Τι σημαίνει… Βιομηχανοποίηση αναπτυσσόμενων χωρών:

∆ιαδικασία προσανατολισµένη στη δηµιουργία εθνικής βιοµηχανίας, στην αναδιοργάνωση όλων των τοµέων της οικονοµίας στη βάση βιοµηχανικών µεθόδων παραγωγής, στην αλλαγή της κοινωνικής δοµής, στην εξασφάλιση της οικονοµικής και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση της πολιτικής τους ανεξαρτησίας.

Η ποικιλοµορφία των αντικειµενικών και υποκειµενικών παραγόντων, που καθορίζουν το χαρακτήρα της βιοµηχανοποίησης στις αναπτυσσόµενες χώρες, προσδιόριζαν και τις διαφορετικές επιλογές ως προς τις κατευθύνσεις της βιοµηχανικής τους ανάπτυξης. Κάπου αυτή η διαδικασία ξεκινούσε µε τη διεύρυνση ήδη υφιστάµενων εξαγωγικών τοµέων του αγροτικού τοµέα και της εξορυκτικής βιοµηχανίας. Αλλού πηγή συσσώρευσης κεφαλαίου ήταν η επιτάχυνση στην ανάπτυξη της ελαφριάς µικροπαραγωγικής βιοµηχανίας, που είχε σηµαντική σηµασία στην αύξηση των εµπορευµατικών πόρων και άµβλυνση των προβληµάτων απασχόλησης. Σε άλλες χώρες µε πλουτοπαραγωγικούς φυσικούς πόρους, εύρωστη εσωτερική αγορά και µε την αναγκαία µίνιµουµ ποσότητα συναλλάγµατος προσανατολίζονταν στη δηµιουργία βαριάς βιοµηχανίας, συµπεριλαµβανοµένης και της µηχανουργίας.

Βασικό πρόβληµα για την πλειοψηφία των χωρών αυτών ήταν το πρόβληµα της αποταµίευσης. Τα µεγέθη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος δεν ήταν τέτοια ώστε να εξασφαλίζουν τη χρηµατοδότηση της βιοµηχανικής τους ανάπτυξης. Γι’ αυτό τα εθνικά προγράµµατα βασικά στηρίζονταν στις ξένες πηγές χρηµατοδότησης -δάνεια και πιστώσεις, που η παραχώρησή τους από τις πλούσιες καπιταλιστικές χώρες είχε ως στόχο την ενίσχυση της οικονοµικής και πολιτικής επιρροής τους στις δανειζόµενες χώρες. Η διάλυση της ΕΣΣ∆ και του σοσιαλιστικού συστήµατος στην Ανατολική Ευρώπη επηρέασε αρνητικά τις χώρες αυτές, που ουσιαστικά παρέµειναν έρµαιο στις ορέξεις των πολυεθνικών µονοπωλίων και της ιµπεριαλιστικής χρηµατοπιστωτικής ελίτ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy