Την ελπίδα συμπερίληψης στο ψήφισμα του ΣΑ όσων παρέλειψε η έκθεση του ΓΓ, εκφράζει ο Πρόεδρος

Την ελπίδα του πως το επικείμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο θα αντανακλά τα στοιχεία που δεν περιέλαβε η έκθεση του Γενικού Γραμματέα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις στις οποίες προέβη σήμερα κατά την έξοδό του από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Λευκωσία, όπου και υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον David Sassoli.

Απαντώντας σε ερώτηση εκπροσώπων του Τύπου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε, «θέλω να ελπίζω ότι το ψήφισμα θα απεικονίζει όσα έχουν παραλειφθεί από την έκθεση του Γενικού Γραμματέα. Πρώτον, τη βάση λύσης του Κυπριακού και δεύτερον, τις ενέργειες που επιβάλλεται και πρέπει να αναληφθούν, τις πρωτοβουλίες που πρέπει και επιβάλλεται να αναληφθούν, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα μας επιτρέψουν να επανέλθουμε σε έναν δημιουργικό διάλογο».

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διεξήγαγε κλειστές διαβουλεύσεις για την Ειρηνευτική Δύναμη του Διεθνούς Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP).

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων διάρκειας δύο ωρών, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ενημερώθηκαν από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και Επικεφαλής της UNFICYP Colin Stewart σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο, ενόψει της ψηφοφορίας σχετικά με την υιοθέτηση του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Η εντολή της UNFICYP λήγει στις 31 Ιανουαρίου και το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να ανανεώσει τη θητεία της για ακόμη έξι μήνες, σε ανοιχτή συνεδρίαση που θα λάβει χώρα στις 27 Ιανουαρίου.