Τι ισχύει για επιχορήγηση διακοπών για χαμηλοσυνταξιούχους – Επανέρχονται στους δρόμους τον Σεπτέμβρη οι συνταξιούχοι

Μετά τις 15 Αυγούστου θα είναι διαθέσιμες και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας οι αιτήσεις για το σχέδιο επιχορήγησης διακοπών για τους χαμηλοσυνταξιούχους ανέφερε η λειτουργός κοινωνικών ασφαλίσεων Άντρη Παύλου.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι το σχέδιο έχει σκοπό την πλήρη επιχορήγηση της διαμονής και διατροφής των ενδιαφερομένων σε ξενοδοχεία θερινών θερέτρων και του Πύργου Τηλλυρίας.

Η επιχορήγηση αφορά συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα, χαμηλοσυνταξιούχους που είναι δικαιούχοι του ΕΕΕ καθώς και συνταξιούχους μονήρεις που το ετήσιο εισόδημά τους ανέρχεται σε 15.500 ευρώ ενώ αν είναι οικογένεια να ανέρχεται σε 20.000 ευρώ.

Το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι 22 Δεκεμβρίου μέχρι εξαντλήσεως του κονδυλίου. Η κ. Παύλου ανέφερε ότι θα γίνεται επιχορήγηση της περιόδου διακοπών μέχρι και τρεις διανυκτερεύσεις και θα μπορούν να επιλέγουν οι ενδιαφερόμενοι από Παρασκευή ως Δευτέρα ή από Τρίτη ως Παρασκευή.

Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση ή να έχουν αναρρώσει από τον ιό μέχρι και 180 ημέρες πριν από την παραμονή τους στο κατάλυμα. Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ ανέφερε ότι το σχέδιο αυτό θα αξιοποιηθεί από τους συνταξιούχους, παρόλο που υπάρχουν προβλήματα με την πανδημία.

Ο Κώστας Σκαρπάρης είπε ότι είναι μειονέκτημα το γεγονός ότι οι αιτήσεις θα είναι διαθέσιμες μετά τις 15 Αυγούστου, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε οι αιτήσεις να ήταν έτοιμες μόλις είχε εξαγγελθεί το σχέδιο.

«Εντός Σεπτεμβρίου ενδεχομένως να βγουν στους δρόμους οι συνταξιούχοι»

Εντός Σεπτεμβρίου ενδεχομένως οι συνταξιούχοι να βγουν και πάλι στους δρόμους ανέφερε ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα απαράδεκτη τη συμπεριφορά των αρμοδίων προς τους συνταξιούχους.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο Κώστας Σκαρπάρης είπε ότι αυτή την εβδομάδα θα έχουν συνάντηση με το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα. Σε αντίθετη περίπτωση είπε, οι συνταξιούχοι δεν θα περιμένουν άλλο και θα αντιδράσουν.

Ο κ. Σκαρπάρης σημείωσε δε ότι υπάρχει αδικαιολόγητη μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων των χαμηλοσυνταξιούχων. Επισήμανε ότι μερικές χιλιάδες αιτήσεις είναι καταχωρημένες στα συστήματα, χωρίς όμως να λαμβάνει απαντήσεις ο κόσμος.

Σημείωσε δε ότι τα τηλέφωνα της υπηρεσίας διαχείρισης επιδομάτων δεν ανταποκρίνονται άμεσα αλλά χρειάζονται αρκετές μέρες για να μπορέσει κάποιος να τους πετύχει.

Επίσης τόνισε ότι πρέπει να καταργηθεί το πέναλτι του 12% για τα άτομα που επιθυμούν να πάρουν τη σύνταξή τους στα 63 τους χρόνια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy