Τι σηµαίνει… Σοσιαλιστική βιοµηχανοποίηση (α)

Είναι η διαδικασία δηµιουργίας βαριάς υψηλής τεχνολογίας σχεδιασµένης βιοµηχανίας και η αναδόµηση όλου του φάσµατος της οικονοµίας στη βάση πρωτοπόρας µηχανοποιηµένης τεχνικής. Ο καθοδηγητικός ρόλος στην οικονοµία ανήκει στη βαριά βιοµηχανία της χώρας, όπου κυριαρχούν οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής.

Λόγω ιστορικών συνθηκών, η πλειοψηφία των χωρών που εισήλθαν στο δρόµο οικοδόµησης του σοσιαλισµού ήταν είτε υποανάπτυκτες, είτε ηµι-αναπτυγµένες όσον αφορά την οικονοµία τους και µε µια γενικά υποανάπτυκτη βιοµηχανική παραγωγή. Με την άνοδο στην εξουσία η εργατική τάξη µε το πολιτικό της κόµµα καλέστηκε να επιλύσει το ζήτηµα της βιοµηχανικής ανάπτυξης και τη δηµιουργία προϋποθέσεων για την οικοδόµηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Όµως η σοσιαλιστική βιοµηχανοποίηση δεν αποτελεί µια γενική νοµοτέλεια της σοσιαλιστικής οικοδόµησης για όλες τις χώρες. Η µετάβαση από τον καπιταλισµό στο σοσιαλισµό σε βιοµηχανικά ανεπτυγµένες χώρες, η αναδόµηση της υλικο-τεχνικής βάσης της κοινωνίας, σύµφωνα µε τις απαιτήσεις του σοσιαλιστικού συστήµατος, µπορεί όχι µόνο να πραγµατοποιηθεί σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, αλλά να έχει ουσιαστικά έναν άλλο χαρακτήρα όσον αφορά την επίλυση των ζητηµάτων αυτής της περιόδου.

Τουναντίον, η νίκη του σοσιαλισµού σε ηµι-αναπτυγµένες βιοµηχανικά χώρες απαιτεί περισσότερο χρονικό διάστηµα και κυρίως έχει να επιλύσει προβλήµατα που σχετίζονται µε την ανύψωση του επιπέδου µηχανοποίησης και αυτοµατοποίησης της παραγωγής και ως εκ τούτου τη µείωση του ειδικού βάρους της χειρωνακτικής εργασίας, την καλύτερη οργάνωση της παραγωγής και την περαιτέρω βιοµηχανοποίηση του αγροτικού τοµέα, των µεταφορών, του κλάδου των οικοδοµικών κατασκευών, της σφαίρας υπηρεσιών κ.ο.κ. Άρα η βιοµηχανοποίηση µιας χώρας µπορεί να ξεκινήσει σε συνθήκες καπιταλισµού και να ολοκληρωθεί σε συνθήκες σοσιαλισµού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy