Τι προνοεί η κυβερνητική πρόταση για την παιδεία – Αξιολογούν την πρόταση οι εκπαιδευτικοί

Συνέρχονται αύριο το πρωί, σε ξεχωριστές συνεδρίες, τα Κεντρικά Διοικητικά Συμβούλια των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ για να αξιολογήσουν την πρόταση που τους επιδόθηκε στη σημερινή κοινή τους συνάντηση με τον Προέδρο της Δημοκρατίας, παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη.
 
Η ΠΟΕΔ θα συνέλθει στις 08:30, ενώ ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ γύρω στις 09:00.  
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, μετά το τέλος των χωριστών συνεδριάσεων, γύρω στο μεσημέρι, θα ακολουθήσει κοινή συνεδρία των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων.
 
Σύμφωνα με την πρόταση της Κυβέρνησης, την οποία κατέχει το ΚΥΠΕ, όσον αφορά τον βιολογικό παράγοντα, αναφέρεται ότι η μείωση της απαλλαγής από διδακτικό χρόνο, από δύο σε μια διδακτική περίοδο, θα αντισταθμιστεί με προσαύξηση σε κάθε επηρεαζόμενο.
 
Αναφορικά με τον παράγοντα αρχαιότητας, σημειώνεται ότι όσον αφορά τους Β. Διευθυντές περιορίζεται η μείωση της απαλλαγής από τον διδακτικό χρόνο ως εξής: Από τις 12 διδακτικές περιόδους να πάνε στις 13 διδακτικές περιόδους, από τις 10 διδακτικές περιόδους να πάνε στις 12 διδακτικές περιόδου και από τις 8 διδακτικές περιόδους να πάνε στις 9 διδακτικές περιόδους.
 
Αναφορικά με τον υπεύθυνο τμήματος, στην πρόταση αναφέρεται ότι η μείωση της απαλλαγής από διδακτικό χρόνο, από δύο σε μια διδακτική περίοδο, θα αντισταθμιστεί από «μοριοδότηση» της μιας περιόδου, των αντίστοιχων εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο του σχεδίου αξιολόγησης που θα συζητηθεί στη συνέχεια. Θα εξασφαλισθεί τρόπος ούτως ώστε να μεταφερθούν κάποιες των αρμοδιοτήτων του Υπεύθυνου Τμήματος στην εκάστοτε Γραμματεία του σχολείου.
 
Όσον αφορά τους νεοεισερχόμενους, αναστέλλεται προσωρινά το μέτρο κατάργησης της απαλλαγής για τον βιολογικό παράγοντα για τους νεοεισερχόμενους και θα ακολουθήσει διάλογος επί του θέματος.
 
Στην πρόταση αναφέρεται, επίσης, ότι έναντι του χρόνου που μέχρι τώρα παραχωρείται στους αξιωματούχους των εκπαιδευτικών οργανώσεων (ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ) θα παραχωρηθεί χρόνος ίσος με δύο εκπαιδευτικούς πλήρους απασχόλησης σε κάθε οργάνωσης και συμπληρωματικά θα δοθεί κρατική χορηγία ύψους €100.000 στην ΟΛΤΕΚ, €175.000 στην ΟΕΛΜΕΚ και €175.000 στην ΠΟΕΔ.
 
Σημειώνεται ότι με τις προτάσεις, το ένα τρίτο της εξοικονόμησης που προέρχεται από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου διατίθεται άμεσα προς όφελος των εκπαιδευτικών.
 
Στην πρόταση αναφέρεται, επίσης, ότι ταυτόχρονα, θα υπάρξει άμεση έναρξη διαλόγου με τακτό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του, επί των ακόλουθων:

Συνολικός εξορθολογισμός του συστήματος απαλλαγών, με στόχο την ενσωμάτωση των απαλλαγών στο νέο σύστημα αξιολόγησης, σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και μαθητών, ταμείο Προνοίας νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών, Ασφάλεια και Υγεία στα Σχολεία, Υλικοτεχνική υποδομή, ανεγέρσεις- αναβαθμίσεις σχολικών μονάδων, επιπλέον επιμορφώσεις εκπαιδευτικών για βελτίωση μαθησιακών αποτελεσμάτων, ενίσχυση προγράμματος πρόληψης ουσιών, πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ(Δράσεις κοινωνικής ένταξης), ομάδα άμεσης παρέμβασης (για παραβατικότητα),  Ειδική εκπαίδευση άτομα ΑΜΕΑ (με αναπηρίες), Μονάδες Ειδικής Εκπαίδευσης (με ειδικές ικανότητες), στήριξη αναλφάβητων (ενισχυτική διδασκαλία), παιχνιδότοποι, αθλητικές εγκαταστάσεις και γραμματειακό προσωπικό στην προδημοτική.
 
 Όπως αναφέρεται στην πρόταση, το υπόλοιπο της εξοικονόμησης (2/3), θα διατεθεί για την πρόσθετη χρηματοδότηση προγραμμάτων και δράσεων όπως τα πιο πάνω.
 
Αναφέρεται, τέλος, ότι σε περίπτωση αποδοχής του συνόλου των πιο πάνω, η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει για χρονική διάρκεια έξι μηνών ειδική διευθέτηση για τη δυνατότητα πρόωρης αφυπηρέτησης στην εκπαιδευτική υπηρεσία από το 58ο έτος για τη Δημοτική Εκπαίδευση και από την το 60ο έτος για τη Μέση Εκπαίδευση, χωρίς την εφαρμογή των επιβαρύνσεων που ισχύουν σε περιπτώσεις πρόωρης αφυπηρέτησης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.