Τιμές «φωτιά» – Αυξήσεις σε ψωμί, αρτοποιήματα, μακαρόνια, γάλα και γαλακτοκομικά

Έλα στο Google News

Σκέψεις για αυξήσεις και στα πουλερικά λόγω της κρίσης των σιτηρών και ακριβών ναύλων

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

Η έλλειψη σιτηρών διεθνώς και οι αυξήσεις στις τιμές τους, σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής των μεταφορικών ναύλων φέρνουν αυξήσεις στις τιμές σε μια μεγάλη αλυσίδα καταναλωτικών αγαθών.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, ανέφερε ότι πλέον οι προμηθευτές των υπεραγορών ενημερώνουν τους πελάτες τους, για αυξήσεις στις τιμές αγαθών που σχετίζονται με το ψωμί τα αρτοσκευάσματα, είδη μακαρονιών, το γάλα αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ανέφερε ότι στα μακαρόνια και το αλεύρι η αύξηση της τιμής στον καταναλωτή φτάνει το 15-20% σε σύγκριση πάντα με τον προηγούμενο μήνα, ενώ έρχονται όπως είπε αυξήσεις και στο γάλα αν και ως τώρα οι προμηθευτές δεν διευκρίνησαν το ύψος.

Όσο και να προσπαθήσουν οι υπεραγορές να απορροφήσουν την αύξηση των τιμών,  δεν μπορούν να μην τις μεταφέρουν, όπως είπε, στις τιμές προϊόντων.

Όπως είπε, πέραν των αυξήσεων στις τιμές των σιτηρών και την έλλειψη που παρατηρείται, εκτοξεύτηκε και η χρέωση των ναύλων καθώς ενδεικτικά, ένα κοντέινερ 40αρι, από την κίνα εκεί που στοίχιζε 3000 ευρώ πλέον μπορεί η τιμή να φτάσει ίσως και τις 18 χιλιάδες ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά το ενιάμηνο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο κατά 5%, ποσοστό που σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Καταναλωτών είναι πολύ υψηλό καθώς συνήθως οι αυξήσεις στον δείκτη κυμαίνονταν από 1 με 1.5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του Δείκτη τιμών καταναλωτή, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ότι η αύξηση στα τρόφιμα πλην αλκοολούχων η αύξηση είναι στο 5%.

Λύσεις μέσω ΦΠΑ;

Αυξήσεις έχουμε και στα καύσιμα και σύμφωνα με τον κ Δρουσιώτη, από την 1η Ιανουαρίου ως τώρα για το 2021 το κράτος εισέπραξε 20 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από πέρσι την ίδια περίοδο σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν αυτά τα ποσά να διοχετευτούν για ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων.

Οι τιμές των σιτηρών και η έλλειψη που παρατηρείται στην αγορά φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τους κλάδους των πτηνοτρόφων και χοιροτρόφων.

Πουλερικά και χοιροτρόφοι

Αυξήσεις ενδέχεται να έχουμε και στα πουλερικά καθώς όπως ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο ιδιοκτήτης μονάδας παραγωγής, Παύλος Παραδεισιώτης, οι εταιρείες απορροφούν μεγάλο μέρος των αυξήσεων το οποίο δεν μπορεί πλέον να το υποστηρίξουν, συν επιπλέον αυξήσεις στις τιμές των ναύλων που είναι ακόμα ένας παράγοντας αύξησης του κόστους.

Περιμένουν, είπε, να δουν τις τιμές στις νέες εσοδείες για να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις αυξήσεις σε περίπου δέκα ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν της αύξησης της τιμής και της έλλειψης σιτηρών, παρατηρείται, όπως πληροφορούματε και πρόβλημα στην ποιότητα των σιτηρών -κακής ποιότητας- κάτι που φέρνει προβλήματα στη ζωική διατροφή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% της εισαγωγής σιτηρών καταλήγει στους χοίρους και το υπόλοιπο 30% στα υπόλοιπα κτηνοτροφικά υποστατικά.

Ο τέως πρόεδρος των χοιροτρόφων Γιώργος Νεοφύτου ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο η τιμή των ζωοτροφών αυξήθηκε κατά 40%.  Οι ίδιοι είπε δεν μπορούν να αυξήσουν τις τιμές κρέατος λόγω εισαγωγών νωπού κρέατος.

 Νύχτα αποφάσεων

Οι Αγροτικές Οργανώσεις ΕΚΑ ΠΕΚ Παναγροτικός , Νέα Αγροτική Κίνηση και Ευρωαγροτικός διοργανώνουν Συγκέντρωση απόψε στις 7:30 στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ποταμιάς  και θα εξετάσουν τα προβλήματα που προκύπτουν με την έλλειψη σιτηρών την αλματώδη αύξηση των τιμών τους και την ανομβρία που επηρεάζει την καλλιέργεια τους.
Από χτες η ΕΚΑ δια του Γενικού Γραμματέα της Πανίκκου Χάμπα προειδοποίησε πως αν δεν υπάρξουν διαβεβαιώσεις από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου για εξεύρεση λύσεων από βδομάδας ετοιμάζουν μαζικές κινητοποιήσεις προς το Προεδρικό.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.