
Το λαγοκέφαλο, το ψάρι που έχει κάνει την εμφάνιση του τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο σε όποιον δε γνωρίζει πως να το φάει!
Οι λαγοκέφαλοι ή λαγόψαρα ή επιστημονικά lagocephalus sceleratus είναι ψάρια που ζουν στον Ινδικό και τον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Έχουν μπει από την διώρυγα του Σουέζ και έχουν απλωθεί στο νότιο Αιγαίο. Πρωτοεμφανίστηκαν στο Αιγαίο το 2003.
Οι τοξίνες που έχει στο σώμα του μπορεί να προκαλέσουν το θάνατο. Ο λαγοκέφαλος ή διαβολόψαρο περιέχει τη δηλητηριώδη τοξίνη Τετραδοτοξίνη (ΤΤΧ), η οποία προκαλεί στον άνθρωπο που θα καταναλώσει το ψάρι αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο. Μάλιστα δεν υπάρχει αντίδοτο για την τοξίνη.
Παρά την επικινδυνότητα του όμως, το συγκεκριμενο ψάρι τρώγεται, αρκεί να γνωρίζει κάποιος πως να το καθαρίσει. Αν αφαιρέσει κάποια σημεία του πω\ου περιέχουν και τις τοξίνες, τότε μπορεί να το μαγειρέψει και να το φάει.
Όπως κάνουν δηλαδή και πάρα πολλοί στις αραβικές χώρες, όπου και βρίσκεται σε αφθονία, αυτός ο “ξενιστής” της Μεσογείου.
