Τι φέρνει η επόμενη μέρα μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού στα επιτόκια

Χαμηλά επιτόκια για τους καταθέτες αλλά και μεγάλες αυξήσεις για τους δανειολήπτες

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Χαμηλά επιτόκια για τους καταθέτες αλλά και μεγάλες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού φέρνει η επόμενη μέρα μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού.

Οι τράπεζες -από τον πρώτο μήνα της επίτευξης της συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής και της Συνεργατικής, η οποία προνοεί το κλείσιμο της Συνεργατικής- προχώρησαν σε σημαντική αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου, κάτι το οποίο αναμένεται να τους επιφέρει σημαντικά κέρδη στη συνέχεια. Μάλιστα οι αναπροσαρμογές στα επιτόκια αφορούν τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις, ενώ αναμένεται ότι θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού οι τράπεζες έχουν θέσει ως στόχο την αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου σε επίπεδα πέραν του 2,5%.

 

Περιθώριο 1,61% στα νοικοκυριά και 3,14% στις επιχειρήσεις

Σήμερα στα νοικοκυριά η διαφορά μεταξύ του καταθετικού επιτοκίου στα συμβόλαια διάρκειας έως ένα έτος και του κόστους δανεισμού για στεγαστικά δάνεια ανέρχεται στο 1,61%, ενώ στις επιχειρήσεις το αντίστοιχο επιτοκιακό περιθώριο ανέρχεται στο 3,14%. Μάλιστα στις επιμέρους κατηγορίες δανείων το επιτοκιακό περιθώριο είναι ακόμη πιο υψηλό, επιφέροντας ακόμη μεγαλύτερα κέρδη στις τράπεζες.
Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα οποία επεξεργάστηκε η εφημερίδα μας, τον Ιούλιο (πρώτο μήνα μετά τη συμφωνία για κλείσιμο της Συνεργατικής) οι τράπεζες προχώρησαν στη μείωση των καταθετικών επιτοκίων στα νοικοκυριά στο 0,85%, σε σύγκριση με 0,95% τον προηγούμενο μήνα, ενώ παράλληλα προχώρησαν στην αύξηση του κόστους δανεισμού για νέα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας στο 2,46%, σε σύγκριση με 2,31%. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση του περιθωρίου κέρδους των τραπεζών στο 1,61%, σε σύγκριση με 1,36% τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι αυτό είναι το πιο υψηλό ποσοστό το οποίο καταγράφηκε τους τελευταίους 19 μήνες.
Επίσης στις επιχειρήσεις οι τράπεζες προχώρησαν στη μείωση του καταθετικού επιτοκίου στο 0,55%, ενώ παράλληλα προχώρησαν και στην αύξηση του κόστους δανεισμού στο 3,69%, σε σύγκριση με 3,35% τον προηγούμενο μήνα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση του περιθωρίου κέρδους των τραπεζών στο 3,14%, σε σύγκριση με 2,60% τον προηγούμενο μήνα. Και σ’ αυτή την περίπτωση το ποσοστό είναι το πιο υψηλό το οποίο καταγράφηκε τους τελευταίους 19 μήνες.

 

Πόσα κερδίζουν οι τράπεζες

Οι αναπροσαρμογές στα επιτόκια φέρνουν μεγάλα κέρδη για τις τράπεζες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τον Ιούλιο οι συνολικές καταθέσεων των εγχώριων νοικοκυριών ανήλθαν στα 23,18 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των δανείων ανήλθαν στα 18,85 δισ. ευρώ [εκ των οποίων τα 10,78 δισ. ευρώ είναι οικιστικά (ποσοστό 57,2%), 2,31 δισ. ευρώ είναι καταναλωτικά (12,2%) και 5,77 δισ. ευρώ είναι λοιπά δάνεια (30.6%)]. Επίσης στις επιχειρήσεις το σύνολο των καταθέσεων ανήλθε στα 8,53 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των δανείων ανήλθε στα 17,40 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι στα νοικοκυριά για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα μείωσης των καταθετικών επιτοκίων οι τράπεζες επωφελούνται με 231,77 εκατ. ευρώ το χρόνο (19,31 εκατ. ευρώ το μήνα), ενώ αντίστοιχα για κάθε μονάδα αύξησης των δανειστικών επιτοκίων επωφελούνται με 188,54 εκατ. ευρώ το χρόνο (15,71 εκατ. ευρώ το μήνα). Επίσης στις επιχειρήσεις για κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης των καταθετικών επιτοκίων οι τράπεζες επωφελούνται με 85,33 εκατ. ευρώ το χρόνο (7,11 εκατ. ευρώ το μήνα), ενώ αντίστοιχα για κάθε μονάδα αύξησης των δανειστικών επιτοκίων επωφελούνται με 174,02 ευρώ το χρόνο (14.50 εκατ. ευρώ το μήνα).

