Τη σημασία στήριξης του πρωτογενούς τομέα στην Κύπρο, σημείωσαν ΓΓ ΑΚΕΛ και Επίτροπος ΚΟΑΠ

Ο ΓΓ ΑΚΕΛ και ο Επίτροπος ΚΟΑΠ υπογράμμισαν τη σημασία της στήριξης του πρωτογενούς τομέα στην Κύπρο και των πληρωμών, που ο Οργανισμός κάνει προς τους γεωργούς και τους αγρότες.

Μιλώντας μετά από επίσκεψη στον ΚΟΑΠ και συνάντηση με τον Πρόεδρό του, Ανδρέα Κυπριανού, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν είναι τυχαίο που επισκέφθηκαν αυτή την περίοδο τον συγκεκριμένο Οργανισμό, που διαχρονικά έχει καταξιωθεί για τη δουλειά και τον ρόλο του, υπενθυμίζοντας ότι ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος πιέζεται από την κατάσταση με την πανδημία και την αύξηση των τιμών των σιτηρών.

«Άλλοι αποφασίζουν, ο ΚΟΑΠ διεκπεραιώνει, αλλά και ο ρόλος του ο διεκπεραιωτικός έχει μεγάλη σημασία για να διατίθενται έγκαιρα, γρήγορα και έγκυρα τα κονδύλια που η Κυπριακή Δημοκρατία αντλεί από την ΕΕ, κι άλλα που αποφασίζονται εδώ στην Κύπρο».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει διαχρονικό ενδιαφέρον για τον Οργανισμό, θα βρίσκονται συνεχώς σε επαφή γιατί η αποστολή του ΚΟΑΠ  είναι να εξυπηρετεί τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, που διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο σε έναν πρωτογενή τομέα «που όχι απλά πρέπει να τον κρατήσουμε αλλά να τον ενισχύσουμε, να τον διευρύνουμε».

Σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί πόση σημασία έχει ο πρωτογενής τομέας, η γεωργία και η κτηνοτροφία, σε έναν τόπο που είναι ημικατεχόμενος και απομονωμένος στην Ανατολική Μεσόγειο. «Εχει σημασία εμείς στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό να παράγουμε εδώ στην Κύπρο για να φροντίζουμε για τον πληθυσμό μας και τη χώρα μας», είπε.

Ο Επίτροπος του ΚΟΑΠ είπε ότι ο Οργανισμός είναι ανοικτός για όλα τα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς για να ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες, εισηγήσεις ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Στόχος, πρόσθεσε, είναι οι έγκαιρες πληρωμές προς τους αιτητές. «Σκοπός μας είναι να αντλήσουμε στο 100% την ευρωπαϊκή στήριξη στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα. Σε τέτοιες περιόδους η πρωτογενής παραγωγή είναι εξαιρετικά σημαντική».

Ενημέρωσε τον κ. Στεφάνου ότι σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Γεωργίας, θα πληρώσει την 1η Δεκεμβρίου τις εκταρικές επιδοτήσεις, ενώ γίνεται προσπάθεια να πληρωθούν αρχές Δεκεμβρίου και οι κεφαλικές επιδοτήσεις, αλλά και νέα προγράμματα, που αφορούν τη στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων και θα εξαγγελθούν από την κυβέρνηση εντός Δεκεμβρίου. «Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, μέσα από τις υποδομές που διαθέτει ο Οργανισμός, για να στηρίξουμε στο μέγιστο τον Κύπριο αγρότη», είπε.

Ερωτηθείς αν οι επιδοτήσεις θα είναι ίδιες ή θα διαφοροποιηθούν, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι υπάρχουν έκτακτες επιδοτήσεις για την πανδημία μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων ή εθνικούς πόρους. Λόγω της πανδημίας, πρόσθεσε, η προγραμματική περίοδος 2014 – 2020 επεκτάθηκε μέχρι το 2022 και έχουν κατανεμηθεί τα ανάλογα κονδύλια που αναλογούν στα δύο έτη.

Η νέα προγραμματική περίοδος, η νέα ΚΑΠ που συζητείται τώρα, συνέχισε, θα ξεκινήσει το 2023.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy