Την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για ΟΚΥπΥ συζήτησε η Επιτροπή Ελέγχου

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Να παραμείνουν τα δημόσια νοσηλευτήρια η ραχοκοκαλιά της Υγείας

Aπώτερος στόχος είναι να παραμείνουν τα δημόσια νοσοκομεία η ραχοκοκαλιά της Υγείας, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Μάριος Παναγίδης, μη αποκλείοντας να ζητηθεί παράταση για την αυτονόμησή τους.

Συγκεκριμένα, στη χθεσινή Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής συζητήθηκε η Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον ΟΚΥπΥ, με τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, να κάνει λόγο για κακό σχεδιασμό και προγραμματισμό και ανέφερε ότι δεν βελτιώθηκε η κατάσταση με την εισαγωγή του ΓεΣΥ, ενώ τόνισε ότι ο ΟΚΥπΥ δεν κατάφερε να λειτουργήσει ως αυτόνομος οργανισμός.


Πρόσθεσε ότι από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν αποτελούν πλέον τη ραχοκοκαλιά της Υγείας και δεν είναι ανταγωνιστικά προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς όπως εξήγησε τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατακόρυφα οι ασθενείς που εξυπηρετούν.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι το 2018 οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν εντός των νοσοκομείων ανέρχονταν 96 χιλιάδες, ενώ το 2021 μειώθηκαν στις 78 χιλιάδες.

Μείωση είπε παρατηρήθηκε και στους εξωτερικούς ασθενείς, καθώς το 2018 ανέρχονταν σε 1,28 εκατ. και το 2021 και μειώθηκαν στο 1 εκατ.


Ο κ. Μιχαηλίδης κατήγγειλε επίσης άκρατη παροχή επιδομάτων στο ιατρικό προσωπικό χωρίς όριο και διασύνδεση με την παραγωγικότητα, ενώ ανέφερε ότι η νομοθεσία απαγορεύει την παροχή υπερωριών πέραν του διπλάσιου ποσού του μισθού. Αναφορά έκανε και σε υπόθεση ιατρών που βρίσκεται ενώπιον της Αστυνομίας, οι οποίοι δήλωναν ότι προέβαιναν σε επεμβάσεις τα απογεύματα, ενώ αυτές διενεργούνταν τα πρωινά. Ενώπιον της Αστυνομίας είπε ακόμα ότι βρίσκεται η υπόθεση της ανέγερσης ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, υπέδειξε ότι αν δεν υπήρχε το Υπουργείο την περίοδο της πανδημίας, θα χάναμε ζωές. Είπε επίσης ότι 7 χιλιάδες ασθενείς την περίοδο του κορονοϊού μεταφέρθηκαν από τα νοσοκομεία στον ιδιωτικό τομέα.

Απαντώντας στις επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Μάριος Παναγίδης, είπε ότι δεν έγιναν αχρείαστες προσλήψεις και ότι το γραμματειακό προσωπικό που προσελήφθη ήταν απαραίτητο για τη λειτουργία του νέου συστήματος υγείας. Δήλωσε επίσης ότι στόχος είναι η πρόσληψη των καλύτερων γιατρών, κάτι που όμως δεν είναι εύκολο καθώς οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα είναι υψηλότερες.


Ανέφερε επίσης ότι μέχρι σήμερα αποχώρησαν 202 γιατροί από τα κρατικά νοσηλευτήρια, αναφέροντας ότι το κτύπημα ήταν διπλό καθώς μαζί τους φεύγουν και ασθενείς με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων.

Άλλο θέμα που συζητήθηκε στην Επιτροπή ήταν το ζήτημα των ΤΑΕΠ, τα οποία παραμένουν μόνο δημόσια, ενώ η εξυπηρέτηση των ασθενών χρήζει βελτίωσης, με τους βουλευτές να λένε ότι λαμβάνουν πληθώρα παραπόνων για αυτά.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.