Τηλεδιάσκεψη των Κομμουνιστικών Κομμάτων της περιοχής για τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού

Τηλεδιάσκεψη των Κομμουνιστικών Κομμάτων της περιοχής για τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού

ΑΚΕΛ: Αλληλεγγύη στον ηρωϊκό λαό της Παλαιστίνης

 

Την σταθερή αλληλεγγύη του ΑΚΕΛ στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού εξέφερασε ο Νεοκλής Συλικιώτης στην περιφερειακή τηλεδιάσκεψη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 29 Νοεμβρίου που είναι και η Διεθνής Μέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό. Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και σε αυτήν, πέρα από το ΑΚΕΛ, συμμετείχαν επίσης τα εξής κόμματα από τις χώρες της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου, της περιοχής του Περσικού Κόλπου και της Ερυθράς Θάλασσας: Ιορδανικό ΚΚ, Κόμμα Τουντέχ (Ιράν), ΚΚ Ισραήλ, Δημοκρατικό Προοδευτικό Βήμα Μπαχρέιν, Κόμμα Λαού Παλαιστίνης, Παλαιστινιακό ΚΚ, Σουδανικό ΚΚ, Συριακό ΚΚ, Ενοποιημένο Συριακό ΚΚ και ΚΚ Τουρκίας.

 

Ο Ν. Συλικιώτης διακήρυξε ότι «σήμερα, μέρα Διεθνούς Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό επαναβεβαιώνουμε την ολόπλευρη αλληλεγγύη μας στον αγώνα του για ανεξάρτητο και βιώσιμο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του Ιούνη του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι έχουν στερηθεί τη γη και την ελευθερία τους. Επιτέλους πρέπει να επέλθει δικαιοσύνη» ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε αλληλεγγύη προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ που είναι μπροστάρης στον αγώνα για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής. Στην παρέμβαση του από μέρους του ΑΚΕΛ, αναφέρθηκε εκτενώς στα ισραηλινά εγκλήματα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού αλλά και την πλήρη συνενοχή των ΗΠΑ με συγκεκριμένες τους ενέργειες: αναγνώριση Ιερουσαλήμ ως αδιαίρετης πρωτεύουσας, μεταφορά της Πρεσβείας, νομιμοποίηση των εποικισμών, αναγνώριση προσάρτησης, ακόμα και εισαγωγής στις ΗΠΑ των προϊόντων των εποικισμών ως παραγόμενων στο Ισραήλ», αλλά και με την αισχρή για τους Παλαιστίνιους αμερικανοϊσραηλινή «Συμφωνία του Αιώνα» «την οποία βήμα-βήμα εφαρμόζουν σε απόλυτη συνέργεια με τα δεσποτικά καθεστώτα χωρών του Κόλπου και στις πλάτες του παλαιστινιακού λαού».

 

Ο Ν. Συλικιώτης αναφερόμενος στην πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή σημείωσε ότι αυτή «καθορίζεται καθαρά από τα συμφέροντα τους γεγονός που είναι ξεκάθαρα διατυπωμένο στο γνωστό νόμο Ρούμπιο-Μενέντες, και έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμφέροντα των λαών της περιοχής μας». Σημείωσε μάλιστα, ότι «το ΑΚΕΛ αντιδρά έντονα στην πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη για πρόσδεση της Κύπρου στις ΗΠΑ, μια πολιτική που διακυβεύει το μέλλον της Κύπρου εμπλέκοντας της σε εξυπηρέτηση αμερικάνικων συμφερόντων και πολεμικά παιγνίδια. Με την ίδια ένταση εκφράζουμε συνεχώς τη διαφωνία μας στις στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ, καθώς και τη χρησιμοποίηση του εδάφους και του εναέριου χώρου μας για στρατιωτικές ασκήσεις ενός στρατού που κατέχει, βομβαρδίζει και σκοτώνει Παλαιστίνιους».

 

Στην παρέμβαση του, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και τέως ευρωβουλευτής, εξήγησε ότι  «στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών κρατών κυρίως των ΗΠΑ και της ΕΕ συναντώνται με την προσπάθεια των αρχουσών τάξεων του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας να επαναδιαπραγματευθούν τη γεωπολιτική και οικονομική τους θέση». «Αυτός είναι ο λόγος», πρόσθεσε «που οξύνεται η επιθετικότητα της Τουρκίας ενάντια στην Συρία και τους Κούρδους, ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία με ωμές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, ενάντια στην Ελλάδα στο Αιγαίο. Αυτός είναι ο λόγος που το Ισραήλ εντείνει την αδιαλλαξία και την καταπίεση των Παλαιστινίων. Αυτός είναι ο λόγος που η Σαουδική Αραβία συνεχίζει την ισοπέδωση της Υεμένης και εντείνει την αντιπαράθεση με το Ιράν.»

 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νεοκλής Συλικιώτης έκανε εκτενή αναφορά και στις ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακης Δημοκρατίας, τόσο στην ΑΟΖ όσο και στα Βαρώσια αλλά και με τις απειλές για λύση δύο κρατώ που φέρνουν την Κύπρο μπροστά στον άμεσο κίνδυνο οριστικής διχοτόμησης. Επανέλαβε τη θέση του ΑΚΕΛ ότι «η μόνη οδός για μας είναι η επανάληψη ουσιαστικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, για επίτευξη συνολικής λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα σύμφωνα με τα έγγραφα του ΟΗΕ, που να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους και του λαού μας, για μια Κύπρο χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις, γέφυρα ειρήνης με τους λαούς της περιοχής».