Τη συμπλήρωση εργασιών σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς ανακοίνωσε η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή

Τη συμπλήρωση των εργασιών συντήρησης/αποκατάστασης σε διάφορους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς και την έναρξη της διαδικασίας υποβολής προσφορών για εργασίες σε άλλους τέτοιους χώρους σε ολόκληρη την Κύπρο ανακοίνωσε σήμερα η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Πρόγραμμα  Ηνωμένων Εθνών για Αναπτυξιακά Προγράμματα (UNDP), τα έργα που συμπληρώθηκαν αφορούν τον αρχαιολογικό χώρο στην Αφέντρικα, που περιλαμβάνει την Εκκλησία της Παναγίας, την Εκκλησία του Ασωμάτου και την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Το συνολικό κόστος για τα έργα αυτά, που ξεκίνησαν τον Οκτωβρίου του 2020 και ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020, ανέρχεται σε 215.595 ευρώ. Επίσης από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, έγιναν έργα στην Παναγία Ευαγγελίστρια, κόστους 32.583 ευρώ καθώς και στον Άγιο Ευλάβιο στην Κερύνεια, κόστους 51.807 ευρώ.

Όπως αναφέρεται επίσης ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής προσφορών για το τέμενος Ορούντας, με τις εργασίες να αναμένεται να ξεκινήσουν σε αυτό τον Μάιο του 2021. Επίσης βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για το τέμενος στο Μαρώνι, το τέμενος στο Καλό Χωριό, το τέμενος στα Λεύκαρα, το τέμενος στο χωριό Αλέκτωρα, το τέμενος στην Αυδήμου και το τέμενος στο χωριό Τέρρα. Οι εργασίες συντήρησης στα τεμένη αυτά αναμένεται να ξεκινήσουν το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή συνέχισε να τιμά τους όρους εντολής της κατά τη διάρκεια των πρωτοφανών συνθηκών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ την ίδια ώρα διασφαλίζει ότι τηρεί πλήρως τους περιορισμούς του lockdown.

Από το 2012 έχουν συντηρηθεί ή αποκατασταθεί 84 χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο το νησί από τη δικοινοτική Επιτροπή και το UNDP, με χρηματοδότηση από την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει περίπου 19,9 εκατομμύρια ευρώ για τον σκοπό αυτό.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.