Συνεχίζεται ο σάλος γύρω από το περιβόητο ουροδοχείο σε σώμα γυναίκας με κόμματα και κοινωνία να αντιδρά στη «σεξιστική καινοτομία» όπως τη χαρακτηρίζουν, η οποία μάλιστα φέρεται να συγχρηματοδοτήθηκε από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης: Με έγκριση και χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κυκλοφόρησε το «ουροδοχείο γυναίκα»

Στον απόηχο της παρέμβασης της Επιτρόπου Ισότητας που ζήτησε «πλήρη και άμεση ενημέρωση» από τη διεύθυνση των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο όσον αφορά στη χρηματοδότηση ή όχι του προϊόντος, ο dialogos.com.cy επικοινώνησε με την κα. Ελένη Λουκαϊδου, η οποία είναι διευθύντρια της εταιρίας η οποία προχώρησε στην παραγωγή του αντικειμένου και μητέρα του Δώρου Λουκαϊδη που σχεδίασε το επίμαχο αντικείμενο.

Η κα. Λουκαΐδου είναι η πρώην Αντιδήμαρχος Λευκωσίας και νυν δημοτικός σύμβουλος της πόλης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δήμου. Είναι επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων Κύπρου και Πρόεδρος της Επιτροπής Αιρετών Γυναικών, καθώς και μέλος της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Ένωσης Δήμων για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ διετέλεσε και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής.

Η κα. Λουκαϊδου σε αποκλειστικές δηλώσεις της στο Dialogos.com.cy , δήλωσε έκπληκτη από τις διαστάσεις που πήρε το θέμα «από ανθρώπους που δε γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται».

«Το θέμα πήρε διαστάσεις αλλά εγώ θα μιλήσω στο τέλος και θα εκτεθούν πολλοί», είπε η κα. Λουκαϊδου δηλώνοντας ότι δεν θέλει να επεκταθεί περαιτέρω στο παρών στάδιο.

Όσο αφορά τις κατηγορίες περί σεξισμού, η κα. Λουκαϊδου δήλωσε ότι έχει δώσει αγώνες για την ισότητα των φύλων στην Κύπρο.

«Θα μιλήσω στο τέλος και έχω να πω πάρα πολλά αλλά όχι σε αυτή την φάση», είπε η κα. Λουκαϊδου.

Στην αρμόδια επιτροπή το θέμα

Στο μεταξύ, με επιστολή που συνυπογράφουν οι βουλευτίνες του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Ευανθία Σάββα προς την πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βουλής, ζητούν την εγγραφή θέματος για την διάθεση στην αγορά ουροδοχείου σχήμα γυναικείου σώματος.

Σύμφωνα με την καταγγελία της Οργάνωσης, στην ιστοσελίδα όπου διαφημίζεται το προιόν, αναφέρεται ότι αυτό έχει χρηματοδοτηθεί από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, δηλαδή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξη αλλά και από κονδύλια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά μίλησε για προϊόν που προσβάλλει τη γυναικεία ύπαρξη και αποτελεί σεξιστική πρόκληση.

Τάσος Αναστάση