Τι λένε οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για την ΑΤΑ

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Ο θεσμός της ΑΤΑ είναι από τις κορυφαίες εργατικές διεκδικήσεις για το συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο δηλώνει αποφασισμένο για δυναμικές κινητοποιήσεις υπεράσπισής της. Από την αντίπερα όχθη βρίσκεται η εργοδοτική πλευρά, η οποία επιμένει στην πλήρη κατάργηση του θεσμού.

Η θέση της κυβέρνησης είναι ποντιοπιλατική. Εμμέσως πλην σαφώς συστρατεύεται με την εργοδοτική πλευρά. Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Κούσιος, αρνείται να πάρει θέση και να πει ξεκάθαρα ότι το αδιέξοδο οφείλεται αποκλειστικά στην εργοδοτική πλευρά. Η συμφωνία του 2017 μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών προβλέπει με τη λήξη της την πλήρη επαναφορά του θεσμού της ΑΤΑ, κάτι που σήμερα οι εργοδοτικές οργανώσεις αναιρούν και βάζουν στο τραπέζι θέμα κατάργησης της ΑΤΑ. Δεν μπορεί φραστικά ο κ. Κούσιος να λέει ότι η θέση της κυβέρνησης δεν είναι η κατάργηση της ΑΤΑ και ταυτόχρονα να αφήνει στο απυρόβλητο την εργοδοτική πλευρά που επιμένει σε πλήρη κατάργησή της. Φραστικά η κυβέρνηση υπέρ των εργαζομένων και έμπρακτα υπέρ των εργοδοτών.

Για το σοβαρό θέμα της ΑΤΑ καλούνται να τοποθετηθούν και οι τρεις βασικοί υποψήφιοι:

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου σύμφωνα με τις διαχρονικές του θέσεις είναι ταυτισμένος με τα συμφέροντα της εργοδοτικής πλευράς και θεωρεί «αναχρονιστικό» το θεσμό της ΑΤΑ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δηλώνει ότι «τα προβλήματα δεν έχουν πολιτικό χρώμα», προσθέτοντας ότι δεν είναι υπέρ της πλήρους επαναφοράς και της γενίκευσης της ΑΤΑ. Ο «άχρωμος» Χριστοδουλίδης δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι τα προβλήματα έχουν «χρώμα» και ανάλογα με τις πολιτικο-ιδεολογικές θέσεις που πρεσβεύει ο καθένας είναι και η αντιμετώπισή τους. Προφανώς ο κ. Χριστοδουλίδης είναι πιο κοντά στα συμφέροντα των εργοδοτών.

Από πλευράς του ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει τοποθετηθεί ανοιχτά και ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους απόδοσης και γενίκευσης της ΑΤΑ, θεωρώντας ότι αυτό θα βοηθήσει στην ανάκτηση της χαμένης αγοραστικής δύναμης των μισθών και στη ζωτικότητα της αγοράς.

Σε λίγες ημέρες θα εκλέξουμε νέα κυβέρνηση, η οποία θα χειριστεί και το θέμα της ΑΤΑ, οπότε οι εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν θέση, γνωρίζοντας ότι τα δικά τους συμφέροντα θα εξυπηρετούνται καλύτερα, ψηφίζοντας για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον ανεξάρτητο υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη. Διαφορετικά, ενδεχόμενη εκλογή Αβέρωφ ή Χριστοδουλίδη σημαίνει εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, όπως γίνεται τα τελευταία 10 χρόνια. Εμείς αποφασίζουμε, εμείς ψηφίζουμε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.