Με τη μέθοδο του κουτουρού και οι ΑΠΕ

 

Τη μέθοδο του κουτουρού ακολουθεί η κυβέρνηση και στο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης άσκησε χθες έντονη κριτική στην κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του προϋπολογισμού του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΑΠΕ και ΕΞ.Ε) για το 2021.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι ενώ το Νοέμβριο του 2019 η Επιτροπή Ενέργειας θεώρησε αδιανόητο να μπορεί ο εκάστοτε Υπουργός να αυξάνει το τέλος ΑΠΕ όποτε θέλει και τροποποίησαν αυτή την πρόνοια, το Υπουργείο Ενέργειας είχε συμπεριλάβει τα άρθρα αυτά και στον προϋπολογισμό του 2021 και χρειάστηκε να παρέμβει η Υπουργός Ενέργειας. Είπε επίσης ότι θα ξεκινήσουν στα μέσα του 2021 στην Επιτροπή Ενέργειας τη συζήτηση μαζί με το Υπουργείο, της νέας πρότασης της κυβέρνησης για το τέλος ΑΠΕ. Πρόσθεσε ότι είναι ανησυχητικό ότι η Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι το 2022 θα εξαντληθεί το αποθεματικό του Ταμείου με το σημερινό τέλος 0,50 σεντ ανά κιλοβατώρα. Έκανε έκκληση η κυβέρνηση να βρει τη μεθοδολογία για υπολογισμό του τέλους ΑΠΕ που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ταμείου χωρίς να επιβαρύνεται ο καταναλωτής.

Είπε επίσης ότι ο στόχος για ΑΠΕ 10% στις μεταφορές μέχρι το 2020 δεν έχει επιτευχθεί και θα επιβληθούν στην Κύπρο τεράστια πρόστιμα. Πρόσθεσε ότι η αγορά βιοκαυσίμων για επίτευξη αυτού του στόχου έχει αυξήσει πολύ το κόστος των καυσίμων. Ανέφερε επίσης ότι απαιτείται εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τις ΑΠΕ από την κυβέρνηση κάτι που δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα να πληρώνουν την προχειρότητα και ανικανότητα οι πολίτες.

Νέα τροποποίηση στο νόμο κατά του ξεπλύματος

Εν τω μεταξύ η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε μια νέα τροποποίηση στον περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμο, μετά από εισήγηση της κυβέρνησης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν τις αρμόδιες υπηρεσίες για έλλειψη συντονισμού. Μάλιστα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, επεσήμανε ότι κάθε ενάμιση με δύο μήνες γίνεται τροποποίηση στο συγκεκριμένο νόμο, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι οι αρμόδιοι πρέπει να συντονιστούν με τους εαυτούς τους και να σεβαστούν τη Βουλή.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.