Τι γίνεται με το AstraZeneca; Διαφοροποίηση ακόμη και στη Βρετανία

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο με την Πύλη Εμβολιασμού, η οποία όλο και αναβαθμίζεται και όλο περισσότερο αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα, αλλά υπάρχει ευρύτερο θέμα με το εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Όταν άλλες χώρες ξεκινούσαν προετοιμασίες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ κοιμόταν ύπνο βαθύ και όπως λέμε λαϊκά, έκανε «μαύρα μεσάνυχτα»! Δεν φρόντισαν να παραγγείλουν έγκαιρα επαρκείς ποσότητες εμβολίων και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εμπιστεύθηκε την Κύπρια Επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, ότι θα γινόταν ένας δίκαιος διαμοιρασμός, αλλά προφανώς τον απογοήτευσε. Ευρωπαϊκές χώρες μπόρεσαν και εξασφάλισαν επιπρόσθετες ποσότητες αδειοδοτημένων από τον ΕΜΑ εμβολίων, ενώ υπάρχουν και ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αγόρασαν και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V και εμβολίασαν τον πληθυσμό τους χωρίς προβλήματα. Η Κύπρος βρίσκεται σε διαβουλεύσεις και επαφές με τη Ρωσία για την αγορά του ρωσικού εμβολίου, μας είπε η κυβέρνηση, αλλά και πάλι μας είπαν ψέματα.

Όταν ξεκίνησε να λειτουργεί η Πύλη Εμβολιασμού υπήρξε και πάλι μπάχαλο. Στην πορεία αντιλήφθηκαν ότι η Πύλη πρέπει να ανοίγει ανά ηλικιακή ομάδα, ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες προς τις μικρότερες. Ούτε αυτό το απλό πράγμα δεν το είχαν σκεφτεί. Στην πορεία υπήρξαν σοβαρά προβλήματα με τα ραντεβού και τα εμβολιαστικά κέντρα. Το νοσηλευτικό προσωπικό αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση ότι δεν μπορεί σε ένα εμβολιαστικό κέντρο που έχει δυνατότητα να εξυπηρετήσει 1.000 πολίτες να κλείνουν ραντεβού για 2.000 πολίτες.

Η προχειρότητα του εμβολιαστικού προγράμματος στηρίζεται και στην ελλιπή ενημέρωση του κοινού και στην αδυναμία τους να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Απαράδεκτος χειρισμός και με το εμβόλιο της AstraZeneca. Προηγμένες ιατρικά χώρες πήραν αποφάσεις για την απόσυρσή του σε ό,τι αφορά τις μικρότερες ηλικιακά ομάδες, ενώ η Κύπρος συνεχίζει να το παραχωρεί για όλες τις ηλικίες. Ακόμη και η Βρετανία, χώρα παραγωγής του AstraZeneca (Oxford), αποφάσισε μετά από ανησυχίες για σπάνια περιστατικά θρομβοεμβολών να μη δίνεται σε ηλικίες κάτω των 40 χρόνων. Η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) έχει συστήσει να προσφέρεται σε αυτές τις ηλικίες ένα εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna. Επίσης, οι έγκυες γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώθηκαν να λαμβάνουν το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna. Παρόμοιες ρυθμίσεις και σε Γερμανία, Δανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Κύπρο καμία αντίδραση. Ίσως οι ιθύνοντες της κυβέρνησης να γνωρίζουν περισσότερα από τους Βρετανούς!

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.