Μετά την αποτυχία του «Εστία», σχέδιο «Οικία» για δάνεια με κυβερνητικά προγράμματα

Αφορά 1.850 στεγαστικά ύψους 165 εκατ. ευρώ που έμειναν εκτός του Εστία

Σχέδιο με την επωνυμία «Οικία», το οποίο αφορά δάνεια με κυβερνητικά προγράμματα τα οποία δεν καλύπτονται από το σχέδιο «Εστία», ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

Το σχέδιο αφορά δάνεια τα οποία παραχωρήθηκαν με κυβερνητικά κεφάλαια (μέσω του Στεγαστικού Σχεδίου Δανειοδότησης Ζευγαριών με Χαμηλά Εισοδήματα ή/και του Ενιαίου Στεγαστικού Σχεδίου), ή με συγχρηματοδοτούμενα κεφάλαια, καθώς και δάνεια τα οποία έχουν παραχωρηθεί από τραπεζικά ιδρύματα υπό κάποιες ιδιαιτερότητες, όπως για ανέγερση κατοικίας σε κυβερνητική ή τουρκοκυπριακή γη ή σε περιοχή που βρίσκεται κάτω από την κυριαρχία του βρετανικού κράτους, και παρουσιάζουν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, το σχέδιο θα καλύψει 1.850 δάνεια, συνολικού ύψους 165 εκατ. περίπου.

Τα τρία κριτήρια για ένταξη στο σχέδιο είναι τα ακόλουθα:

• Η αγοραία αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 350 χιλ. ευρώ.

• Tο συνολικό ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα της οικογένειας να μην υπερβαίνει τις 20 χιλ. ευρώ για μονήρη νοικοκυριά, 35 χιλ. ευρώ για ζεύγος χωρίς εξαρτώμενα και 50 χιλ. ευρώ για ζεύγος με εξαρτώμενα άτομα.

• Τα υπόλοιπα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του νοικοκυριού εξαιρουμένης της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνουν τις 250 χιλ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, θα προσφερθούν στους ενδιαφερόμενους δύο επιλογές: Είτε να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του εναπομείναντος κεφαλαίου του δανείου και να πάρουν ευκολίες αποπληρωμής, είτε να προχωρήσουν σε πλήρη και άμεση αποπληρωμή του εναπομείναντος κεφαλαίου και να πάρουν διαγραφή όλων των τόκων/εξόδων εξαιρουμένων των ασφαλίστρων ζωής και πυρός.

Σημειώνεται ότι τα πιο πάνω δάνεια είχαν εξαιρεθεί από το σχέδιο «Εστία». Επισημαίνεται επίσης ότι μετά από πίεση της αντιπολίτευσης, ο τέως Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, είχε υποσχεθεί τον Ιούνιο του 2019 την προώθηση σχεδίου για κάλυψη των υπό αναφορά περιπτώσεων.

Ωστόσο το σχέδιο ήρθε με καθυστέρηση σχεδόν δύο χρόνια και ενδεχομένως για κάποιους να είναι ήδη πολύ αργά. Επισημαίνεται επίσης ότι για να εφαρμοστεί το σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι για το σχέδιο «Εστία» το Υπουργείο Οικονομικών υποσχέθηκε αρχικά ότι θα καλυφθούν 15 χιλιάδες δανειολήπτες, αλλά τελικά εντάχθηκαν στο σχέδιο μόλις 540 και εκτιμάται ότι ενδεχομένως να ενταχθούν ακόμη 198.

Αποτυχία του  «Εστία»

Για το σχέδιο «Εστία» η  κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα καλυφθούν 15 χιλιάδες
δανειολήπτες, αλλά τελικά εντάχθηκαν στο σχέδιο μόλις 540

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.