Από τη πόλη και επαρχία Λάρνακας δύο νέες εγγραφές στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου και το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου είναι οι δύο νέες εγγραφές που έγιναν πρόσφατα στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας αναφέρεται ότι «το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού υιοθέτησε εισήγηση της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO για τη δημιουργία ενός Εθνικού Καταλόγου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η σύνταξη του οποίου συνάδει με τις βασικές αρχές της Σύμβασης, όπως η ενεργός εμπλοκή των Κοινοτήτων στον εντοπισμό και την προστασία της ΑΠΚ, ο προσδιορισμός της γεωγραφικής κατανομής των στοιχείων και η αξιολόγηση της βιωσιμότητάς τους».

Προστίθεται ότι «πρακτικές αναπαραστάσεις, εκφράσεις, γνώσεις και τεχνικές τις οποίες οι Κοινότητες και ομάδες ατόμων αναγνωρίζουν ως μέρος της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και τις μεταβιβάζουν από γενιά σε γενιά, αποτελούν μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σκοπός της δημιουργίας του Εθνικού Καταλόγου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι η καταγραφή και διατήρηση των παραδοσιακών πολιτιστικών εκφράσεων, που αποτελούν μέχρι σήμερα κομμάτι της ζωής των κατοίκων της Κύπρου, μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία στην οποία εμπλέκονται κρατικές υπηρεσίες, τοπική αυτοδιοίκηση, πολιτιστικοί οργανισμοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς».

Σημειώνεται ακόμα πως «η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοίνωσαν ότι ο Εθνικός Κατάλογος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εμπλουτίστηκε με 9 νέες εγγραφές σύμφωνα με απόφαση της Ειδικής Επιτροπής για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά η οποία εξέτασε τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2020 από ενδιαφερόμενους φορείς και Κοινότητες».

Η επαρχία Λάρνακας, αναφέρεται στην ανακοίνωση «παρουσιάζεται στην όγδοη ενότητα, η οποία αφορά την Βυζαντινή, μεταβυζαντινή και νεότερη αγιογραφία (φορητές εικόνες, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά και μικρογραφίες-χαρακτικά). Συγκεκριμένα έχει ενταχθεί η Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου και το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου, γεγονός που αποτελεί σημαντική διάκριση που ενισχύει την ταυτότητά και την παράδοσή μας αλλά και μεταφέρει στις νεότερες γενεές την αξία της Πολιτιστικής μας κουλτούρας».

Πρόσφατα «προκηρύχτηκε ο νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων για το 2021 με σκοπό τον εμπλουτισμό του Εθνικού Καταλόγου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Ειδική Επιτροπή εξετάζει κάθε χρόνο τις αιτήσεις που υποβάλλονται από τις ίδιες τις ενδιαφερόμενες Κοινότητες, τις ομάδες ατόμων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και αποφασίζει για την εγγραφή νέων στοιχείων στον Εθνικό Κατάλογο και για την προώθηση ορισμένων από αυτά στον παγκόσμιο Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».

Ανάλογα με τα θέματα που τίθενται κάθε φορά ενώπιον της, «η Επιτροπή συνεργάζεται και με άλλους ερευνητές και εμπειρογνώμονες για συγκεκριμένα θέματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.  Η Αναπτυξιακή Εταιρεία επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστου καλεί όλους να προσπαθήσουν να εντάξουν και να καταγράψουν και άλλες παραδοσιακές πολιτιστικές πρακτικές στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.