Την ανάδειξη του παλαιού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος συζήτησαν Δήμαρχος Σωτήρας και Τμ. Αρχαιοτήτων

Θέματα που αφορούν την ανάδειξη του παλαιού ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρας συζήτησαν ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας και η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρ. Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Σωτήρας αναφέρεται ότι στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου συμμετείχαν επίσης οι Καθηγητές Αρχαιολογίας Dr. Diego Calaon και Dr. Lorenzo Calvelli του Πανεπιστημίου της Βενετίας Università Ca’ Foscari Venezia και λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Θέμα συζήτησης ήταν η ανάδειξη του παλαιού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, του σημαντικότερου εκκλησιαστικού και πολιτιστικού μνημείου της Σωτήρας».

Συγκεκριμένα «συζητήθηκε η αναγκαιότητα προστασίας των σπουδαίων τοιχογραφιών του 13ου αιώνα του Ναού της Μεταμορφώσεως και αποφασίστηκε να γίνουν άμεσα ενέργειες για προστασία τους από την υγρασία και τη διάβρωση. Αποφασίστηκε επίσης όπως παραχωρηθεί έγκριση στην ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου της Βενετίας για να προχωρήσει σε σάρωση του εδάφους στον περίβολο του ναού καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη άλλων αρχαιολογικών καταλοίπων».

Στόχος των ενεργειών είναι «το καλοκαίρι του 2023, η ομάδα να επανέλθει για ανασκαφές στον χώρο, με βάση τα αποτελέσματα της γεωλογικής έρευνας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «σε ξεχωριστή συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος με την πρέσβειρα της Ιταλίας στην Κυπριακή Δημοκρατία κα. Federica Ferrari Bravo, συζητήθηκαν τρόποι για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών με τη διοργάνωση κοινής εκδήλωσης στις 2 Ιουνίου 2023 στον χώρο των ερευνών για την εθνική εορτή της Ιταλικής Δημοκρατίας. Επίσης συμφωνήθηκε όπως γίνουν προσπάθειες μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας για χρηματοδότηση των ανασκαφών στον Ναό της Μεταμορφώσεως».

Οι συναντήσεις χαρακτηρίστηκαν «πολύ εποικοδομητικές και αναμένεται να συμβάλουν τα μέγιστα στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος Σωτήρας για ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου, καθώς αποτελεί χρέος όλων η διαφύλαξη των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Ήδη, η ομάδα των αρχαιολόγων έχει ξεκινήσει εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του ναού, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν δύο εβδομάδες».

Στην ανακοίνωση του ο Δήμος Σωτήρας «εκφράζει θερμές ευχαριστίες στον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειο, αφού με προσωπική παρέμβαση του έγινε εφικτή η εκδήλωση του ενδιαφέροντος και η κάθοδος των Ιταλών αρχαιολόγων στην Κύπρο για τη διεξαγωγή των ερευνών».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.