Τη συνεργασία Πούτιν με ακροδεξιά κόμματα, συζήτησε το ΕΚ στο Στρασβούργο, με παρέμβαση από Ν. Κιζίλγιουρεκ

Niyazi KIZILYUREK in the EP in Brussels

Τη συνεργασία του Πούτιν με ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη συζήτησαν τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, με τον Κύπριο Ευρωβουλευτή, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, να συμμετέχει στη συζήτηση, τονίζοντας ότι οι εθνικιστές στην Ευρώπη ενθαρρύνουν τα ρωσόφιλα, αποσχιστικά κινήματα στην Ουκρανία, ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, έχει αναφερθεί στην παράνομη «τδβκ», ως μοντέλο για το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Η συζήτηση αυτή, στην οποία συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, άνοιξε για πρώτη φορά επίσημα σε θεσμικά όργανα της ΕΕ, εξετάζοντας τη συνεργασία του Πούτιν με ακροδεξιά κόμματα και αποσχιστικά κινήματα την Ευρώπη, όπως επίσης και τις ομοιότητες που παρουσιάζει η πολιτική του Πούτιν με τη στάση τέτοιων ομάδων.

Όπως ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση ο κ. Κιζίλγιουρεκ, οι εθνικιστές θαυμάζουν τη Ρωσία και τα αποσχιστικά κινήματα στην Ουκρανία. «Όμως και στην Κύπρο, τη χώρα μου», πρόσθεσε ο Ευρωβουλευτής, «υπάρχουν επίσης αυτοί που θέλουν να τη δουν οριστικά διχοτομημένη, ελπίζοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει και στην αναγνώριση της παράνομης, αποσχιστικής οντότητας στον βορρά της Κύπρου». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι ο Ρώσος Υπ. Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ έχει ήδη αναφερθεί στην παράνομη «τδβκ», ως μοντέλο για τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Ν. Κιζίλγιουρεκ ανέφερε ότι η σχέση της Ρωσίας με την ακροδεξιά κρατάει χρόνια και επιβεβαιώνεται με επισκέψεις της Μαρί Λεπέν στη Μόσχα, με κοινές τοποθετήσεις με συμβούλους του Πούτιν. «Η ακροδεξιά στην Ευρώπη θέλει να διαλύσει την ΕΕ και να επιστρέψει στα ξεχωριστά έθνη-κράτη», εξήγησε ο κ. Κιζίλγιουρεκ, λέγοντας ότι και το καθεστώς του Πούτιν, επίσης στοχεύει στην αποτυχία της ΕΕ, καθώς οι Ρώσοι εθνικιστές θεωρούν την ΕΕ εμπόδιο στα όνειρα της μεγάλης Ευρασιατικής Αυτοκρατορίας.

Εξήγησε ότι τόσο το καθεστώς Πούτιν, όσο και η ακροδεξιά, ακολουθούν μία πολιτική βασισμένη στη δυσαρέσκεια. «Οι λαϊκιστές εθνικιστές κινητοποιούν την οργή της μάζας”, είπε, και πρόσθεσε ότι «το καθεστώς Πούτιν δρα ενάντια στον δυτικό πολιτισμό, με κίνητρο τον φθόνο και το μίσος».

Ανέφερε, όμως, ότι στην οργάνωση των ακροδεξιών κινημάτων στην Ευρώπη, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η Ουάσιγκτον, θέλοντας έτσι να υπονομεύσει την ΕΕ. «Ένας από τους συμβούλους του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ασχολήθηκε για καιρό με την οργάνωση των ακροδεξιών λαϊκιστών στην Ευρώπη», είπε.

Σε συνέχεια της παρέμβασής του στο ΕΚ, ο κ. Κιζίλγιουρεκ ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι και από την εξέλιξη του πολέμου φαίνεται να επωφελούνται και πάλι οι ΗΠΑ, καθώς μεγαλώνει η εξάρτηση της Ευρώπης από το ΝΑΤΟ σε επίπεδο ασφάλειας, ενώ μεγαλώνει και η ενεργειακή της εξάρτηση από τις ΗΠΑ, μετά τις κυρώσεις προς τη Ρωσία.

Ως αντίδοτο στην εξέλιξη αυτή, που αποτελεί προέκταση της έξαρσης του εθνικισμού τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, λόγω της αξιοποίησης των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων από ακροδεξιούς, ο κ. Κιζίλγιουρεκ πρότεινε την αναθεώρηση οικονομικών πολιτικών της ΕΕ, με στόχο μία κοινωνικά δίκαιη Ένωση, ώστε να περιοριστούν οι ανισότητες. «Πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι ο καλύτερος τρόπος για να παλέψουμε ενάντια σε αποσχιστικές τάσεις, είναι η δημιουργία λειτουργικών, πολυπολιτισμικών κοινωνιών», κατέληξε.

Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου για τη σχέση εθνικισμού και πολέμου, με αναφορές στην Ουκρανία και την Κύπρο

Κατά την παρουσία του στο Στρασβούργο, ο κ. Κιζίλγιουρεκ μίλησε ως καλεσμένος στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου για το πώς ο εθνικισμός μπορεί να γίνει αιτία πολέμου, παραπέμποντας σε παραδείγματα τόσο από την Ουκρανία, όσο και από την Κύπρο.

«Στην Κύπρο συγκρούστηκαν δύο εθνικισμοί, ο τουρκικός και ο ελληνικός, γιατί δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε μία κοινή αντίληψη για ένα κοινό μέλλον», ανέφερε ο κ. Κιζίλγιουρεκ. «Η αποικιακή δύναμη της Αγγλία εκμεταλλεύθηκε, υπέθαλψε τη διαμάχη για να χτίσει την αποικιακή πολιτική, αυτό οδήγησε στην παρέμβαση της Ελλάδας και τελικά είχαμε την εισβολή της Τουρκίας», πρόσθεσε.

«Σήμερα έχουμε μία διχοτομημένη χώρα και εκδηλώνονται αποσχιστικές τάσεις από τουρκοκυπριακές εθνικιστικές δυνάμεις, οι οποίες θέλουν ένα ξεχωριστό κράτος», εξήγησε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ. Ανέφερε, ακόμα, ότι οι εθνικιστικές τάσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά, επιζητούν ένα κράτος με επικυριαρχία του ελληνοκυπριακού πληθυσμού, στο πλαίσιο της κυριαρχίας της πλειοψηφίας, σε ένα ενιαίο κράτος.

Τόνισε, τέλος, ότι η οντότητα που έχει δημιουργηθεί με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, είναι παράνομη, όχι επειδή δεν αναγνωρίζεται από την διεθνή κοινότητα, αλλά γιατί εκ των πραγμάτων κτίστηκε πάνω σε γη, από όπου διώχθηκε ελληνοκυπριακός πληθυσμός. «Άρα δεν μπορεί να αναγνωριστεί ένα τέτοιο κράτος», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.