Τιμήθηκαν οι νέοι δωρητές μυελού των οστών σε εκδήλωση του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος (βίντεο)

Σε άλλη μία συγκινητική εκδήλωση ζωής, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Προεδρικό, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη αναδείχθηκε ο ανθρωπισμός που υπάρχει στην κυπριακή κοινωνία και ο οποίος ενώνει μέσω της προσφοράς Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Πρόκειται για την εκδήλωση του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος στην οποία τιμήθηκαν οι νέοι δωρητές μυελού των οστών.

Ένας δότης, ο Νικόλαος Τσαμπούκας, ο οποίος μίλησε εκ μέρους των δοτών, είπε πως αφού υπερνίκησε τον αρχικό φόβο και έδωσε το μόσχευμα, ακολούθησαν συναισθήματα που δεν μπορούν να εκφραστούν. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι εάν ενημερώναμε τους ανθρώπους, οι 9 στους 10 θα γίνονταν δότες.

Ο δέκτης μοσχεύματος Θεόδουλος Γεωργίου, αφού ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να εκφραστεί με λόγια, παρουσίασε στους παρευρισκόμενους σύντομο βίντεο με την πορεία του, από τη διάγνωση μέχρι τη λήψη του μοσχεύματος και τη συνέχιση της ζωής του, στέλνοντας το μήνυμα «Μπορώ- I Can».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του, σημείωσε πως το γεγονός ότι η Κύπρος ξεχωρίζει για την κοινωνική της ευαισθησία, κατέχοντας σε αναλογία πληθυσμού το μεγαλύτερο καταχωρημένο αρχείο δοτών μυελού των οστών στη Διεθνή Τράπεζα και τη δεύτερη μεγαλύτερη δημόσια τράπεζα ομφαλικού αίματος, οφείλεται στη συλλογική και συγκινητική ανταπόκριση των απλών ανθρώπων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στο Καραϊσκάκειο είπε πως για να κατανοήσει κάποιος επαρκώς τόσο τη σημασία της λειτουργίας του Ιδρύματος, όσο και το μέγεθος της προσφοράς των εθελοντών, θα πρέπει να αναλογιστεί το γεγονός ότι αφενός η μεταμόσχευση μυελού των οστών αποτελεί την τελευταία ελπίδα ζωής για πολλούς εκ των πασχόντων συνανθρώπων μας και αφετέρου τη δυσκολία εξεύρεσης συμβατού δότη, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο το 30% των ασθενών βρίσκει μόσχευμα στο οικογενειακό του περιβάλλον.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι η πολιτεία, εκτιμώντας τα σημαντικά οφέλη που αποφέρει στον τομέα της Υγείας η λειτουργία του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, το υποστηρίζει και θα συνεχίσει να υποστηρίζει εμπράκτως τη λειτουργία του.

Είπε επίσης ότι οι καταγραφές δεκάδων χιλιάδων δοτών έγιναν σε Τράπεζες Αίματος των κυβερνητικών νοσοκομείων, ενώ η φύλαξη των μοσχευμάτων αίματος ομφάλιου λώρου γίνεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι σαν αποτέλεσμα της επιτυχημένης δραστηριότητας του Ιδρύματος και συντονισμένων ενεργειών, ήταν η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την ίδρυση του ερευνητικού Κέντρου Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών (ΚΕΜΑΚ) και η ανέγερση του νέου κτιρίου με κονδύλια από ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.

Ανακοίνωσε εξάλλου ότι τον Νοέμβριο θα εγκαινιαστεί το νέο Ερευνητικό Κέντρο Παιδικού Καρκίνου.

Παρατηρώντας ότι η ανάγκη αύξησης των υποψηφίων δοτών παραμένει διαρκώς μεγάλη και επιτακτική, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως είναι απαραίτητο «να συνδέσουμε τη δωρεά του μυελού των οστών με το ευρύτερο πνεύμα του εθελοντισμού, καθιερώνοντας την ως πράξη ανθρωπισμού και πολιτισμού για όλους μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι χωρίς τους εθελοντές θα ήταν ανύπαρκτο το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα παρά τις προσπάθειες των δημιουργών του, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες όσων το στηρίζουν.

Πέραν των 54 νέων δοτών μυελού, τιμήθηκαν και οι πρώην Υπουργοί Υγείας Τάκης Κληρίδης, Φρίξος Σαββίδης και Χρίστος Σολωμής, οι οποίοι ενίσχυσαν μέσα από τη δράση τους το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, καθώς και ο ογκολόγος Βουλευτής Αδάμος Αδάμου.

Με τους 54 νέους δότες μυελού ο συνολικός αριθμός δοτών στο Κυπριακό Αρχείο που έχουν δώσει ζωή σε ασθενείς με λευχαιμία ανήλθε στους 452, τόσο Ελληνοκύπριους όσο και Τουρκοκύπριους.

Η Πρόεδρος του Καραϊσκάκειου Πόπη Κανάρη είπε πως το Ίδρυμα αφιερώνει όλο τον Σεπτέμβρη στην ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για τη λευχαιμία και τη δωρεά μυελού των οστών.

Η κ. Κανάρη μεταξύ άλλων είπε πως με αυτή την απλή προσφορά γίνεται κατανοητή και η αξία της ανθρώπινης ευτυχίας.

Η Πρόεδρος του Ιδρύματος είπε πως η μεταμόσχευση του μυελού των οστών είναι σωτήρια θεραπεία για περισσότερους από 70 ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων όσων πάσχουν από λευχαιμία, λέμφωμα και θαλασσαιμία.

Σημείωσε επίσης πως δεν μοιάζει με καμιά άλλη ιατρική θεραπεία αφού βασίζεται στον αλτρουισμό και την αλληλεγγύη των ανθρώπων σε διεθνές επίπεδο.

Η κ. Κανάρη αναφερόμενη στους 54 νέους δότες είπε πως αυτοί χάρισαν δώρο ζωής και χαμόγελο ελπίδας σε ασθενείς σε 18 χώρες.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Γιώργος Πενηνταέξ καλωσόρισε του τιμώμενους και τους παρευρισκόμενους, ενώ ανέφερε ότι το Καραϊσκάκειο αποτελεί κοινό ταμιευτήριο για Ε/κ και Τ/κ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy