Τι μπορείς να κάνεις με €2 το λίτρο;

Του Παναγιώτη Πενταλιώτη

Κάθε λίγες μέρες καταγράφεται και νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης στην Κύπρο. Ξυπνάς το πρωί με μια τιμή και μέχρι το μεσημέρι βάζει πάνω 3-4 σεντ.

Μέσα σε πέντε μέρες, είχαμε δύο φορές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Και διερωτάται κάποιος, πότε πρόλαβαν να παραγγείλουν με τις νέες τιμές; Πότε πρόλαβαν να έρθουν τα φορτία στην Κύπρο; Πότε πρόλαβαν να διανέμουν αυτά τα φορτία σε όλη την Κύπρο -και μάλιστα δύο φορές- για να έχουμε την αύξηση των 30 σχεδόν σεντ!

Είναι τόσο άσχετοι; Γιατί πάντα παραγγέλνουν τις… ακριβές μέρες; Υπάρχουν παγκόσμια παρατηρητήρια τιμών, όπου βλέπει ο καθένας τις πραγματικές τιμές του πετρελαίου. Υπάρχουν και αυξήσεις, αλλά και μειώσεις. Στην Κύπρο, οι εταιρείες πετρελαιοειδών δεν πέφτουν φαίνεται από την περηφάνια τους και παραγγέλνουν μόνο όποτε βλέπουν τις τιμές να αυξάνονται. Δεν εξηγείται αλλιώς.

Όποτε υπάρχει αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, βλέπεις τις τιμές των καυσίμων αυθημερόν να αλλάζουν προς τα πάνω, λες και ήρθαν ουρανοκατέβατα τα φορτία. Όποτε υπάρχει μείωση παγκόσμια στις τιμές, «ακόμα να έρθουν τα νέα φορτία», μάλλον έρχονται πάνω σε μια κουτσή χελώνα από την Κίνα.

Ίσως η σχετική δήλωση του βοηθού Γενικού Ελεγκτή το 2019 να εξηγεί κάποια πράγματα: «Κάθε 1 σεντ (ολογράφως one cent, με κανονική αριθμητική όχι Γιάννη Γιαννάκη) επιφέρει κέρδη στις εταιρείες 8 μέχρι 10 εκατομμύρια»! Φανταστείτε στα 30 σεντ για τι ποσό μιλάμε…

Αν οι αυξήσεις έμεναν μόνο στις τιμές των πρατηρίων θα ήταν κάπως διαχειρίσιμο, όμως αυτές οι αυξήσεις είναι η αρχή αλυσιδωτών και διαδοχικών αυξήσεων σε όλα τα αγαθά και υπηρεσίες σε όλο το φάσμα της καθημερινότητάς μας.

Φυσιολογικά, λοιπόν, το ΑΚΕΛ δήλωσε ότι θα καταθέσει πρόταση νόμου που θα τερματίζει τη διπλή φορολογία στα καύσιμα, κάτι που θα απλοποιούσε το φορολογικό σύστημα και θα το καθιστούσε πιο δίκαιο για όλους.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση επιμένει να μην κάνει τίποτε. Αυτό φυσικά αλλάζει αν είναι να εξυπηρετήσει τα σκετσάκια που στήνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου ως ο άνθρωπος που δίνει λύσεις στα προβλήματα του κόσμου (που η ίδια του η κυβέρνηση δημιουργεί).

Όπως τότε με τη μείωση στην τιμή του λογαριασμού ρεύματος. Αν θυμάστε, η συζήτηση για τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα ξεκίνησε μετά που το ΑΚΕΛ κατέθεσε σχετική πρόταση νόμου. Το Υπουργείο Οικονομικών στις πρώτες συνεδριάσεις είχε απορρίψει την πρόταση, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από την ΕΕ. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε ουσιαστικά να εφαρμόσει την πρόταση όταν, υπό την πίεση της Βουλής, προσέγγισε την ΕΕ και έλαβε έγκριση εντός 48 ωρών! Το κυβερνητικό αλαλούμ έληξε με το μονόπρακτο Πηλείδου-Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον Α. Νεοφύτου να ανακοινώνει (ως… υπουργός; ως κυβερνητικό στέλεχος;) μειώσεις στους λογαριασμούς της ΑΗΚ!

Τι πιο σύνηθες για αυτή την κυβέρνηση, θα μου πείτε. Αν δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά ένα μέτρο, γιατί να πράξει κάτι; Ας είναι! Ας εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το θέμα και ας βάλει ένα τέλος στα εγκεφαλικά ή καρδιακά που έρχονται, αναλόγως ποια τιμή βλέπεις. Γιατί τι να πρωτογεμίσεις με €2 το λίτρο;

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.