Τη φυσική ομορφιά του τόπου σου την αγκαλιάζεις, δεν την τσιμεντώνεις. Και σε ανταμείβει!

Της Νίκης Κουλέρμου

Διαμέρισμα της Πόλης Χρυσοχούς, προστατευμένο από το πράσινο του βουνού και τους πορτοκαλεώνες της πεδιάδας στην ενδοχώρα και το βαθύ το απόλυτο μπλε της θάλασσας. Ανάμεσά τους και μέσα σ’ αυτή την πανέμορφη γλυκιά χώρα μπορείς να αφήσεις το πνεύμα και το σώμα σου να ηρεμήσει, να πάρει μερικές βαθιές ανάσες ξεκούρασης και πατριδογνωσίας.

Διαλέγεις απλά μια βάση ηρεμίας… Και τέτοια μπορεί να είναι η Μηλιού. Ένα χωριουδάκι, όπως πολλά άλλα στην ύπαιθρο της Πάφου, που λες και είναι ξεχασμένα από τον Θεό, την κυβέρνηση και τους ανθρώπους… Αλλά επιμένει να ζει! Με μόλις 85 ψηφοφόρους και 60 κάτοικους, μας λέει ο ιδιοκτήτης της ξακουστής μέχρι τη Λευκωσία ταβέρνας «Ο Παγκράτιος». Και όμως η κυβέρνηση έπρεπε να πληρώνει τους κατοίκους γιατί φυλάγουν εκεί Θερμοπύλες. Την πατρώα γη με ό,τι αυτό περιλαμβάνει και σημαίνει για τον καθένα. Την απέριττη φυσική ομορφιά με τις βαλανιδιές, τις χαρουπιές, τις ελιές, τους πορτοκαλεώνες.

Τι κι αν δεν δίνουν στους κατοίκους πάντα αυτό που περιμένουν, ένα στοιχειώδες εισόδημα για να τους κρατήσουν στη ζωή… Φέτος η μεσογειακή μύγα δεν τους άφησε περιθώρια. Αλλά οι κάτοικοι από τη Μηλιού μέχρι και την Πόλη Χρυσοχούς βγάζουν στον πάγκο τις τσάντες με τα πορτοκάλια για χυμό… Επιμένουν για ένα στοιχειώδες εισόδημα. Ίσως και από το αμπέλι, τα λίγα οπωροκηπευτικά… Πιο κάτω η Κρήτου Τέρρα, τα Ακουρδάλια, η Αντρολύκου. Πουλούν… κι αυτά την ομορφιά τους για να ζήσουν. Από τα πέτρινα σπίτια, τα ιαματικά νερά, μέχρι και τις πολυτελείς βίλες στα πιο ψηλά σπίτια για τους «χρυσούς» μάλλον υπηκόους της Ανατολής ή και του βορρά. Κάθε βουνοκορφή και μια βίλα, μια πολυτελής έπαυλη. Η όμορφη Αφροδίτη έχει εμπνεύσει και τους ντιβέλοπερ μέχρι το Νέο Χωριό.

Ναι, τα Λουτρά της Αφροδίτης δεν έχουν τσιμεντωθεί ακόμα, αν αυτό σας παρηγορεί. Μπορεί να κουρνιάσετε στη δροσιά τους μετά από ένα περίπατο στο βοτανικό κήπο του Ακάμα που εγκαινιάστηκε το 2012. Μια καγκελόπορτα τοποθετήθηκε από τότε λες και ήθελε να αφήσει απ’ έξω από τον Ακάμα το τσιμέντωμα με τις βίλες που φέρουν το όνομα της Αφροδίτης… Η Αφροδίτη αναδύθηκε από τη θάλασσα και όχι από το τσιμέντο… Κι όμως, επιστρέφοντας στη Λευκωσία, όπου ο νους τής κακώς νοούμενης ανάπτυξης έχει δώσει ακόμα μια άδεια για τσιμέντωμα στο όνομα της αναβάθμισης μιας άλλης, παρθένας σε ομορφιά, περιοχής, όπως η περιοχή Λίμνης (Σιακόλα), διερωτάσαι πόσο αδηφάγος μπορεί να είναι η «ανάπτυξη» σε βάρος της φυσικής ομορφιάς. Βίλες και προστασία της χελώνας «πάνε μαζί», διαβεβαιώνουν οι μελετητές του έργου, που προφανώς εμπνεύστηκαν και αντιγράφουν τη ραγδαία ανάπτυξη της Πέγειας -από τον Κόλπο των Κοραλλίων μέχρι τις παρυφές της Ακουρσού και του Κάθηκα. Από την Ακουρσό μέχρι την Πέγεια μια άβυσσος αντίφασης -ούτε δρόμοι ούτε στράτες. Θάπρεπε εδώ να υπάρχει και προειδοποίηση προς τους ταξιδιώτες ότι μπορεί το όχημά τους να πάθει καμιά ζημιά… Μια μικρή ταμπελούδα, τουλάχιστον 10Χ10 εκατοστά, ας πούμε. Ανάλογη αυτής που προειδοποιεί για περιπέτειες στο δρόμο προς τα Λουτρά της ταλαιπωρίας, ε, του Άδωνη… Για αποζημίωση μπορείτε να κατευθυνθείτε στο Λατσί, όπου πολλά εστιατόρια θα σας προσφέρουν σε τιμές λαϊκές ένα πιάτο του ψαρά και μια παγωμένη μπιρίτσα …
Για μπάνιο, ελεύθεροι. Από το Λατσί και το Blue Lagoon μέχρι τον Πωμό και τον Πύργο Τηλλυρίας. Με εξαίρεση τον θύλακα των Κοκκίνων. Εκεί από ψηλά, στο δρόμο προς τον Πύργο Τηλλυρίας, θα διερωτηθείς πώς γίνεται. Από τη μια το φυλάκιο των Ε/κ και από την άλλη, κοντά στην παραλία, το φυλάκιο των Τ/κ και κάπου στη μέση των ΟΗΕδων… Και γύρω γύρω ελεύθεροι! Ή εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδα της πολιτικής των μνημονίων και του βολέματος, της ανοχής και της συνενοχής;

Η ματωμένη πατρίδα δεν σε αφήνει να ησυχάσεις, όπου και να πας σε πληγώνει.
Ο,τι και να σκεφτείς, όμως, δεν είσαι στο πουθενά! Είσαι στον Πύργο της Τηλλυρίας ή στο Σταυρό της Ψώκας. Το πράσινο σε αγκαλιάζει. Στο μπλε κολυμπάς. Με τα αγρινά γίνεσαι αγρίμι. Στα ιαματικά νερά της Μηλιούς μπορείς να θεραπευτείς… και να ηρεμήσεις. Απλά διαλέγεις τον τρόπο που θέλεις να ζήσεις σ’ αυτόν τον τόπο. Και μ’ αυτή την επιλογή ανταμείβεσαι…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy