Τηλεφωνικές επικοινωνίες Ερντογάν με Σουηδή Πρωθυπουργό και Φινλανδό Πρόεδρο

Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τη Σουηδή Πρωθυπουργό και τον Φινλανδό Πρόεδρο. Στη Σουηδή Πρωθυπουργό είπε ότι αναμένουν από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα και σοβαρά μέτρα που δείχνουν ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με το PKK. Στον Φινλανδό ομόλογό του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι περιμένουν σεβασμό στον αγώνα της Τουρκίας ενάντια στην απειλή για την ασφάλειά της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε στη Σουηδή Πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον ότι η Τουρκία πάντα υποστήριζε πλήρως την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ και επεσήμανε ότι η αλληλεγγύη είναι θεμελιώδης αξία εντός της συμμαχίας, τόσο για την ασφάλεια των χωρών μελών όσο και για τη συλλογική ασφάλεια.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία έχει επισημάνει εδώ και πολύ καιρό ότι αισθάνεται άβολα με τις επαφές της Σουηδίας με άτομα και τις λεγόμενες οργανώσεις οι οποίες είναι υπό τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/YPG/PYD.

Υποστήριξε ακόμη ότι η παρουσία και οι δραστηριότητες των γκιουλενιστών (FETO) στη Σουηδία επίσης συνεχίζονται.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε στη Σουηδή Πρωθυπουργό ότι πρέπει να σταματήσει η πολιτική, οικονομική και οπλική υποστήριξη της Σουηδίας στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ακόμη ότι ο ισχυρισμός ότι το PKK/PYD/YPG πολεμά το DAESH δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε στην Μαγκνταλένα Άντερσον ότι αναμένουν από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα και σοβαρά μέτρα που δείχνουν ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με το PKK.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα πρέπει επίσης να αρθούν οι περιορισμοί που επέβαλε η Σουηδία στην Τουρκία στην αμυντική βιομηχανία.

Και με Φινλανδό Πρόεδρο

Μετά τη Σουηδή πρωθυπουργό, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φινλανδό Πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο, με τον οποίο συζήτησαν τις σχέσεις των δύο χωρών και την αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Φινλανδό Πρόεδρο ότι μια αντίληψη που αγνοεί ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις που αποτελούν απειλή για έναν σύμμαχο εντός του ΝΑΤΟ είναι ασυμβίβαστη με το πνεύμα της φιλίας και της συμμαχίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι είναι το πιο φυσικό δικαίωμα να περιμένουν σεβασμό και υποστήριξη στον νόμιμο και αποφασιστικό αγώνα της Τουρκίας ενάντια σε μια ξεκάθαρη απειλή για την εθνική της ασφάλεια και τον λαό της.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.