Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε σειρά έργων συζήτησαν ΠτΔ και ΧόγερΜε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγερ, συναντήθηκε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στον οποίο έθεσε μια σειρά έργων που δρομολογούνται και για τα οποία η Κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει τη στήριξη της τράπεζας.

Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να ενισχύσουμε και να ενδυναμώσουμε την πολύ στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Κύπρου και της ΕΤΕπ, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Χόγερ.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, στα 39 χρόνια που συνεργάζεται η τράπεζα με την Κύπρο, αντλήθηκαν συνολικά 4 δις ευρώ, το 43% εκ των οποίων ή 1,7 δις αντλήθηκαν από το 2013 μέχρι σήμερα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Χόγερ για τη συνεισφορά της Τράπεζας στην Κύπρο, ειδικότερα στα χρόνια της κρίσης, συνέχισε ο κ. Σεντώντας. Είπε ακόμη ότι συζήτησαν και για ένα πλέγμα έργων και δραστηριοτήτων, για τα οποία η Κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει την αρωγή της ΕΤΕπ.

Ο κ. Σεντώνας αναφέρθηκε σε έργα που αφορούν την ενέργεια, όπως το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό, έργα για έρευνα και καινοτομία, επενδύσεις που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και επενδύσεις που σχετίζονται με την κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης, όπως η ανέγερση φοιτητικών εστιών από τα δύο κρατικά πανεπιστήμια για φοιτητές από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Είπε ακόμη ότι συζητήθηκε η συνεισφορά της ΕΤΕπ προς τον ΚΟΑΓ για την ανέγερση κατοικιών, επίσης στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χόγερ ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τους τρόπους με τους οποίους η ΕΤΕπ βοηθά τις κυπριακές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν σημαντικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΤΕπ, το 2019 υπήρξε μια ιδιαίτερα καλή χρονιά για τις δραστηριότητες της τράπεζας στην Κύπρο, με το ύψος των επενδύσεων να ανέρχεται σε 230 εκ. ευρώ ή 1,04% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό της επένδυσης στην Κύπρο ως προς το ΑΕΠ είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ, συμπλήρωσε.

Ο κ. Χόγερ αναφέρθηκε επίσης στη νέα πολιτική δανεισμού της ΕΤΕπ, που υιοθετήθηκε πέρυσι, λέγοντας ότι θέματα κλιματικής αλλαγής, όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ενεργειακή απόδοση παίζουν έναν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο σε σχέση με τον δανεισμό της τράπεζας στην Κύπρο.

Η τράπεζα εξετάζει αυτή τη στιγμή τη στήριξη έργων ηλεκτροπαραγωγής ώστε να μειωθεί σημαντικά η εξάρτηση από το πετρέλαιο, αλλά και έργα που αφορούν μικρές επιχειρήσεις, την κλιματική αλλαγή, το διαδίκτυο υψηλών ταχυτήτων και διαδικτυακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στην Κύπρο, είπε.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ ανέφερε ότι θα επισκεφτεί και την Αγγλική Σχολή, η οποία συνεισφέρει στην εκπαίδευση Ε/κ και Τ/κ μαθητών, στο πλαίσιο της στήριξης της τράπεζας για νέες επενδύσεις σε 213 σχολεία σε όλη τη χώρα.

Ερωτηθείς για τον αντίκτυπο που είχε στις δραστηριότητες της τράπεζας η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κυρώσεις στην Άγκυρα, λόγω των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χόγερ είπε ότι οι επενδύσεις της ΕΤΕπ στην Τουρκία μειώθηκαν δραματικά σε περίπου 120 εκ. ευρώ το 2019, από 2 δις ευρώ που ήταν μια χρονιά πριν.

«Ακούσαμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» είπε ο κ. Χόγερ, σημειώνοντας την ενθάρρυνση των ηγετών της ΕΕ να συνεχιστεί  ο διάλογος της τράπεζας με την Τουρκία, όπως όμως ανέφερε «η αντίδραση μας ήταν αρκετά σαφής».