Την επαρχία προτιμούν οι περισσότεροι νεαροί και τις πόλεις τα άτομα άνω των 65 ετών

 

Σκεφτήκατε ποτέ πού αισθάνονται καλύτερα οι πολίτες όσον αφορά την κατάσταση της υγείας τους;

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία φαίνεται ότι έχει εξετάσει σε βάθος το πιο πάνω ερώτημα, περιλαμβάνει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την Κύπρο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην επαρχία το ποσοστό των πολιτών που αισθάνονται καλύτερα όσον αφορά την κατάσταση της υγείας τους, είναι πιο υψηλό στις ηλικιακές ομάδες 16-24 ετών (95,2% το γενικό ποσοστό έναντι 94,2% στις πόλεις) και 25-34 ετών (92,1% έναντι 92% στις πόλεις).

Σημειώνεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις -τόσο στην Κύπρο όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ- οι διαφορές είναι μικρές και αυτό φαίνεται ότι αποδίδεται στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία έχει αποτυπώσει λεπτές διαφορές που υπάρχουν.

Ακολουθούν δύο ηλικιακές ομάδες στις οποίες το ποσοστό των πολιτών που αισθάνονται καλύτερα όσον αφορά την κατάσταση της υγείας τους είναι πιο υψηλό στις πόλεις αντί στην επαρχία. Πρόκειται για τις ομάδες 35-44 ετών (90,4% το γενικό ποσοστό έναντι 91,1% στις πόλεις) και 45-54 ετών (79,8% έναντι 81,3%).

Στη συνέχεια αλλάζει και πάλι η εικόνα, αφού στην ομάδα 55-64 ετών είναι πιο υψηλό το ποσοστό όσων ζουν στην επαρχία (69,1% έναντι 68,3%).

Στους άνω των 65 ετών -που είναι και η ομάδα στην οποία επικεντρώθηκε περισσότερο η έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας- το ποσοστό των πολιτών που αισθάνονται καλύτερα όσον αφορά την κατάσταση της υγείας τους, είναι πιο υψηλό στις πόλεις αντί στην επαρχία (38,7% το γενικό ποσοστό έναντι 40% στις πόλεις).

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των άνω των 65 ετών και των νεαρότερων. Αυτό ενδεχομένως να σχετίζεται -πέρα από τον βιολογικό παράγοντα- με τις αυξημένες ανάγκες τις οποίες έχουν τα άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και τις ελλείψεις οι οποίες παρατηρούνται σε υποδομές υγείας κυρίως στην επαρχία. Αυτός ενδεχομένως να είναι και ο λόγος που το ποσοστό όσων αισθάνονται καλύτερα με την υγεία τους στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών είναι πιο υψηλό στις πόλεις παρά στην επαρχία.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy