«Τιμολόγια» για υπερωρίες «καίνε» τις Φιλίππα Καρσερά – Δόξα Κωμοδρόμου (φωτογραφίες)

Χρεώσεις για παρουσία σε κηδείες, μνημόσυνα, εκκλησιασμούς, παρελάσεις, δεξιώσεις, εκδηλώσεις κτλ

ee58e3dba49b6dd20af63c0f7777ffc0 Α 1

«Τιμολόγια» για καταβολή αποζημιώσεων για υπερωρίες, τα οποία εκδόθηκαν από το Προεδρικό προς όφελος συγκεκριμένων αξιωματούχων και συμβούλων, «καίνε» την Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη και την αν. Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Δόξα Κωμοδρόμου.

Όπως αποκάλυψε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η Δ. Κωμοδρόμου δεν είναι η μόνη περίπτωση στην οποία καταβλήθηκαν αποζημιώσεις για υπερωριακή απασχόληση. Ανάλογες διευθετήσεις έγιναν και για την ιδιαιτέρα γραμματέα του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη αλλά και για την ιδιαιτέρα της Πρώτης Κυρίας Φ. Καρσερά, η οποία πήγε στο Προεδρικό με απόσπαση από το ΡΙΚ. Αποκάλυψε μάλιστα ότι το σύστημα το οποίο στήθηκε για την καταβολή των αποζημιώσεων λειτουργεί, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σύστημα με το οποίο οι αξιωματούχοι και οι σύμβουλοι να κτυπάνε κάρτα.

«Εξ ορισμού δεν μπορεί κάποιος να ζητά υπερωρίες, αφού δεν χτυπά κάρτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οδ. Μιχαηλίδης.

Για τη Δ. Κωμοδρόμου ο Γενικός Ελεγκτής τόνισε ότι «η πιο ορθόδοξη λύση θα ήταν να παραιτηθεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και να διοριστεί στη θέση της αν. Κυβερνητικού Εκπρόσωπου. Το διπλοπόρτι δεν είναι σωστό. Και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα σωστή δεν γίνεται, η φύση των καθηκόντων της δεν δικαιολογεί υπερωρίες», πρόσθεσε. Ανέφερε επίσης ότι ήδη η Δ. Κωμοδρόμου έχει πληρωθεί (από το Πανεπιστήμιο Κύπρου από το οποίο είναι αποσπασμένη) για υπερωριακή απασχόληση (στο Προεδρικό) με το ποσό των 2,5 χιλ. ευρώ για τρεις μήνες, ενώ πήρε και 11 μέρες τάιμ οφ.

Όσον αφορά την ιδιαιτέρα γραμματέα του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι ενδεχομένως να δικαιολογείται η καταβολή αποζημιώσεων. Παρά ταύτα, για την ιδιαιτέρα της Φ. Καρσερά τόνισε ότι μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο το σκέλος που αφορά την πιθανή υπερωριακή απασχόλησή της στο γραφείο, όχι και για τη συνοδεία της Πρώτης Κυρίας σε διάφορες εκδηλώσεις.

Ο Οδ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου πρέπει να ζητήσει από τη Δ. Κωμοδρόμου να επιστρέψει τα χρήματα τα οποία της έχουν καταβληθεί για υπερωρίες, αφού η θέση της αν. Κυβερνητικού Εκπροσώπου είναι πολιτική και δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία η καταβολή υπερωριών.

Σημειώνεται ότι είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία που καταβάλλονται υπερωρίες σε πρόσωπο το οποίο υπηρετεί σε πολιτική θέση.

 

 

Πληρωμές χωρίς κονδύλια
Η «Χ» εξασφάλισε και αποκαλύπτει τα τιμολόγια τα οποία εκδόθηκαν για την καταβολή αποζημίωσης για υπερωριακή απασχόληση στη Δ. Κωμοδρόμου. Έγιναν χρεώσεις για την παρουσία της σε κηδείες, μνημόσυνα, εκκλησιασμούς, παρελάσεις, δεξιώσεις, εκδηλώσεις κτλ. Οι πληρωμές έγιναν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου μετά από εντολή του Προεδρικού και με την υπόσχεση ότι θα γίνει αντίστροφη χρέωση στη συνέχεια.
Σημειώνεται ότι οι πληρωμές έγιναν χωρίς να υπάρχουν κονδύλια! Το σχετικό άρθρο στον Προϋπολογισμό (που ετοιμάστηκε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη) περιλάμβανε κονδύλια μόνο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Για να καλυφθεί το κενό, το Προεδρικό πήρε από το κονδύλι το οποίο προορίζεται για έκτακτες ανάγκες.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy