Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντικείμενο της οποίας είναι οι θέσεις που επιθυμεί η Λευκωσία να μεταφέρει ο κ. Τσίπρας προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν (στο περιθώριο στη Συνόδου του ΝΑΤΟ) σε σχέση με την διεθνή πτυχή του Κυπριακού, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο ΥΠΕΞ γνωστοποίησε επίσης ότι το απόγευμα στις 6: 30 ο ΠτΔ θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας ότι όλες αυτές οι επαφές, όπως και συναντήσεις που πραγματοποιούνται σχετίζονται με την κάθοδο στην Κύπρο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την πρωτοβουλία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, καταγράφεται το έντονο ενδιαφέρον του Γ.Γ με την αποστολή της κας Λουτ και είναι κάτι που η Ελληνοκυπριακή πλευρά επεδίωκε και επιζητούσε. Όλα θα εξαρτηθούν από τις επαφές της κας Λουτ τόσο στην Κύπρο όσο και με στις εγγυήτριες δυνάμεις, είπε ο ΥΠΕΞ, εκτιμώντας ότι οι επαφές θα ολοκληρωθούν αρχές Σεπτεμβρίου και ακολούθως η ίδια θα ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα ο οποίος είναι ο αρμόδιος να λάβει αποφάσεις.

Ερωτηθείς αν η σημερινή του επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας σχετίζεται με την ένταση στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και αν επηρεάζεται η Κύπρος, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως Κύπρος και Ρωσίας συνεχίζουν να έχουν τους ίδιους θερμούς δεσμούς όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ΥΠΕΞ κλήθηκε να σχολιάσει και το θέμα που προέκυψε με το γλωσσάρι και τις αντιδράσεις που καταγράφονται, σημειώνοντας ότι πρόκειται απλώς για μία ιδιωτική πρωτοβουλία και δε μπορεί μέσω τέτοιων ενεργειών να παραβλεφθούν οι πραγματικότητες στην Κύπρο.