Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά είναι μεγάλες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει και θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν μαζί του δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν απόψεις και προτάσεις κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα, για «να δούμε πώς απέναντι στην άρνηση της Τουρκίας μπορούμε να πετύχουμε δραστηριοποίηση των Ηνωμένων Εθνών».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του μνημόσυνου του ήρωα της ΕΟΚΑ `55-`59, Νικόλαου Γιάγκου, στη Λεμεσό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όσο διαρκεί η τουρκική κατοχή του 37% της πατρίδας μας, αυτό είναι μια εθνική τραγωδία».

Όσο, σημείωσε, «Τουρκοκύπριοι πολιτικοί εμφανίζονται ως δήθεν αξιωματούχοι άλλου κράτους και όσο η Τουρκία μπορεί να είναι στην Κύπρο και να κάνει προσπάθειες να αφομοιώσει τα κατεχόμενα εδάφη μας και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αυτό εκπροσωπεί ένα σημαντικό κίνδυνο».

«Χρειάζεται άλλος κίνδυνος για να είμαστε σε εγρήγορση;», διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει μια μεγάλη προσπάθεια για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων των ΗΕ και των αρχών και των κανόνων της ΕΕ, με δεδομένο το πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο φαίνεται να αποσυντονίζει την προσπάθεια της Τουρκίας για να ελέγξει την Κύπρο».

Στην προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόσθεσε, «συμβάλλει και μια πολύπλευρη και πολυεπίπεδη διπλωματική στρατηγική η οποία αυξάνει τη διεθνή αξία της Κυπριακής Δημοκρατίας και βοηθά εν γένει την προσπάθεια μας για λύση του Κυπριακού».

«Στόχος είναι η επανέναρξη της διαπραγμάτευσης», επισήμανε. Χρειάζεται, όμως, είπε, «προσοχή αυτή την ώρα, διότι η τουρκική πλευρά προσπαθεί είτε να επιμολύνει τη διαπραγματευτική διαδικασία με κάποιο μη λειτουργικό και συγκρουσιακό σχήμα λύσης είτε να εκτρέψει τη διαπραγμάτευση σε αναγνώριση ενός ξεχωριστού τουρκικού κράτους στην Κύπρο».

Χρειάζεται, επανέλαβε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «προσοχή, διαύγεια, να συνενώσουμε προσπάθειες μας».

«Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ενημέρωση αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο και περιμένει τη συνδρομή και συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων και τυχόν εισηγήσεις που μπορεί να υπάρχουν», ανέφερε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε εξοργισμένος με τα όσα του αποδίδονται και ερωτηθείς αν αύριο θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, ο κ. Προδρόμουο είπε ότι «πρέπει να αποφύγουμε τον εκνευρισμό».

Συνέχισε λέγοντας ότι «είναι μεγάλες οι δυσκολίες, διότι η Τουρκία και προσπαθεί να αποφύγει τη διαπραγμάτευση εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο και προσπαθεί, αν είναι δυνατόν, να ξηλώσει το πλαίσιο Γκουτέρες και να αποφύγει τις ευθύνες της για το ότι θέλει να ελέγξει την Κύπρο και να παριστάνει την εγγυήτρια δύναμη».

«Είναι πολλές οι δυσκολίες και υπάρχουν και προσπάθειες από την τουρκική πλευρά για να εκτραπούν οι διαπραγματεύσεις από το πλαίσιο των ΗΕ», είπε. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, «θα πρέπει ακριβώς να συνεργαστούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτό περιμένει». «Αν υπάρχουν ιδέες ή διαφορετικές εκτιμήσεις θα έπρεπε να ακούσουμε και εισηγήσεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Προδρόμου είπε ακόμη ότι «τα όσα ακούγονται τον τελευταίο καιρό ως αίτημα στη δική μας πλευρά να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που με συνέπεια κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δηλαδή να προσπαθεί για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προκαλούν απορίες» και έθεσε το ερώτημα «τι διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει»;

Σύμφωνα με τον ίδιο «με την πρώτη ευκαιρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να γίνει μια μεταξύ τους συνάντηση και αν κάποιοι αποφεύγουν και τη διαπραγμάτευση και την οποιαδήποτε συνάντηση είναι η τουρκική πλευρά και δυστυχώς ακόμα και η τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως είδαμε από τον περασμένο Απρίλη».

Αύριο, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «θα είναι η ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, όλοι όμως θα πρέπει να θυμόμαστε, όση και αν είναι η αγωνία, η πικρία και η απογοήτευση ότι επί 44 χρόνια όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας προσπαθούν με κάθε τρόπο που έχουμε στη διάθεση μας, για την επίλυση του Κυπριακού».

Το ότι δεν έχει λυθεί λόγω της στάσης της Τουρκίας δεν νομίζω ότι λογικά οδηγεί τους πολίτες αυτής της χώρας να ενστερνίζονται την άποψη κάποιων ότι μπορεί να ευθύνονται οι Πρόεδροι της Κύπρου, οπωσδήποτε όχι ο σημερινός Πρόεδρος στις μέρες του οποίου φτάσαμε στο Κραν Μοντανά τόσο κοντά σε μια συμφωνία την οποία, δυστυχώς, απέτρεψε η Τουρκία, πρόσθεσε.

Αλλά, είπε, «δεν πρέπει να αφήσουμε την Τουρκία να ξεγλιστρήσει την ώρα που υπάρχει η θέληση του ΓΓ των ΗΕ».

«Αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο ας κατατεθούν απόψεις προτάσεις, και να δούμε πώς απέναντι στην άρνηση της Τουρκίας μπορούμε να πετύχουμε δραστηριοποίηση ΗΕ», συμπλήρωσε.