Σε μια πρώτη εκτίμηση για τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΑΣΑ από το νέο διαστημικό της τηλεσκόπιο James Webb Space Telescope (JWST), προέβη ο αστροφυσικός Δρ. Στέλιος Τσαγγαρίδης. Το JWST είναι το τηλεσκόπιο που πήρε τη σκυτάλη από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, στην παρατήρηση φωτός στο όριο των οπτικών και υπέρυθρων μήκων κύματος.
Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Τσαγγαρίδης είπε ότι στις 12 Ιουλίου 2022, η τριμερής συνεργασία NASA-ESA-CSA (National Aeronautics and Space Administration, USA – European Space Agency – Canadian Space Agency) ανακοίνωσε τη λήψη των πρώτων φωτογραφιών από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST), τις οποίες εξέδωσε στο κοινό.
“Οι πρώτες εικόνες δεν έχουν μελετηθεί ακόμα εις βάθος ως προς την επιστημονική τους αξία, αλλά αποτελούν ιστορικά τις πρώτες του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb. Έτσι αποτελούν δύο σημαντικά ορόσημα στη διαστημική παρατήρηση και στην αστροφυσική γενικότερα”.
Πρώτον, εξήγησε, μας δίνουν με μεγαλοπρεπή τρόπο την -αναμενόμενη -επιβεβαίωση ότι το δυνατότερο μέχρι σήμερα διαστημικό τηλεσκόπιο στα εν λόγω μήκη κύματος έχει φτάσει στη θέση όπου θα διεξάγει την αποστολή του. Πέρα από αυτό μάλιστα, πρόσθεσε, επιβεβαιώνουν ότι όλα τα συστήματα του JWST δουλεύουν όπως έχουν σχεδιαστεί.
“Αυτό είναι ευτυχές γιατί το JWST έχει “παρκάρει” στο σημείο L2 του συστήματος Γης-Ηλίου, του οποίου η απόσταση είναι 1.5 εκατομμύρια χιλιόμετρα, δηλαδή απροσπέλαστη αν θα χρειαζόταν επιδιόρθωση” σημείωσε ο κ. Τσαγγαρίδης.
Δεύτερον, συνέχισε, οι λεπτομέρειες που παρατηρούνται στις εικόνες μας αποδεικνύουν ότι η ανάλυση των οργάνων του JWST (και συγκεκριμένα της Near-Infrared Camera, NIRCam) είναι κατά πολύ ισχυρότερη του προκατόχου του, κάτι το οποίο γεμίζει την επιστημονική κοινότητα με προσδοκίες για την έκβαση της αποστολής του.
Ειδικά, είπε, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πολύπλευρη αποστολή του JWST περιλαμβάνει από την κοσμολογία μέχρι την έρευνα για ζωή σε εξωπλανήτες δηλαδή πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος.
“Σύσσωμη η αστρονομική κοινότητα ευχόμαστε στο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb μια παραγωγική λειτουργία – και ποιος ξέρει, ίσως να μας απαντήσει και κάποια βασικά φιλοσοφικά ερωτήματα;” κατέληξε.
