Τις επικίνδυνες για τα συμφέροντα των λαών προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ανέπτυξε το βράδυ της Τρίτης ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε για ακόμη μια φορά τη στρατιωτικοποιημένη προοπτική ανάμιξης της Ένωσης στις διεθνείς εξελίξεις.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στην πρότερη συνεργασία της με τη νέα Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα της συνέχισης και της νέας Επιτροπής σε αυτό τον προσανατολισμό.

Η κ. Μογκερίνι τοποθέτησε το ζήτημα της άμυνας ως τη μεγαλύτερη προτεραιότητα της ΕΕ. Κάνοντας αναφορές στην PESCO (Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία στην Άμυνα), στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και της Συντονισμένης Ετήσιας Έκθεσης για την Άμυνα, είπε πως «αυτά αποτελούν πραγματική αλλαγή για την κοινή μας ασφάλεια» ενώ τα χαρακτήρισε ως το πρώτο στέρεο βήμα προς την κατεύθυνση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης της ασφάλειας και της άμυνας. Τα βήματα αυτά, βέβαια, τα συνδύασε με την ενδυνάμωση της συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία ευρωπαϊκών στρατευμάτων σε τρίτες χώρες.

Την πολιτική αυτή ο Özlem Demire, εκ μέρους της GUE/NGL, τη χαρακτήρισε ως πολεμικά επικίνδυνη επιθυμία των γερμανογαλλικών και στρατιωτικοβιομηχανικών συμφερόντων. Όσον αφορά τις εντάσεις στην περιοχή του Κόλπου δήλωσε πως παρά το γεγονός πως κανένας δεν δηλώνει πως επιδιώκει τον πόλεμο, «λανθασμένοι υπολογισμοί» μπορεί να οδηγήσουν σε σπιράλ αντιπαραθέσεων και γι’ αυτό το λόγο προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή τη Συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, 14 μήνες μετά «τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ» από τη Συμφωνία.

Δήλωσε πως η ΕΕ προσπαθεί να μετριάσει τις συνέπειες της μονομερούς απόφασης των ΗΠΑ. Ο ευρωβουλευτής της GUE/NGL Emmanuel Maure δήλωσε πως πρέπει να ξεκαθαριστεί πως η κρίση στον Κόλπο είναι αποτέλεσμα της απίστευτης επιθετικότητας των ΗΠΑ. Αναφερόμενη στην κατάσταση στη Βενεζουέλα πήρε μια σαφώς φιλοπραξικοπηματική θέση: έκανε λόγο για ανάγκη «δημοκρατικής μετάβασης» και μάλιστα τόνισε πως επιδιώκουν την ανάγκη λήψης περαιτέρω κυρώσεων ενάντια στη χώρα. Αν και απέρριψε τη στρατιωτική επιλογή υπερασπίστηκε την ανάγκη συνέχισης της πίεσης για ανατροπή ουσιαστικά του «καθεστώτος», το οποίο θα «πρέπει να καταλάβει πως το status quo δεν είναι επιλογή».

Η ευρωβουλευτής του πορτογαλικού ΚΚ (της GUE/NGL) τόνισε πως η EE συνεχίζει την επίθεσή της ενάντια στη Βενεζουέλα, ενώπιον της στρατηγικής και των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή. «Από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν να αναγνωρίσει τον αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό, τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, πατώντας ακριβώς πάνω στην απαράδεκτη κοινή θέση της ΕΕ, που στήριξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

Αποστολή στο Στρασβούργο: Παλμύρης Δημήτρης