Τη στήριξη Κύπρου στην επίτευξη ισότητας και ενδυνάμωση γυναικών επαναβεβαίωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου επανέλαβε την υποστήριξη της Κύπρου στην επίτευξη της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης όλων των γυναικών και κοριτσιών, στην πλήρη και ίση απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών από όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, καθώς και στην υλοποίηση της ατζέντας 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Χατζηχρυσάνθου εκφώνησε την Τρίτη εθνική δήλωση κατά τη διάρκεια της γενικής συζήτησης με θέμα «Προώθηση των Γυναικών», στο πλαίσιο εργασιών της Τρίτης Επιτροπής (Κοινωνικά, Ανθρωπιστικά & Πολιτιστικά Θέματα) της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου αναφέρθηκε επίσης στην εξαγγελθείσα υποψηφιότητα της Κύπρου στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2025-2027, σημειώνοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του συστήματος της πολυμέρειας και η Κύπρος θα ενισχύσει τις προσπάθειές της σε ένα ευρύ φάσμα προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας των φύλων.

Στην παρέμβασή του, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος ανέφερε ότι η μέχρι σήμερα σημειωθείσα πρόοδος προς επίτευξη του στόχου της ισότητας των φύλων και προώθησης των γυναικών, διατρέχει κίνδυνο λόγω των νέων προκλήσεων που έχει επιφέρει η πανδημία. Σημείωσε ότι η προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών θα επιτευχθούν μόνο εάν υπάρξει πραγματική ισότητα των φύλων ούτως ώστε οι κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, να μην επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για την αντιμετώπιση όλων των συστημικών ανισοτήτων, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την πλήρη, ίση, αποτελεσματική και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών, ως επίσης και την αύξηση του αριθμούν γυναικών σε ηγετικές θέσεις.


Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε στα ανησυχητικά στατιστικά όσον αφορά στη βία κατά των γυναικών, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας κατά την οποία ίσχυαν μέτρα περιορισμού και απαγόρευσης κυκλοφορίας. Η εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης και της γυναικοκτονίας αποτελεί προτεραιότητα για την Κυπριακή Δημοκρατία και επί τούτου έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε σε σειρά σημαντικών μέτρων που λήφθηκαν τα τελευταία χρόνια για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών στην Κύπρο, όπως είναι η επικύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας τον Νοέμβριο του 2017, καθώς και η υιοθέτηση σειράς νομοθετημάτων από το κυπριακό Κοινοβούλιο και αφορούν στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη υιοθέτηση νόμου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το αδίκημα της γυναικοκτονίας, την πρώτη νομοθεσία αυτού του είδους στην Ευρώπη.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου, αναφέρθηκε ακολούθως στην προστασία των κοριτσιών, ειδικά αυτών σε ευάλωτες καταστάσεις, ως μια εκ των προτεραιοτήτων της Κύπρου, καθώς επίσης στην υιοθέτηση εθνικής στρατηγικής για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των νέων. Παρουσίασε ως καλά παραδείγματα την ίδρυση του «Σπιτιού της Γυναίκας» -ενός κέντρου στήριξης γυναικών θυμάτων βίας καθώς και των παιδιών τους-, τη σύσταση και εκπαίδευση ειδικών ομάδων της αστυνομίας που ασχολούνται αποκλειστικά με περιπτώσεις έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και τη συστηματική εκπαίδευση επαγγελματιών διαφόρων κλάδων που εργάζονται στον τομέα. Αναφορά έγινε και στον σημαντικό ρόλο που η κοινωνία των πολιτών επιτελεί για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ενημερώνοντας ότι η Κύπρος χρηματοδοτεί ΜΚΟ που προστατεύουν και βοηθούν γυναίκες θύματα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.