 

Αυξήσεις επιτοκίων και στα υπόλοιπα δάνεια

Εν τω μεταξύ οι τράπεζες προχώρησαν σε αυξήσεις επιτοκίων και στα υπόλοιπα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Για παράδειγμα, στα νοικοκυριά το κόστος για ανακυκλούμενα δάνεια και όρια υπερανάληψης, πίστωση διευκόλυνσης και παρατεινόμενη πίστωση μέσω πιστωτικών καρτών αυξήθηκε τον Ιούλιο στο 5,86%, σε σύγκριση με 5,81% τον προηγούμενο μήνα. Επίσης το κόστος για καταναλωτικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο ή αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως ένα έτος, ανήλθε στο 3,76% σε σύγκριση με 3,91% τον προηγούμενο μήνα.
Ακόμη, στις επιχειρήσεις το κόστος για ανακυκλούμενα δάνεια και όρια υπερανάληψης, πίστωση διευκόλυνσης και παρατεινόμενη πίστωση μέσω πιστωτικών καρτών αυξήθηκε στο 4,22% σε σύγκριση με 4,18% τον προηγούμενο μήνα. Επιπρόσθετα, το κόστος για δάνεια έως 0,25 εκατ. ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο ή αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως τρεις μήνες αυξήθηκε στο 3,92 σε σύγκριση με 3,79% τον προηγούμενο μήνα, ενώ το κόστος για δάνεια έως 1 εκατ. ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο ή αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως ένα έτος ανήλθε στο 3,61% σε σύγκριση με 3,62% τον προηγούμενο μήνα.

 

Πώς συγκρινόμαστε με άλλες χώρες της ευρωζώνης

Το κόστος δανεισμού στην Κύπρο είναι πιο υψηλό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται και τα καταθετικά επιτόκια.
Για παράδειγμα στην Κύπρο τον Ιούλιο το κόστος δανεισμού για νέα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας ανήλθε στο 2,46%, ενώ στην ευρωζώνη ανήλθε στο 1,81%. Σύμφωνα με τα στοιχεία η Κύπρος βρίσκεται στην έβδομη θέση με τα υψηλότερα επιτόκια. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Ιρλανδία (3,1%) και η Ελλάδα (3,01%), ενώ στην άλλη πλευρά της κλίμακας με τα πιο χαμηλά επιτόκια βρίσκονται η Φιλανδία (0,89%) και η Πορτογαλία (1,36%).
Επίσης στις επιχειρήσεις το κόστος δανεισμού για νέα δάνεια ανήλθε στο 3,69%, ενώ στην ευρωζώνη ανήλθε στο 1,64%. Σύμφωνα με τα στοιχεία η Κύπρος βρίσκεται στη δεύτερη θέση με τα υψηλότερα επιτόκια, πίσω από την Ελλάδα (4,02%). Στην άλλη πλευρά της κλίμακας με τα πιο χαμηλά επιτόκια βρίσκονται το Λουξεμβούργο (1,31%) και η Ολλανδία (1,39%).
Όσον αφορά στις καταθέσεις, στα νοικοκυριά το επιτόκιο για συμβόλαια με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος ανήλθε στο 0,85%, ενώ στην ευρωζώνη ανήλθε στο 0,32%. Η Κύπρος βρίσκεται στη δεύτερη θέση με τα υψηλότερα επιτόκια μετά την Ολλανδία (1,48%), ενώ στην άλλη πλευρά της κλίμακας με τα πιο χαμηλά επιτόκια βρίσκονται η Ιρλανδία (0,03%) και η Ισπανία (0,04%).
Επίσης στις επιχειρήσεις το επιτόκιο για συμβόλαια με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος ανήλθε στο 0,55%, ενώ στην ευρωζώνη ανήλθε στο 0,08%. Η Κύπρος βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από την Ελλάδα (0,9%) και τη Μάλτα (0,74%). Στην άλλη πλευρά της κλίμακας υπάρχουν τέσσερις χώρες οι οποίες προσφέρουν αρνητικό επιτόκιο στις καταθέσεις των επιχειρήσεων (Βέλγιο -0,26%, Γερμανία -0,13%, Ολλανδία -0,07%, και Λουξεμβούργο -0,05%).

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy