Τι προνοεί το νέο «πρωτόκολλο συνεργασίας» Τουρκίας – ψευδοκράτους

Με τίτλο «Ιδού οι οδηγίες», η Γενί Ντουζέν αναφέρεται σήμερα στο περιεχόμενο της συμφωνίας οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας που είχε υπογραφθεί στις 31 Μαρτίου μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους από τους Φουάτ Οκτάι και Ουνάλ Ουστέλ και δημοσιεύθηκε χθες στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι στην συμφωνία υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για υλοποίηση των οδηγιών, οι πλείστες των οποίων απαιτείται να υλοποιηθούν εντός Ιουνίου 2023.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι άξιο προσοχής αποτελεί το γεγονός ότι ανάμεσα στις πρόνοιες του «πρωτοκόλλου» που έπρεπε να υλοποιηθούν τον Μάιο του 2023 ήταν και ο «περί εκπαιδευτικών (τροποποιητικός) νόμος» που εγκρίθηκε από την «βουλή» με τις ψήφους της «κυβέρνησης» και τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάιο του 2023, παρά τις πολυήμερες διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών.

Ανάμεσα στα «σχέδια» που ζητείται να υλοποιηθούν εντός Ιουνίου 2023 είναι ενέργειες όπως, η αύξηση του φόρου που επιβάλλεται στα καζίνο κατά τουλάχιστον 12%, θέσπιση και εφαρμογή «νόμου» που αφορά τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια, υπαγωγή της «τράπεζας αναπτύξεως» στον «περί τραπεζικού τομέα νόμο», εφαρμογή του συστήματος της αυτοματοποίησης στα καύσιμα, κάποιες ρυθμίσεις στην συνδικαλιστική ζωή για «αύξηση της αποτελεσματικότητας στην δημόσια διοίκηση» και ρυθμίσεις στον ηλεκτρισμό με την ετοιμασία «νόμο» για την «ενεργειακή αποδοτικότητα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα έσοδα από την αύξηση των φόρων στα τυχερά παιχνίδια και της άδειας για αίθουσα τυχερών παιχνιδιών θα κατανέμονται ως εξής: 47,5% σε τουριστικούς σκοπούς, 47,5% θα δίδεται στο «υπουργείο οικονομικών» και 5% θα μεταβιβάζεται στην «επιτροπή ακίνητων περιουσιών».

Εξάλλου θα αυξηθούν τα ενοίκια που λαμβάνονται από ακίνητα που ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ και θα καταργηθούν συμφωνίες για ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τον σκοπό που πρέπει και είναι άδεια.

Προβλέπεται επίσης για τον Ιούνιο η εναρμόνιση του «περί συντεχνιών και εργασίας νομοσχεδίου» με τον «νόμο περί συλλογικών συμβάσεων, απεργιών και δημοψηφισμάτων», ενώ θα διασφαλιστεί η συμμετοχή του «συντεχνιακού πρωτοκολλητή» στις γενικές συνελεύσεις των συντεχνιών.

Για τον Ιούλιο του 2023 προβλέπεται η διεξαγωγή εργασιών κατασκευής νέου φορτωτικού λιμανιού στο Καραβοστάσι και η παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με την πλήρη κατάργηση της χρήσης χαρτιού.

Για τον Αύγουστο του 2023 προβλέπεται η ενθάρρυνση και διευκόλυνση της πρόσβασης στην επαγγελματική τεχνική εκπαίδευση στο πλαίσιο της αύξησης  των δυνατοτήτων επαγγελματικής τεχνικής εκπαίδευσης, ειδικής εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης.

Για τον Σεπτέμβριο του 2023 προβλέπονται, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις στην δομή του προσωπικού στην «δημόσια υπηρεσία» με σκοπό μείωση των εξόδων, στον τρόπο διορισμού και παρακολούθηση των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων σε σχέση με τον αριθμό του προσωπικού στο «δημόσιο» και στους «δήμους» με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας στον καθορισμό των πολιτικών που αφορούν το προσωπικό. Ταυτοχρόνως, θα παρασχεθεί τεχνική στήριξη από την Γενική Διεύθυνση Προσωπικού και Αρχών Τουρκίας στις εργασίες προς το «σύστημα της κρατικής οργάνωσης» και «το σύστημα δημόσιας διοίκησης προσωπικού» στα κατεχόμενα.

Για τον Δεκέμβριο 2023 προβλέπεται, μεταξύ άλλων, έκθεση αξιολόγησης και συμβουλών σε σχέση με τα «πολεοδομικά σχέδια» και τις ετοιμασίες πολεοδομικών σχεδίων.

Η Χαλκί Σεσί γράφει εξάλλου, ότι θα δοθούν κονδύλια για δάνεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων 500 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών από την Τουρκία, από τα οποία οι δωρεές θα ανέρχονται στα 6 δισεκατομμύρια 400 εκατομμύρια.

Η εφημερίδα αναφέρεται σε πρόνοιες του πρωτοκόλλου, όπως την αύξηση δυνατήτων επενδύσεων και παραχώρηση οικοπέδων στους επενδυτές που έρχονται από την Τουρκία στα κατεχόμενα, τη μείωση γραφειοκρατικών διαδικασιών για ίδρυση εταιρείας και για επενδύσεις, τη διασφάλιση ότι θα εισέρχονται στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού και άτομα που δεν είναι απόφοιτοι της «παιδαγωγικής ακαδημίας Ατατούρκ» στα κατεχόμενα με τροποποίηση του «νόμου» και την αύξηση κατά 5% του «ΦΠΑ» στις πωλήσεις νέων κατοικιών 300 τετραγωνικών μέτρων, στα οχήματα αξίας πέραν των 30 χιλιάδων στερλινών και στις μοτοσικλέτες άνω των 200 κυβικών.

Ουνάλ Ουστέλ

Ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε ότι «η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα πετύχει σίγουρα τη δημιουργία μιας οικονομικής δομής που θα στέκεται στα πόδια της, αφήνοντας πίσω της όλα τα προβλήματα υποδομής, στηρίζοντας τους επιχειρηματίες, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα σε συνεργασία με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία».

Σε ανακοίνωσή του για το νέο «πρωτόκολλο» με την Τουρκία, ο κ. Ουστέλ ανέφερε ότι το ΚΕΕ δεν δίνει μόνο υποσχέσεις αλλά τις κάνει πράξη.

«Ομοίως, η μητέρα πατρίδα Τουρκία δεν αθέτησε καμία από τις υποσχέσεις της στον τουρκοκυπριακό λαό και πάντα μας υποστήριζε, ώστε ο τουρκοκυπριακός λαός να προχωρήσουμε παραπέρα και να αυξήσουμε το επίπεδο ευημερίας μας. Η νέα δημοσίευση του πρωτοκόλλου οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας Τουρκίας-ΤΔΒΚ για το έτος 2023 λόγω της εκλογικής διαδικασίας στην μητέρα πατρίδα Τουρκία δεν σημαίνει ότι οι εργασίες δεν λειτουργούν και δεν γίνονται οι απαραίτητες μελέτες. Αντίθετα, μελέτες για το τι προβλέπει το πρωτόκολλο συνεχίζονται τόσο στη μητέρα πατρίδα Τουρκία όσο και στην ΤΔΒΚ», ανέφερε.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, συνέχισε, θα είναι δυνατή η υλοποίηση του σχεδίου κοινωνικής στέγασης, θα συνεχιστούν τα σχέδια για τα γεωργικά αρδευτικά έργα και η κατασκευή νέων δρόμων.

Ορισμένες επενδύσεις στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας και της υλοποίησης του έργου για την κατασκευή ενός νέου «κρατικού» νοσοκομείου 500 κλινών στην πρωτεύουσα Λευκωσία, θα υλοποιηθούν χάρη σε αυτή τη συμφωνία, κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy