Την εφαρμογή από την Τουρκία των κυρώσεων κατά Ρωσίας θα εγείρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο ΠτΔ

Το ζήτημα που αφορά την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τρίτες χώρες, ιδιαίτερα τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, και κυρίως την Τουρκία, θα εγείρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις εξελίξεις σε σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με συμμετοχή στην έναρξη της συνεδρίας και του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα εν τω μεταξύ με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, ο κ. Μπάιντεν έχει ζητήσει να δοθεί προτεραιότητα στις παρεμβάσεις κρατών μελών της ΕΕ που δεν αποτελούν μέλη του ΝΑΤΟ (όπως μεταξύ άλλων και η Κύπρος), καθώς ήδη θα έχει την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων με τους υπόλοιπους ηγέτες του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συνόδου της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με τον κ. Πελεκάνο, οι ηγέτες της ΕΕ «θα ανταλλάξουν απόψεις επί διαφόρων πτυχών που άπτονται της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου, τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές και την υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων στα Κράτη Μέλη της ΕΕ, την ανθρωπιστική και οικονομική στήριξη που χρειάζεται η Ουκρανία και την κάλυψη των κενών που παρατηρούνται σε σχέση με την υλοποίηση των κυρώσεων που έχουμε ήδη επιβάλει».

«Και δυστυχώς, τα μεγαλύτερα κενά σε σχέση με τις κυρώσεις αφορούν σε τρίτες χώρες και ιδιαίτερα υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες, με προεξάρχουσα την Τουρκία», τόνισε.

Ο κ. Πελεκάνος πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναφερθεί κατά την παρέμβασή του σε παραλληλισμούς «μεταξύ της τωρινής κατάστασης στην Ουκρανία και του τι είχε συμβεί στην Κύπρο το 1974». Παράλληλα, συνέχισε, θα εξηγήσει πως «η πάροδος του χρόνου δεν παράγει δίκαιο, ούτε και ξεπλένει την εισβολή και κατοχή μίας χώρας από έναν μεγαλύτερο γείτονα και τα παράγωγά τους», ενώ θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τα «τα τολμηρά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχει προτείνει» προς αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών και τη δημιουργία προϋποθέσεων για επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου θα επικεντρωθεί στο ζήτημα της ενέργειας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ως επιτακτική ανάγκη στη νέα γεωπολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, μέσω της διαφοροποίησης των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού της», σημείωσε ο κ. Πελεκάνος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται πως «θα αναδείξει τον σημαίνοντα ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία προς την κατεύθυνση αυτή, μέσα από σημαντικά ενεργειακά έργα και συνέργειες με εταίρους της ευρύτερης περιοχής και γειτνιάζουσες χώρες», πρόσθεσε ο κ. Πελεκάνος.

Οι ηγέτες θα ανταλλάξουν ακόμα απόψεις για το ζήτημα των υψηλών τιμών της ενέργειας τους τελευταίους μήνες, με τους ηγέτες να αναμένεται να «εξετάσουν συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να μετριάσουν το δυσβάσταχτο κόστος που επωμίζονται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου ξεχωρίζουν οι συζητήσεις στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, ειδικά μετά την επίτευξη συμφωνίας για τη Στρατηγική Πυξίδα, για την επισιτιστική κατάσταση εντός της Ενιαίας Αγοράς, τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία και τις προετοιμασίες για την επερχόμενη Σύνοδο μεταξύ ΕΕ και Κίνας.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.