Την έναρξη της συνεργασίας με την Εθνική Φρουρά της Κύπρου ανακοίνωσε το Πεντάγωνο

Η Ουάσιγκτον απαντά με εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λευκωσία στις αξιώσεις του Τούρκου προέδρου να διατηρηθεί το εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο

 

Την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα κρατικής εταιρικής σχέσης (State Partnership Program) των ΗΠΑ χαιρέτισε ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, με ανάρτησή του στο Twitter το βράδυ του Σαββάτου, κοινοποιώντας την ανακοίνωση του Πενταγώνου για την έναρξη της συνεργασίας της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου με την Εθνική Φρουρά των ΗΠΑ.


Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Πενταγώνου αναφέρει ότι σε συνάντηση της Υφυπουργού Άμυνας για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας των ΗΠΑ, Σελέστ Γουόλαντερ, με τον Πρέσβη της Κύπρου στις ΗΠΑ, Μάριο Λυσιώτη, ανακοινώθηκε επίσημα η συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Εθνική Φρουρά του Νιου Τζέρζι, στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Πρόγραμμα Κρατικών Συνεργασιών του Γραφείου της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ.

«Αυτή η επιλογή δηλώνει την αναπτυσσόμενη συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ», αναφέρει η ανακοίνωση του, ενώ και ο Χαράλαμπος Πετρίδης στην ανάρτησή του επιβεβαιώνει ότι οι δύο χώρες προχωρούν σε εμβάθυνση της συνεργασίας.

 

 

 

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν εκτός από τις αξιώσεις του για το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, ανακοίνωσε και την ενίσχυση των δυνάμεων του Αττίλα ως απάντηση στην υποτιθέμενη στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα και την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.


Χθες όπως μετέδωσαν ΜΜΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι «δεν αποδεχόμαστε την απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων στην Ε/κ διοίκηση», αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ανέφερε ότι συμβουλεύει την Αθήνα «να μείνει μακριά από προκλήσεις που θα οδηγήσουν σε καταστροφή την ίδια και το λαό της».

Σε ομιλία του για το νέο νομοθετικό έτος στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε εκ νέου ότι «υπάρχουν 2 ξεχωριστά κράτη και λαοί στην Κύπρο. Πρέπει τώρα να τερματιστεί η απομόνωση και τα εμπάργκο και να τηρηθούν όλες οι υποσχέσεις σχετικά με τη διεθνή αναγνώριση και νομιμότητα που αξίζουν οι Τ/Κ. Δεν αποδεχόμαστε την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων κατά της ‘Ε/κ διοίκησης’».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.