Τη βούλησή τους για λύση του Κυπριακού εκφράζουν υποψήφιοι για την Προεδρία με αφορμή την 48η επέτειο από τη β’ φάση της εισβολής

Υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας, καταδικάζοντας την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό, εξέφρασαν την Κυριακή, με γραπτές τους δηλώσεις την αποφασιστικότητά τους για λύση του προβλήματος, με αφορμή την 48η επέτειο από τη β’ φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως «θέλουμε πίσω την Αμμόχωστο πριν να είναι αργά. Όσοι ποντάρουν στην αδράνεια για να διατηρήσουν τις εσωτερικές τους ισορροπίες, ουσιαστικά μας καλούν να την ξεχάσουμε. Δεν θα το κάνουμε ποτέ». «Η πρωτοβουλία μας αξιοποιεί τη συγκυρία, θέτει την ασφάλεια και την ενέργεια στην εξίσωση της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και δημιουργεί όφελος για όλα τα μέρη. Όχι στη μοιρολατρία, ναι στην επιστροφή», σημείωσε.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως «η σημερινή θλιβερή επέτειος, αλλά και οι συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, σε συνδυασμό με την αναθεωρητική της στάση και την επαναλαμβανόμενη αξίωση για λύση δύο κρατών επιβάλλει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για ενότητα». «Μόνο με πνεύμα σύμπνοιας και ομοψυχίας, μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις, συνθέτοντας και ενώνοντας δυνάμεις, θα καταφέρουμε να εργαστούμε εποικοδομητικά, διεκδικώντας μια Κύπρο επανενωμένη, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα», ανέφερε.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης σημείωσε πως «πρέπει πλέον να εξαντλήσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια γι’ αυτή την επιστροφή. Για να μπορέσουμε να ξαναβρούμε τα νήματα της διαπραγμάτευσης και της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού». «Η Αμμόχωστος πρέπει να αποτελέσει τη λυδία λίθο, όπως είναι πραγματικά, για να φτάσουμε επιτέλους στη λύση και την επανένωση του τόπου μας», ανέφερε.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης επεσήμανε πως «πρώτη μας προτεραιότητα είναι ο αγώνας για την μία και ενωμένη Κύπρο, χωρίς στρατεύματα κατοχής και επεμβατικά δικαιώματα. Το τελευταίο διάστημα κάποιοι πιστεύουν ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα προτεραιότητας και έχουν κουραστεί να ασχολούνται με το ζήτημα». «Δυστυχώς αυτό οδηγεί τη χώρα μας με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια της διχοτόμησης και την εκχώρηση στην Τουρκία του 37% της Κύπρου. Αυτή η εξέλιξη είναι η χειρότερη δυνατή για όλη την Κύπρο. Γι’ αυτό πρέπει να αγωνιστούμε για να την αποτρέψουμε», ανέφερε.

Ο Γιώργος Κολοκασίδης ανέφερε πως «δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τα κατοχικά δεδομένα ούτε με την επιβολή της ρατσιστικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ούτε με την αποδοχή της διχοτόμησης και του στάτους κβο. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής, με την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους». «Ώστε να ανακτήσουμε τη δημοκρατία μας και να κερδίσουμε επιτέλους την ελευθερία και την περηφάνεια μας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.