Τι λέει το Προεδρικό για τη σύνταξη του Προέδρου και την ακίνητη περιουσία στο Πέρα Πεδί

Η βουλευτική σύνταξη του Προέδρου της Δημοκρατίας παραχωρείται από τον Φεβρουάριο του 2015 προς στήριξη του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ενώ σημειώνεται ότι μεταβιβάστηκε από το 2019 το χωράφι που δώρησε ο Πρόεδρος στο Κοινοτικό Συμβούλιο Πέρα Πεδίου.

Η ανακοίνωση «προς αποκατάσταση της πραγματικότητας σε σχέση με δημοσιεύματα που αφορούν τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη» αναφέρει πως από τις 11/02/2015, όταν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημόσια δήλωσε πως η βουλευτική του σύνταξη θα παραχωρείται  προς ενίσχυση του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης μέχρι και σήμερα, ο Πρόεδρος έχει συνεισφέρει συνολικά και για όλα τα έτη που ακολούθησαν ποσό πέραν των 139 χιλιάδων ευρώ.

Για σκοπούς διαφάνειας, πτροστίθεται, ενδεικτικά δημοσιοποιείται επιστολή του Γενικού Λογιστηρίου, προγενέστερης της δήλωσης των περιουσιακών του στοιχείων ημερομηνίας, με την οποία επιβεβαιώνεται η εισφορά του Προέδρου για το έτος 2020.

Σε σχέση με τη δωρεά του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το Κοινοτικό Συμβούλιου του Πέρα Πεδί, ως και η δημόσια δήλωση του το 2017, η Προεδρία της Δημοκρατίας δημοσιοποιεί σχετική βεβαίωση που, όπως λέει, επιβεβαιώνει τη μεταβίβαση του τεμαχίου από το 2019, παρά τους «αστήριχτους ισχυρισμούς που είδαν το φως της δημοσιότητας».

«Με την παρούσα βεβαιώνεται ότι, στις 8.2.2019, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δώρισε, με τη δήλωση μεταβίβασης δυνάμει δωρεάς Δ336/2019, στο Κοινοτικό Συμβούλιο Πέρα Πεδίου το χωράφι με αριθμό εγγραφής 6821 και αριθμό τεμαχίου 377, στο Φύλλο Σχέδιο 47/20, της Κοινότητας Πέρα Πεδί, εμβαδού 7,777 τετραγωνικών μέτρων» αναφέρεται στη βεβαίωση του Τμήματος Κτηματολογίου, ημερομηνίας 22 Σεπτεμβρίου, 2021.

Ακόμη μία «δέσμευση» Αναστασιάδη πήγε περίπατο – Εισπράττει κανονικά την σύνταξη …που αποποιήθηκε

Σύμφωνα με τη δήλωση Πόθεν Έσχες του Ν. Αναστασιάδη για το 2021, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής, αποκαλύπτεται πως εισπράττει βουλευτική σύνταξη ύψους €4.080 τον μήνα, την οποίαν αποποιήθηκε δημόσια το 2015 με σκοπό να καταβάλλεται ως εισφορά απευθείας από το Γενικό Λογιστήριο στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, του οποίου Πρόεδρος είναι η Πρώτη Κυρία κ. Άντρη Αναστασιάδη. Σκοπός της ίδρυσης και λειτουργίας του Φορέα είναι η παροχή οικονομικής στήριξης στους άπορους φοιτητές.

Διαβάστε επίσης:

Ακόμα ένα «δεσμεύομαι» – Στον ΠτΔ παραμένει το «Nicos plot» στο Πέρα Πεδί

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Πολίτης» η διαπίστωση ότι ο Πρόεδρος εισπράττει από το 2018 και εντεύθεν τη βουλευτική του σύνταξη (σύνταξη γενικού λογιστηρίου) προκύπτει από τη σύγκριση του «Πόθεν Έσχες» που κατέθεσε στις 31/5/2018 με την επανεκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, με το «Πόθεν Έσχες» που κατέθεσε στις 15 του μήνα, με τη συμπλήρωση τριών χρόνων στο προεδρικό αξίωμα.

Ειδικότερα, στο «Πόθεν Έσχες» του 2018, στο πεδίο «Κατάσταση μικτών εισοδημάτων», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε τις τρεις συντάξεις που λαμβάνει με την εξής σημείωση: «Το έτος 2015 είχε πληρωθεί ποσό €48.345 για σύνταξη από αποχώρηση από τη Βουλή και μετά την αφαίρεση φόρων και αποκοπών για €23.848, το υπόλοιπο για €24.497 δόθηκε εισφορά στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης. Στον Φορέα δόθηκε εισφορά και το έτος 2016, το ποσό των €21.700». Ωστόσο, στο «Πόθεν Έσχες» του 2021 δεν γίνεται καμία αναφορά σε εισφορά στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης. Αντίθετα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης περιέλαβε στις ετήσιες απολαβές του και τη βουλευτική σύνταξη.

H Προεδρική δέσμευση

Στις 11/2/2015, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι ενόσω είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποποιείται του δικαιώματος βουλευτικής σύνταξης. Η ανακοίνωση της Προεδρίας σημείωνε τα εξής: «Σχετικά με το θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων του κράτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να δηλώσει ότι ενόσω είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποποιείται του δικαιώματος βουλευτικής σύνταξης». Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η θητεία του κ. Αναστασιάδη έληξε τον Ιανουάριο του 2018. Ακολούθησαν εκλογές όπου και επανεξελέγη. Συνεπώς, θα έπρεπε να ανανεώσει τη σχετική οδηγία του προς το Γενικό Λογιστήριο για αποποίηση της βουλευτικής σύνταξης που λαμβάνει, κάτι που δεν φαίνεται να έπραξε με βάση το «Πόθεν Έσχες» του 2021.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.