Το ΑΚΕΛ από την αρχή τάχθηκε υπέρ της διαφάνειας για τη συμπεριφορά όλων των πολιτικών προσώπων και αυτό πρέπει να το ξέρει ο Κύπριος πολίτης, τόνισε στην Πρωινή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ η βουλευτής του κόμματος Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Υπενθύμισε ότι ο κατάλογος με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων που ετοίμασε η Κεντρική Τράπεζα πήγε κατευθείαν στο γραφείο του προέδρου της βουλής ο οποίος τον επέστρεψε ζητώντας περαιτέρω επεξεργασία, για να απαντήσει η Κεντρική ότι αναμένει επιστολή από επιτροπή της βουλής για να προχωρήσει. Οφείλουμε, τόνισε η κυρία Χαραλαμπίδου, να σηκώσουμε το γάντι και να υπάρξει διαφάνεια.
Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι χθες στην επιτροπή ελέγχου συζητούσαν για μια ώρα για διαδικαστικά θέματα, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον τρόπο που ενήργησε ο πρόεδρος της επιτροπής.

Τόνισε ότι πρέπει να μπουν κανόνες συμπεριφοράς και κώδικας για τη βουλή και να σταματήσουν μεθοδεύσεις όπως η έγκριση νόμων για εξυπηρέτηση πελατών κάποιων βουλευτών.

Το κάθε δάνειο, ιδιαίτερα αυτά των επιχειρηματιών και των Πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων πρέπει να εξεταστεί για το πως έχει χορηγηθεί και να παρουσιαστούν ενώπιον της δικαιοσύνης για όσα δάνεια υπάρχει κάτι μεμπτό, σημείωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης.

Ο ΔΗΣΥ από την αρχή το υπέδειξε αυτό, τόνισε, σημειώνοντας ότι δεν είναι έγκλημα να πάρεις δάνειο, ούτε έγκλημα να μην το πληρώνεις αλλά έγκλημα είναι να υπάρχει διαπλοκή στη χορήγηση του δανείου.

Η βουλή είναι νομοθετικό σώμα, είπε ο κύριος Μαυρίδης, τονίζοντας ότι πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει η κατάσταση για να μην θυματοποιούνται όσοι έχουν πάρει δάνεια, αλλά και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το τραπεζικό σύστημα.

Από το 2015 εκκρεμεί το θέμα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, δήλωσε στην Πρωινή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος των οικολόγων Γιώργος Περδίκης, χαρακτηρίζοντας το θέμα ως μια πονεμένη ιστορία.

Ανέφερε ότι η λίστα θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα για να σταματήσει όλος αυτός ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί.
Ξεκαθάρισε ότι η βουλή δεν μπορεί να ελέγξει τα δάνεια κανενός προσώπου, εκφράζοντας ταυτόχρονα άγνοια το τι περιλαμβάνει η έκθεση που δόθηκε στον πρόεδρο της βουλής από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και την οποία επέστρεψε ο κύριος Συλλούρης.

Ανέφερε επίσης ότι ο μόνος που διαφωνούσε με τη διαδικασία στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής ελέγχου ήταν ο πρόεδρος της Ζαχαρίας Κουλίας.

Το επόμενο βήμα, πρόσθεσε, είναι να προσέλθει στη βουλή ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας και να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των στοιχείων που περιλαμβάνονται στη λίστα.