Την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

Με σαφείς αναφορές κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν και καταδικάζοντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο και άλλες πηγές ενέργειας.

Στο διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την στήριξή του στην Ουκρανία και τον πρόεδρό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι και σημείωσε πως παραμένουν πιστές στην εφαρμογή του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που αφορά στην προστασία του εδάφους των χωρών της Συμμαχίας. «Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το πακέτο με τις κυρώσεις που δημιουργεί προβλήματα στη Ρωσία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος τονίζοντας πως «η ελευθερία κοστίζει και θα κοστίσει και στους Αμερικανούς». Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να τονίσει πως τα μέτρα ενάντια στη Ρωσία δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα στην οποία όλοι συμβάλλουν.

Δείτε τις ανακοινώσεις Μπάιντεν:

Η ρωσική επίθεση μας κοστίζει σε όλους είπε ο Αμερικανός πρόεδρος επισημαίνοντας πως από την κατάσταση που διαμορφώνεται δεν θέλει κάποιοι να αποκομίσουν πλεονεκτήματα. «Δεν είναι αληθές ότι έχουμε καθυστερήσει την παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ», σημείωσε λέγοντας πως το πρώτο τρίμηνο της θητείας του ήταν η μεγαλύτερη από ποτέ.

Η απόφαση, ως ενδεχόμενο είχε κυκλοφορήσει στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία από χθες, με το Associated Press μάλιστα να αναφέρει ότι γι αυτό τον λόγο η διοίκηση Μπάιντεν έχει επαναπροσεγγίσει την Βενεζουέλα του Νικολάς Μαδούρο προκειμένου να μετριάσει το σοκ στην αγορά από το εμπάργκο στη Ρωσία.

Μιλώντας για τον ουκρανικό λαό και την αντίσταση στην ρωσική εισβολή, ο κ. Μπάιντεν είπε πως «ο ουκρανικός λαός μας έχει εμπνεύσει με την αποφασιστικότητά τους να μείνουν ελεύθεροι». Ο Πούτιν συνεχίζει τη δολοφονική του πρακτική ανεξάρτητα από το κόστος, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέγοντας πως «έχουμε δει να βομβαρδίζονται σχολεία και νοσοκομεία». Συνεχίζοντας είπε πως μπορεί ο Πούτιν να πάρει μία πόλη, μία νίκη, αλλά ποτέ «δεν πρόκειται να πάρει την Ουκρανία, δεν θα καταγραφεί ως νίκη». Θα τους δίνουμε βοήθεια, αμυντική, οικονομική, γιατί αγωνίζονται υπέρ της ελευθερίας, είπε αναφερόμενος στους Ουκρανούς.

ΠΗΓΉ: protothema.gr