Τι ν’ αλλάξουν…

Του Κώστα Κατσώνη

Μιλώντας ο απερχόµενος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, στις 20/3/2022, στο Ανώτατο Συµβούλιο του κυβερνώντος κόµµατος, το οποίο επικύρωσε την υποψηφιότητα του προέδρου του, Αβέρωφ Νεοφύτου, για τις προεδρικές εκλογές του 2023, διερωτήθηκε γιατί τα κόµµατα της αντιπολίτευσης επιδιώκουν την αλλαγή, υποβάλλοντας µάλιστα και το αφελές (για τον δύσµοιρο κυπριακό λαό) ερώτηµα: «Τι ν’ αλλάξουν;»

Είναι πράγµατι τραγελαφικό ένας Πρόεδρος κι ένα κόµµα -που συγκυβερνά εδώ και δέκα χρόνια και συνυπογράφει και στηρίζει όλες τις αποφάσεις του- να διερωτώνται τι άραγε πρέπει να αλλάξει στην ταλαίπωρη Κυπριακή ∆ηµοκρατία, που αντιµετωπίζει το φάσµα της οριστικής διχοτόµησης, ενώ τυγχάνει πανευρωπαϊκής και παγκόσµιας απαξίωσης για τα προεδρικά οικονοµικά σκάνδαλα και όχι µόνο. Από πού ν’ αρχίσει κανείς και πού να σταµατήσει;

Όταν θα προσερχόµαστε στις κάλπες τον Φεβρουάριο του 2023, ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί το άνοιγµα της Αµµοχώστου, που αποτελεί την πιο οδυνηρή εξέλιξη για το κυπριακό πρόβληµα µετά την ανακήρυξη του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους το 1983. […] ∆εν πρέπει να ξεχνά ο Κύπριος ψηφοφόρος ότι τη δυσµενή αυτή εξέλιξη όχι µόνο δεν κατάφεραν οι -κακή τη µοίρα- διαχειριζόµενοι τις τύχες του τόπου και του λαού να αποτρέψουν, αλλά µας καθησύχαζαν και µας παραµύθιαζαν µε δηλώσεις για κινήσεις τακτικής, µπλόφα των Τούρκων και εξαγγελία προθέσεων για εσωτερική κατανάλωση! Ιδού µάλιστα τι είχε δηλώσει στις 12/10/2021 (διαδικτυακός «Πολίτης»), ενώ είχαν ήδη αρχίσει οι εργασίες για το επικείµενο άνοιγµα της Αµµοχώστου, ο πολύφερνος τότε Υπουργός των Εξωτερικών µας και νυν ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης: Αν προχωρήσουν µε περαιτέρω τετελεσµένα στην περίκλειστη περιοχή της Αµµοχώστου, φεύγει το κεφάλαιο του εδαφικού. Άρα, τι θα συζητήσουµε στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων; Το µόνο άλλο µέσο αντίδρασης της πλευράς µας, πέραν της διπλωµατικής κινητοποίησης, είναι η επίλυση του Κυπριακού.

Οποία πολιτική µωρία! Θεωρεί τώρα, κατόπιν εορτής, τη λύση του Κυπριακού ως τη µόνη οδό για αποτροπή των τουρκικών µεθοδεύσεων και τετελεσµένων στην Αµµόχωστο, όταν στο Κραν Μοντανά, όπως πλέον τεκµαίρεται, µαζί µε τον Πρόεδρο εγκατέλειψαν το τραπέζι των διαπραγµατεύσεων στην πιο κρίσιµη φάση της διαπραγµατευτικής διαδικασίας, έχοντας κατά νου όχι τις επόµενες γενιές αλλά τις επόµενες εκλογές!

∆εν πρέπει άραγε να αλλάξει αυτή η τόσο εξόφθαλµα και οδυνηρά αποτυχηµένη πολιτική για το Κυπριακό, µε την εκλογή ενός έντιµου και αδιάφθορου Προέδρου που να είναι σταθερά και αµετάκλητα προσηλωµένος στην προοπτική της ειρηνικής λύσης και επανένωσης και θα διασφαλίζει ένα µέλλον ειρηνικό και ευτυχισµένο για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους; Κι αναµφίβολα αυτή την προοπτική δεν µπορούν να διασφαλίσουν ούτε ο κ. Χριστοδουλίδης, που ήταν το δεξί χέρι του Αναστασιάδη, ούτε και ο Αβέρωφ που συγκυβερνούσε και στήριζε κάθε προεδρική επιλογή!

Θα µπορούσαµε να απαριθµήσουµε και πολλά άλλα από όσα βίωσε ο λαός αυτά τα δέκα χρόνια.

Επείγει λοιπόν η αλλαγή! Ο λαός έχει και µνήµη και κρίση. Και θα πράξει στο ακέραιο το καθήκον του τον προσεχή Φεβρουάριο, απαλλάσσοντας τον τόπο από τη συναγερµική διακυβέρνηση, επιφέροντας την πραγµατική αλλαγή και την προοπτική της ειρήνης και της ελπίδας στον δύσµοιρο τόπο και τον µάρτυρα λαό µας!

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.