Τιμές «φωτιά» και μηδενική διαθεσιμότητα σε διαμερίσματα

Γολγοθάς για τους φοιτητές η εξεύρεση στέγης πριν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά

Τιμές φωτιά στα ενοίκια διαμερισμάτων από φοιτητές, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου, δεν είναι οι τιμές αλλά η έλλειψη διαθεσιμότητας. 

Ο Μαρίνος Κυναιγείρου σημείωσε ότι οι τιμές ενοικίασης σήμερα στη Λευκωσία για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου είναι από €500-€600 μέσο όρο, στη Λεμεσό από €800-€900 και σε Λάρνακα και Πάφο, που είναι πανομοιότυπες οι τιμές, από €400-€500. Τα ενοίκια για διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στη Λευκωσία κυμαίνονται γύρω στα €700-€800, στη Λεμεσό στα €1.300-€1.400 και σε Λάρνακα και Πάφο στα €500-€600. Όσον αφορά τα ενοίκια για τριάρια, ο κ. Κυναιγείρου είπε ότι στη Λευκωσία κυμαίνονται από €900-€1.000, στη Λεμεσό από €1.700-€1.800 και σε Λάρνακα και Πάφο από €700-€800.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως δεν είναι οι τιμές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διαθεσιμότητα, είναι η προσφορά. Η διαθεσιμότητα αυτή τη στιγμή δυστυχώς είναι σε μηδαμινά επίπεδα. Σε κάποιες πόλεις είναι ανύπαρκτα τα ακίνητα προς ενοικίαση και σε κάποιες πόλεις υπάρχουν κάποια ακίνητα, φτάνει ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής να αποταθεί στα εγγεγραμμένα κτηματομεσιτικά γραφεία, τα οποία έχουν περισσότερες επιλογές, και όχι μόνο, να αποφύγει ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής τις καταχρήσεις και τις εκμεταλλεύσεις», συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε, σε εβδομαδιαία βάση, ως Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών έχουν καταγγελίες είτε από ιδιοκτήτες ακινήτων είτε από ενδιαφερόμενους ενοικιαστές ακινήτων για καταχρήσεις και παγίδες που πέφτουν με επιτήδειους.

Για αυτό, είπε ο κ. Κυναιγείρου, το Συμβούλιο έκανε ακόμα ένα βήμα και δημιούργησε και προώθησε την πλατφόρμα ktimatomesites.com, στην οποία μετέχουν μόνο αδειούχοι κτηματομεσίτες, έχει δημοσιευτεί από τις 4 του Αυγούστου και αυτό θα βοηθήσει να αποφύγει ο κάθε ενδιαφερόμενος τις καταχρήσεις και τις εκμεταλλεύσεις από τους επιτήδειους.

Ερωτηθείς κατά πόσο λόγω του προβλήματος της μειωμένης διαθεσιμότητας ακινήτων προς ενοικίαση θα δυσκολευτούν οι φοιτητές να βρουν στέγη, ο κ. Κυναιγείρου μιλώντας στο ΚΥΠΕ είπε ότι αυξηθήκαν οι φοιτητικές εστίες, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει τόση αύξηση η οποία θα μπορεί να καλύψει τους ενδιαφερόμενους φοιτητές, άρα το πρόβλημα παραμένει στα ίδια επίπεδα, δυσκολεύει την εξεύρεση ακινήτου από τους φοιτητές και οι τιμές παραμένουν, επίσης, στο ίδιο επίπεδο όπως ήταν στην περσινή χρονιά.

Αυξήθηκε η ζήτηση, μειώθηκε η παροχή

Ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ, Ραφαήλ Ζαχαριάδης, είπε ότι φέτος λόγω της διά ζώσης φοίτησης αυξήθηκε η ζήτηση και μειώθηκε η παροχή των διαμερισμάτων και αυτό δυσκολεύει την κατάσταση στο να βρει κάποιος φοιτητής διαμέρισμα, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια αύξηση στις τιμές, ειδικά στη Λεμεσό.

«Αυτό δυσκολεύει τους φοιτητές, γιατί για να βρουν κάτι σε πιο προσιτή τιμή πρέπει να βγουν εκτός της πόλης», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.