Τίμησε την 9η Μαϊου το ΑΚΕΛ Λάρνακας με αναφορές στους νεοφασίστες του ΕΛΑΜ

Η Επαρχιακή Επιτροπή ΑΚΕΛ Λάρνακας  τίμησε σήμερα, την 9η Μαίου, μέρα  της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών,  με εκδήλωση  μνήμης και τιμής  σε όσους έδωσαν την ζωή τους για την συντριβή του Χιτλεροφασισμού και στους βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η εκδήλωση έγινε στο Μνημείο των Κύπριων πεσόντων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Πάρκο Φανερωμένης.

Στην ομιλία του το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Νίκος Ιωάννου αναφέρθηκε στη σημασία της Αντιφασιστικής Νίκης για το μέλλον της ανθρωπότητας παραθέτοντας τη φράση του Αμερικανού συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ «Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία χρωστάει στον Κόκκινο Στρατό περισσότερα από όσα μπορεί ποτέ να ξεπληρώσει» που εμπερικλείει την αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι η  Αντιφασιστική Νίκη των Λαών που τιμούμε σήμερα, ήταν ίσως το πιο κοσμοϊστορικό γεγονός στη σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία, στο οποίο χρωστούν την ελευθερία τους όλες οι γενιές που πέρασαν αλλά και που θα έρθουν.Img 85Ca23390090639270162Fd7Eeca757A V 002

Στη συνέχεια απότεινε φόρο τιμής σε όσους έπεσαν στο μάχη αυτή, ιδιαίτερα τους Κύπριους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορική απόφαση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ της 16ης του Ιούνη του 1943 που καλούσε τα μέλη του να καταταγούν στο συμμαχικό στρατό. Επίσης σήμερα όπως είπε τιμούμε και την Σοβιετική Ένωση όπου όπου σήκωσε την μεγαλύτερη πολεμική προσπάθεια με 20εκ. νεκρών και ο ρόλος της ήταν καταλυτικός στηλιτεύοντας παράλληλα την παραχάραξη τις ιστορίας στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια εξίσωσης του φασισμού – κομμουνισμού.

Τέλος αναφέρθηκε στην αναβίωση του φασισμού σήμερα και όπως είπε «ο φασισμός αναβιώνει με διάφορες μορφές . Οι αιτίες που οδήγησαν στο ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκονται ξανά μπροστά μας. Η μήτρα που γέννησε το φασισμό είναι το ίδιο καρπερή και σήμερα .Το φάντασμα του φασισμού πλανάται και πάλι πάνω από την ανθρωπότητα .Img 20220509 111721 002 Scaled

Για αυτό όλοι όσοι αγαπάμε την ειρήνη στέλνουμε μήνυμα αντιφασιστικής δράσης ενάντια στη ξενοφοβία, στο ρατσισμό, στους νεοφασίστες της Χρυσής Αυγής και του ΕΛΑΜ που αυτοαποκαλούνται χωρίς ντροπή ως «η σπορά των ηττημένων του 1945».

Ο Ν. Ιωάννου έκλεισε την ομιλία του με το σύνθημα Ποτέ πια Φασισμός.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Νίκος Ιωάννου εκ μέρους της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, η Επαρχιακή Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λάρνακας, ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, οι Οργανώσεις του Λαϊκού Κινήματος ΠΕΟ, ΠΟΓΟ ΕΔΟΝ, ΕΚΑ,  ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών και το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.