Τι πρέπει να προσέξετε στα ψώνια των γιορτών

Συστάσεις και συμβουλές προς τους καταναλωτές να είναι πιο προσεκτικοί στις αγορές τους ώστε να βοηθηθούν στη διαχείριση του οικογενειακού τους προϋπολογισμού την περίοδο των γιορτών απευθύνει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταναλωτών.

Με ανακοίνωσή του συμβουλεύει τους πολίτες να καθορίσουν τον προϋπολογισμό τους από πριν και να ενημερωθούν για την πολιτική επιστροφών του καταστήματος, πριν προβούν σε αγορά. Τους καλεί επίσης να ενημερωθούν κατά πόσο το κατάστημα από το οποίο θα ψωνίσουν εφαρμόζει τον Κώδικα Καταναλωτικής Δεοντολογίας ο οποίος προσφέρει μεγαλύτερη προστασία και ρυθμίζει την συμπεριφορά του καταστήματος έναντι των πελατών σε σειρά θεμάτων που δεν καλύπτονται από κάποια ειδική νομοθεσία.

Επίσης οι καταναλωτές προτρέπονται όπως ενημερωθούν εάν το κατάστημα που τους ενδιαφέρει εντάσσεται στο μηχανισμό Εναλλακτικής Επίλυσης Καταναλωτικών διαφορών ή άλλο παρόμοιο μηχανισμό όπως είναι ο μηχανισμός επίλυσης καταναλωτικών διαφορών που προσφέρει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών. Κάτι τέτοιο απαλάσσει από αχρείαστες αντιπαραθέσεις και προστριβές με τον πωλητή.

Για τα παιγνίδια οι καταναλωτές προτρέπονται να επιλέξουν το παιχνίδι που είναι κατάλληλο για την ηλικία, τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητες του παιδιού και το οποίο πρέπει να φέρει την σήμανση CΕ η οποία είναι υποχρεωτική από τη νομοθεσία και αφορά σε υπεύθυνη δήλωση του κατασκευαστή ότι το παιχνίδι κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφάλειας που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο της κατασκευής του.

Είναι επίσης υποχρεωτικό τα παιγνίδια να φέρουν τις οδηγίες για την ασφαλή χρήση τους και στα ελληνικά ενώ συστήνεται και ιδιαίτερη προσοχή και στις οδηγίες συναρμολόγησης του παιχνιδιού, όταν το παιχνίδι αγοράζεται αποσυναρμολογημένο.

Αναφορικά με τα είδη ένδυσης επισημαίνεται ότι για παιδιά μέχρι 7 χρόνων απαγορεύονται οποιαδήποτε ελεύθερα κορδόνια στην περιοχή του λαιμού και του στήθους διότι υπάρχει κίνδυνος πνιγμού, για την περιοχή στήθους και μέσης απαγορεύονται οποιαδήποτε ελεύθερα κορδόνια μήκους μεγαλύτερου των 20 εκατοστών ενώ ελεύθερα κορδόνια περιοχής μέσης και κάτω από τη μέση για παιδιά με ηλικία μέχρι 14 χρόνων, δεν πρέπει να κρέμονται κάτω από το κατώτερο άκρο του ενδύματος όπως και ελεύθερα κορδόνια στην περιοχή των μανικιών για παιδιά μέχρι 14 χρόνων, δεν πρέπει να ξεπερνούν το μήκος των 7,5 εκατοστών.

Τέλος, τα ελεύθερα κορδόνια στην περιοχή περίσφιξης της πλάτης δεν πρέπει να δένουν στο πίσω μέρος του ενδύματος και τα κορδόνια δεν πρέπει να φέρουν τρισδιάστατα διακοσμητικά αντικείμενα ή κόμπους.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.