Από τη Γύψου και τις Γούφες μέχρι τους Σόλους…

  • Άγγιγμα αγάπης από την Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τον Χριστάκη και τον Χαλίλ…
Arxaia 5
Processed with vsco with preset

 

Ένα-ένα τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς ανακτούν τη μοναδική τους ομορφιά και τη θέση που αξίζουν στην ιστορία της μοιρασμένης Κύπρου. Αυτά χάρη στο επίπονο έργο της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Τελευταία ανακοίνωση η ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης της εκκλησίας της Παναγίας της Αγίας Νάπας στη Γύψου. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων έργων, με την κοινότητα να καταβάλλει μέρος της συνολικής δαπάνης. Η ολοκλήρωση του έργου κατέστη εφικτή με την επιπλέον οικονομική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την τεχνική υποστήριξη της UNDP.

Λίγο νωρίτερα, τέλη Φεβρουαρίου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Μάσσαρι, η οποία χρονολογείται στον 15ο αιώνα. «Βήμα – βημα, σε πνεύμα συνεννόησης και αλληλοσεβασμού, προσπαθούμε να συντηρήσουμε τα μνημεία του τόπου μας: ορθόδοξα, οθωμανικά, φράγκικα, ρωμαϊκά ελληνικά. Τα μνημεία που μας κληροδότησε η Ιστορία», έγραψε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς Σώτος Κτωρής.

Arxaia 4

Ακόμη ένα έργο στη διάρκεια του οποίου συνεργάστηκαν αρμονικά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συντηρητές και αρχαιολόγοι ήταν η συντήρηση στον αρχαιολογικό χώρο των Σόλων. Στο πλαίσιο των εργασιών συντηρήθηκε το ρωμαϊκό θέατρο, η παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Αυξιβίου με τα υπέροχα ψηφιδωτά, μέρος της ρωμαϊκής αγοράς, καθώς και τα κατάλοιπα μίας ελληνιστικής και δύο ρωμαϊκών επαύλεων.

«Άγγιγμα αγάπης και στοργής» από την Επιτροπή και στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στο Νέο Χωριό Κυθρέας. Μια απλή και απέριττη εκκλησία, η οποία οικοδομηθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και για τη συντήρηση της οποίας η κινητοποίηση και η συνεισφορά των κατοίκων της κοινότητας υπήρξε συγκινητική.

Ένα άλλο έργο που παραδόθηκε είναι το οθωμανικό Χαμάμ (Λουτρά), καθώς και η παρακείμενη βρύση στον Άη Γιάννη στην πλατεία Χαμίντ Μπέι.

Arxaia 3

Η διάσωση και προστασία των δύο αυτών μνημείων συμβάλλει στην ανάδειξη της πολυπολιτισμικής ιστορίας της Λάρνακας και κατ’ επέκταση ολόκληρου του νησιού μας. Παράλληλα, δημιουργεί ακόμα ένα ιστορικό σημείο αναφοράς στα πλαίσια του τουριστικού μας προϊόντος.

Κοινωνούς των εξελίξεων και του έργου της Επιτροπής μάς κάνει ο κ. Κτωρής πάντα, ο Ε/κ συμπρόεδρός της, με τις σχετικές του αναρτήσεις. Γράφει: «Γούφες, μια κοινότητα όπου οι σχέσεις Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων παραμένουν, παρά το επώδυνό μας παρελθόν, αρμονικές. Η συμβολή των απλών ανθρώπων στην προσπάθεια συμφιλίωσης ειλικρινής. Και η έγνοια τους για τη διάσωση των μνημείων της κοινότητας συγκινητική. Είναι το πάθος και η ανιδιοτέλεια αυτών των ανθρώπων, ανθρώπων όπως ο Χριστάκης και ο Χαλίλ, που ενδυναμώνουν και τη δική μας θέληση να συνεχίσουμε την προσπάθεια διάσωσης των μνημείων που μας κληροδότησε η ιστορία». Ποιος είναι ο Χριστάκης και ποιος ο Χαλίλ δεν μπορείς βέβαια να ξεχωρίσεις στη φωτογραφία. Είναι η αγάπη των ανθρώπων για τον τόπο τους, για τα μνημεία, το χώμα, την ιστορία τους. Έρχονται από μακριά και πάνε πολύ μακριά. Αυτό δεν θα εμποδιστεί και αυτό θα παραδώσουν σίγουρα στις νέες γενιές».

 

 

 

Arxaia 1

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.