Παράθυρα/ Ορίζοντας

Παρουσιάζεται το Ελλιπές μέτρο της Μαρίας Τζιαούρη- Χίλμερ

Παρουσιάζεται την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, και ώρα 19:30, στον Πολυχώρο Συνεργείο στη Λεμεσό το βιβλίο Ελλιπές μέτρο της Μαρίας Τζιαούρη- Χίλμερ, το οποίο κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Σαιξπηρικόν (2022, Θεσσαλονίκη).

Σύμφωνα με τον Γιάννη Δρούγο: «Η συλλογή ξεκινάει με μέτρημα και άρσεις και ολοκληρώνεται με την επιθυμία να πλαστεί η ζωή απ’ την αρχή. Και στο ενδιάμεσο, πλήθος στιγμών και σκηνών σε υποδειγματικό ημίφως. Με τον άηχο θρήνο του τέλους μιας σχέσης, με μινιατούρες θύμησης, με σκόρπιες ανείπωτες λέξεις να συγκεντρώνονται και να συγκολλώνται με σελοτέιπ, με ένα γράμμα που βγαίνει απ’ τον κλειστό του φάκελο και ξεχειλίζει από αγάπη και υπερηφάνεια και φέρνει πολύποθητα δάκρυα, με μια φωνή αλησμόνητη – κάτω απ΄το χώμα – να νοιάζεται και ν’ αγαπά, με υπομονή και καρτερικότητα, με τ’ απολεσθέντα κρυμμένα πίσω από βλέφαρα – κάτω απ’ το χιόνι, με μια προτροπή για σιωπή προσωρινή ή μόνιμη, με υφέσεις, με μια ορχήστρα να παίζει στ’ ακροδάχτυλα ενός μαέστρου, με ένα ζευγάρι χέρια σαν μάτια πάνω στα πλήκτρα, με δέκα δάχτυλα σε σπουδή σε ρε δίεση ελάσσονα, με τον χρόνο να περιστρέφεται στις φιγούρες ενός βαλς.

[…] Η επιστροφή στο πατρικό, τριάντα χρόνια μετά, η κληρονομιά, ο ήχος κι η μυρωδιά η γνώριμη που αφήνει ξέφραγο το ποτάμι στα μάτια. Το αγόρι με τα σπίρτα, το παιχνίδι – φωτιά και η φωτιά – επανάσταση κόντρα στη χρόνια συγκατάβαση. Η βροχή που ξεπλένει τον φόβο. Η ρίψη σταυρών στον βυθό και τα πτώματα στην επιφάνεια της θάλασσας, πατρίδα και Θεός σε αναζήτηση.   […] Ένα φορτίο στην πλάτη – προστασία από την απόλυτη συντριβή. Ο φόβος που έχτισε σπίτι στους μαστούς. Η παλλόμενη αναρχία της καρδιάς, η αγιοσύνη των φίλων, οι σκορπισμένοι κόκκοι ζάχαρης στα πικρά χείλη της ζωής.  […] Με  ακρίβεια και βάθος και  με απόλυτη ισορροπία φωτός και σκοταδιού, η Μαρία Τζιαούρη-Χίλμερ κεντάει ψιλοβελονιά του ανθρώπου τις κλωστές. Απλώνει τα χέρια της προς τον ουρανό και φέρνει τ’ άστρα, τα σύννεφα και τον ήλιο πιο χαμηλά, τα μετατρέπει σε ψιθύρους και σε νότες, σε ψιχάλες που φέρνουν λυτρωμό στα πάθη μας και καθαρότητα στα ασπρόμαυρα στιγμιότυπά μας» :  (απόσπασματα από την παρουσίαση στο https://into-my-books.blogspot.com).

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Βάιος Λιαπής, Καθηγητής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και η Έρινα Χαραλάμπους, ποιήτρια. Αποσπάσματα θα διαβάσει η Μαρία Τζιαούρη- Χίλμερ

[yarrp]

Πολυχώρος Συνεργείο, Ελευθερίας 19Α, Λεμεσός

Πέμπτη, 5 Απριλίου 2023, ώρα 19.30

Ελλιπές μέτρο

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy