Ο Bloomberg αναλύει την κατάσταση και το πώς τον καλό Ιανουάριο διαδέχθηκε ένας προβληματικός Φεβρουάριος

 

Τις τελευταίες ημέρες οι διεθνείς αγορές καταγράφουν έντονη πτώση, προκαλώντας ανησυχία σε επενδυτές. Η απότομη πτώση που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και συνεχίστηκε ακόμα πιο έντονα αυτή την εβδομάδα δεν είχε συγκεκριμένη ώθηση -σε αντίθεση με την τελευταία φορά το 2011 που οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν τόσο πολύ μετά την απώλεια του ΑΑΑ από τα αμερικανικά ομόλογα στο S&P Global Ratings.

«Οι άνθρωποι ξυπνούν σοκαρισμένοι -ο Ιανουάριος ήταν ένας πολύ καλός μήνας και ξαφνικά ήρθε ο Φεβρουάριος και όλα αντιστράφηκαν» δήλωσε ο Kerry Craig, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην JP Morgan Asset Management της Μελβούρνης. «Πελάτες με κατέκλυσαν με emails αναρωτώμενοι τι στο καλό συνέβη», υποστηρίζει μιλώντας στο Bloomberg.

Σύμφωνα με τους αναλυτές μια σειρά γεγονότων μπορεί να αιτιολογήσει την πτώση αυτή, από τις ανησυχίες για την πορεία των αυξήσεων επιτοκίων της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) μέχρι την ταχεία ρευστοποίηση που βασίζεται στη συνεχιζόμενη χαμηλή μεταβλητότητα στις αγορές.

Αύξηση των επιτοκίων

Τα μακράς διάρκειας αμερικανικά κρατικά ομόλογα αρνούνται πεισματικά να υποχωρήσουν πολύ, αφότου η Fed ξεκίνησε να ακολουθεί σφικτή νομισματική πολιτική το 2015. Το αφήγημα ήταν ότι με την οικονομία να αναπτύσσεται χωρίς μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, το κόστος του μακροχρόνιου δανεισμού θα μπορούσε να διατηρηθεί χαμηλό, δίνοντας φτερά στις αγορές. Αλλά τον περασμένο μήνα οι αποδόσεις άρχισαν να αυξάνονται και ορισμένοι προειδοποίησαν ότι εάν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ξεπεράσουν το 2,6%, θα δημιουργούσαν προβλήματα για τα equities.

Πίσω από την αύξηση των αποδόσεων κρύβεται μια έντονη συζήτηση για τις προοπτικές της πολιτικής της Fed. Οι επενδυτές στο μεγαλύτερο διάστημα του τρέχοντος κύκλου σφικτής νομισματικής πολιτικής είχαν συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα σταματούσε να αυξάνει το ποσοστό – στόχο σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι στο παρελθόν, επειδή οι βραδύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης θα συγκρατούσαν τον πληθωρισμό.

Αλλά την ώρα που η οικονομία εμφάνιζε ρυθμούς ανάπτυξης κατά μέσο όρο 3%, τα τελευταία τρία τρίμηνα του 2017 τέθηκε σε εφαρμογή η φορολογική μεταρρύθμιση με περικοπές φόρων 1,5 τρισ. δολαρίων. Η έκθεση που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα για την απασχόληση στις ΗΠΑ έδειξε ότι αυξάνουν οι μισθοί συμπαρασύροντας πιθανώς προς τα πάνω και τον πληθωρισμό. Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της Fed, ήγειραν το ερώτημα κατά πόσον οι φορείς χάραξης πολιτικής θα σταματήσουν περίπου στο 3% για την ανώτερη ζώνη του στόχου. Κι ίσως περάσουν μερικές εβδομάδες προτού οι επενδυτές ακούσουν τις προθέσεις του νέου επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

 

*****************

ΖΩΝΑΡΙ

Φτωχότεροι… οι μεγιστάνες

Η βουτιά του Down Jones επηρέασε τις διεθνείς αγορές

 

Η ξαφνική αναταραχή που ξέσπασε στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες ημέρες και η πρωτοφανής «βουτιά» που πραγματοποίησε ο δείκτης Dow Jones την περασμένη Δευτέρα, δεν άφησε αλώβητους τους δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως, οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να μειώνονται μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Σύμφωνα με τον κατάλογο Bloomberg Billionaires, οι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 114 δισ. δολάρια.

Ο κατάλογος των 500 πλουσιοτέρων ανθρώπων του κόσμου ανανεώνεται καθημερινά με βάση τις ενδείξεις των δεικτών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, όταν αυτό κλείνει. Έτσι, οι δισεκατομμυριούχοι που αναφέρονται στον κατάλογο αυτόν έγιναν τη Δευτέρα φτωχότεροι κατά 114 δισ. δολάρια, αφού η αισιοδοξία που επικρατούσε σε σχέση με τις φορολογικές περικοπές, φέρνοντας κέρδη τον Ιανουάριο, έδωσε τη θέση της στις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Στον εν λόγω κατάλογο αυτή τη στιγμή υπάρχουν και τα ονόματα 27 Ρώσων δισεκατομμυριούχων, 25 εκ των οποίων τα περιουσιακά τους στοιχεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg τη Δευτέρα, μειώθηκαν, ενώ για δύο Ρώσους δισεκατομμυριούχους αυξήθηκαν.

Ο πρόεδρος της Berkshire Hathaway Inc., Γουόρεν Μπάφετ, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχασε 5,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Bloomberg Billionaires. Η Berkshire είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Wells Fargo & Co., η οποία είδε τις μετοχές της να υποχωρούν 9,2%, το μεγαλύτερο στην S&P 500.

Από τους άτυχους ήταν επίσης και ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, η περιουσία του οποίου σημείωσε πτώση 3,6 δισ. δολάρια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση.

Ακόμα και ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon.com Inc., Τζεφ Μπέζος, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, δεν γλίτωσε από την κατρακύλα των αγορών. Η περιουσία του μειώθηκε κατά 3,3 δισ. δολάρια, πέφτοντας στα 116,4 δισ. δολάρια, καθώς οι μετοχές του ομίλου υποχώρησαν 2,8%.

Μεγάλες απώλειες είδε στην περιουσία του και ο πιο πλούσιος Ρώσος, που είναι ο βασικός μέτοχος της Severostal, ο Αλεξέι Μορντασόφ, ο οποίος έχασε 203,3 εκατομμύρια δολάρια. Ακολουθεί ο συνιδιοκτήτης της Lukoil Βαλίτ Αλεκπέροφ, η περιουσία του οποίου μειώθηκε κατά 175,9 δολάρια.

Ποιοι ήταν οι τυχεροί

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που είτε είχαν προβλέψει όλο αυτό που θα ερχόταν, είτε στάθηκαν απλώς τυχεροί. Ο Λάρι Πέιτζ της Alphabet Inc. και ο Σέρζει Μπριν κέρδισαν περίπου 2,3 δισ. δολάρια. Επίσης, ο μεγαλομέτοχος της Evraz και ο μεγαλύτερος κάτοχος του μειοψηφικού πακέτου της «Nornikel» και γνωστός σε όλους Ρομάν Αμπράμοβιτς, έγινε πλουσιότερος κατά 6,9 εκατ. δολάρια, και ο συνιδιοκτήτης της LetterOne και της ρωσικής Alpha-Bank, Πιότρ Άβεν, έγινε πλουσιότερος κατά 29,1 εκατομμύρια δολάρια. Έτσι η περιουσία τους έφθασε τα 13,3 και 5,88 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

 

******

ΜΟΝΟΣΤΗΛΟ

Γερμανία: Διδάγματα από την ισπανική φούσκα ακινήτων

 

Οι Γερμανοί γνωρίζουν τι σημαίνει φούσκα ακινήτων κυρίως από τα μέσα ενημέρωσης, βλέποντας τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια στην Ισπανία: αναγκαστικοί πλειστηριασμοί, ανεργία, επιστροφή στο πατρικό σπίτι για πολλούς Ισπανούς και υπερχρέωση των πολιτών. Βεβαίως η κατάσταση στην Ισπανία δεν συγκρίνεται με την αντίστοιχη γερμανική. Οι Γερμανοί είναι λιγότερο χρεωμένοι, αποταμιεύουν περισσότερο και δεν ρισκάρουν τόσο πολύ οικονομικά. Επιπλέον η γερμανική οικονομία πατά σε πιο γερά θεμέλια.

Παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένες παραλληλίες με την ισπανική κρίση, η οποία κορυφώθηκε το 2012, με την ΕΕ να παρεμβαίνει τελικά χορηγώντας δάνεια προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση των ισπανικών τραπεζών. Ένα κοινό στοιχείο είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση παρατηρεί σιωπηρά πως –κυρίως ξένοι– επενδυτές υπερθερμαίνουν τη γερμανική αγορά ακινήτων. Και υπάρχουν ακόμη πολλοί που δεν αναγνωρίζουν την επικίνδυνη εξέλιξη –πρωτίστως η Deutsche Bank, η οποία διαπιστώνει μεν σε μελέτες της ότι οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν στη Γερμανία κατά 50% από το 2009, ωστόσο ισχυρίζεται ότι αυτό δεν συνιστά πρόβλημα.

Η ίδια τράπεζα επιχειρούσε να προσελκύσει επενδυτές στην ισπανική αγορά ακινήτων το 2007 και έπεσε έξω στις εκτιμήσεις της. Έναν χρόνο αργότερα έσκασε η «φούσκα» με καταστροφικές συνέπειες για την Ισπανία.

 

 

 

ΜΟΝΟΣΤΗΛΟ

 

ΔΝΤ: «Η παγκόσμια οικονομία είναι ισχυρή»

Τα θεμελιώδη στοιχεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι ισχυρά, παρά τις πρόσφατες αναταράξεις στα χρηματιστήρια, καθώς καταγράφεται περισσότερο εμπόριο, περισσότερες επενδύσεις και γρηγορότερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη στις μεγάλες οικονομίες, υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μορίς Όμπστφελτ.

«Αυτή την ώρα, τις τελευταίες λίγες ημέρες, παρατηρούμε ορισμένες αναταράξεις σε όλον τον κόσμο αλλά τα θεμελιώδη στοιχεία είναι πραγματικά ισχυρά», είπε ο Όμπστφελτ σε μια ζωντανή μετάδοση μέσω του Facebook. «Παρατηρούμε τα θεμελιώδη στοιχεία να βελτιώνονται από τα μέσα του 2016 και βλέπουμε μια ανάπτυξη σε πολύ ευρεία βάση», πρόσθεσε.

 

ΖΩΝΑΡΙ

 

Πεσιμιστές οι Έλληνες εργαζόμενοι

Μόλις 37% των Ελλήνων εργαζομένων αναμένει ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα βελτιωθεί το 2018 (σε παγκόσμιο επίπεδο ποσοστό 61% αναμένει βελτίωση οικονομικής κατάστασης το 2018), ενώ παρόμοιο ποσοστό (40%) εξακολουθεί να βιώνει εργασιακή ανασφάλεια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας Workmonitor της Randstad για το δ’ τρίμηνο του 2017, που διερευνά -μεταξύ άλλων- τις δεξιότητες που είναι σημαντικές για την απασχόληση και τις προοπτικές των εργαζομένων για το 2018.

Η έρευνα δείχνει ότι το 85% των εργαζομένων στην Ελλάδα πιστεύει ότι αν οι κυβερνήσεις αυξάνουν την ηλικία συνταξιοδότησης, θα πρέπει εξίσου να επενδύουν στο να κρατούν το εργατικό δυναμικό απασχολήσιμο. Επίσης ποσοστό 64% πιστεύει ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι έχουν πιθανότητες να παραμένουν εργασιακά ενεργοί μόνο αν οι εργοδότες τους τους υποστηρίζουν.

Οι επτά στους δέκα (72%) λένε ότι το να μένει κανείς εργασιακά ενεργός είναι δική του υπευθυνότητα, συγκριτικά με το παγκόσμιο ποσοστό του 85%. Μάλιστα, ποσοστό 79% των Ελλήνων εργαζομένων λένε ότι θα έδειχναν κατανόηση αν ο εργοδότης τους υποστήριζε την προσωπική τους εξέλιξη, αν αυτό υποστήριζε τους επιχειρηματικούς στόχους, ενώ σε ποσοστό 94% δηλώνουν ότι θα εκλάμβαναν ως ευκαιρία μια ενδεχόμενη πρόταση του εργοδότη τους για πρόγραμμα εντατικής εκπαίδευσης. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων (89%) πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προσφέρουν πολιτικές κινήτρων στους εργοδότες, προκειμένου να τους βοηθήσουν να κρατήσουν το εργατικό τους δυναμικό απασχολημένο.

Αναφορικά με τις οικονομικές προοπτικές των επιχειρήσεων, πάνω από τους μισούς (51%) ερωτώμενους δηλώνουν ότι ο εργοδότης τους είχε καλύτερη επίδοση οικονομικά το 2017 σε σχέση με το 2016 και θα έχει ακόμη καλύτερη επίδοση (54%) το 2018, ενώ τρεις στους δέκα εργαζόμενους (31%) περιμένουν και αύξηση μισθού.