Τι ζητά η Τουρκία για να συμφωνήσει στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Πρόταση για την εξάλειψη των ανησυχιών της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, υπέβαλαν Φινλανδία και Σουηδία κατά τη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του των χωρών αυτών, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε δηλώσεις του από το Βερολίνο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε «ως Τουρκία, υποστηρίζουμε την πολιτική ‘ανοιχτών θυρών’ του ΝΑΤΟ εδώ και πολύ καιρό. Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα τη θέση μας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Μοιραστήκαμε επίσης ξεκάθαρα τους λόγους για τη στάση μας».

Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με τους ομολόγους του της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «αποκαλύψαμε με έγγραφα στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών τις συναντήσεις που είχαν με τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι ανησυχίες μας είναι απολύτως θεμιτές. Δεν είμαστε ενάντια στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ αλλά δεν αποδεχόμαστε να στηρίζουν την τρομοκρατία».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμη ότι δεν θα γίνουν αποδεκτοί οι περιορισμοί στις άδειες εξαγωγών για την Τουρκία από τις χώρες οι οποίες πρόκειται να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντηση με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, κατατέθηκε πρόταση εργασίας για την εξάλειψη των ανησυχιών της Τουρκίας.

«Θα δούμε πώς θα δώσουν εγγυήσεις τις επόμενες μέρες. Οι μέχρι τώρα δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας δεν είναι εποικοδομητικές αλλά προκλητικές», ανέφερε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy