Τι να μας κάνει ένα mea culpa;

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Ένα mea culpa τι να μας κάνει; Πολύ περισσότερο αυτών των πολιτών οι οποίοι έστω και για λίγες μέρες είχαν χαρακτηρισθεί ως θετικά κρούσματα στη Covid-19. Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για λάθος στη διάγνωση των 30 θετικών κρουσμάτων πριν λίγες ημέρες δημιουργεί σωρεία ερωτημάτων για τις διαδικασίες που ακολουθούνται όχι μόνο σε αυτή την περίπτωση αλλά γενικότερα. Αλήθεια υπάρχει κάποιος που μπορεί να διαβεβαιώσει πως τα υπόλοιπα αποτελέσματα όλο αυτό το διάστημα ήταν όλα πέρα για πέρα ορθά; Είτε αφορούν αρνητικά κρούσματα, είτε αφορούν θετικά; Κανένας επιστήμονας δεν θα πει ότι αυτό μπορεί να αποδειχτεί με κάποιο τρόπο μετά από ημέρες. Είναι σαν την ταμπέλα «Μετά την απομάκρυνσή σας από το ταμείο κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται».

Πιστώνουμε στον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου πως μετά την ανακοίνωση των 30 κρουσμάτων θορυβήθηκε και αποφάσισε να ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση. Μάλιστα χθες εξέφρασε απολογίες προς τους επηρεαζόμενους πολίτες οι οποίοι έφτασαν από το εξωτερικό και δήθεν στη βάση των αποτελεσμάτων της εξέτασης ήταν θετικοί στον κορονοϊό, όμως τελικά δεν ήταν.

Σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι του προκάλεσαν έντονο προβληματισμό τα 30 κρούσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα και άμεσα έδωσε οδηγίες για επαναληπτική εξέταση. Μόλις ένα από τα 27 άτομα είναι εν τέλει θετικό στον ιό, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα για άλλα τρία πρόσωπα.

Εκ πρώτης όψεως, λέει ο κ. Ιωάννου, η διερεύνηση έδειξε ότι υπήρξε επιμόλυνση κατά την επεξεργασία των δειγμάτων στο συμβεβλημένο Κλινικό Εργαστήρι. Το θέμα, προσθέτει ο Υπουργός, διερευνάται περαιτέρω για λήψη τελικών αποφάσεων.

Ωστόσο, ένα συγγνώμη είναι αρκετό;

Ήδη έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια για τεστ του κορονοϊού σε εργαστήρια που ανέλαβαν να τα πραγματοποιούν, είτε στα αεροδρόμια, είτε αλλού. Ο έλεγχος όμως που θα τυγχάνουν πού πρέπει να ανήκει; Δεν είναι στην αναθετούσα Αρχή, όποια και αν είναι αυτή;

Πάντως, το θέμα των διαδικασιών είχε εν μέρει απασχολήσει και την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, μετά από έρευνα στην οποία είχε προχωρήσει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Ψηλό κόστος και sms σε πολίτες με τα αποτελέσματα του τεστ που δεν έκαναν ποτέ ανάμεσα στις επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή σε σχετική έκθεσή του σχετικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους για τεστ κορονοϊού.

Η πιο πάνω επισήμανση εγείρει ερωτηματικά και για το κατά πόσον χρεωνόταν η Δημοκρατία εξετάσεις που ποτέ δεν έγιναν, αλλά κυρίως για την αξιοπιστία των τεστ.

Συγκεκριμένα, είχε σημειωθεί πως οι πρώτες συμβάσεις ύψους 7,5 εκατ. ευρώ ανατέθηκαν σε 12 εργαστήρια, ωστόσο συγκεκριμένο εργαστήριο εξασφάλισε το 69% που αντιστοιχεί σε 4,8 εκατ. ευρώ από τα 8,1 εκατομμύρια ευρώ.

Επιτέλους ας γίνει συνολική διερεύνηση και να δοθούν πειστικές απαντήσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy