Την επιβίωσή της διεκδικεί η Συκόπετρα

Το κόστος του «οράματος» της κυβέρνησης για την ύπαιθρο πληρώνει και αυτή η κοινότητα

Από τα ορεινά χωριά της Κύπρου που «αγγίζουν» τα σύνορα τριών επαρχιών (Λεμεσού, Λάρνακας και Λευκωσίας) και με ιστορία που χάνεται στην αρχαιότητα, η Συκόπετρα, παρά τα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει και της δημιουργούν όλες τις προοπτικές για την ανάπτυξή της ως κοινότητα αλλά και για την περαιτέρω ευημερία των κατοίκων της, ωστόσο έχει εγκλωβιστεί στις ανεκπλήρωτες διακηρύξεις και τους ανεφάρμοστους σχεδιασμούς που περιλαμβάνονται στο «όραμα» της κυβέρνησης για τον κόσμο της κυπριακής υπαίθρου.

Αδιάψευστος μάρτυρας των ψεύτικων δεσμεύσεων και υποσχέσεων της κυβέρνησης και του ανύπαρκτου οράματος αποτελούν τα ζωτικής σημασίας ζητήματα που ταλανίζουν τη Συκόπετρα και τον οικισμό του Προφήτη Ηλία που αποτελεί μέρος της κοινότητας και τα οποία εκκρεμούν τα τελευταία χρόνια στα διάφορα υπουργεία. Ζητήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την ασφάλεια και την ποιότητα της καθημερινότητας των κατοίκων.

Ενδεικτικά είναι τα όσα έχουν παραθέσει, τόσο η Τοπική Αρχή όσο και οι ίδιοι οι κάτοικοι, στον βουλευτή Λεμεσού του ΑΚΕΛ Γιώργο Γεωργίου, κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην περιοχή και τα οποία περιέλαβε σε σχετικό υπόμνημά του προς τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, ζητώντας ενημέρωση για τους σχεδιασμούς που υπάρχουν από το Υπουργείο για τα σχετικά έργα και αν έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα για την εκτέλεσή τους, δεδομένου ότι πρόκειται για σοβαρά προβλήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και το γενικό καλό της κοινότητας. Ως θέμα που επείγει θεωρούν οι κάτοικοι το οδικό δίκτυο που συνδέει την κοινότητα και με τις τρεις επαρχίες και το οποίο έχει αφεθεί να καταστεί όχι μόνο προβληματικό, αφού χρειάζεται πλήρη διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση, αλλά και επικίνδυνο.

Ιδιαίτερα τονίζεται η άμεση ανάγκη βελτίωσης των δρόμων που συνδέουν στα νότια τη Συκόπετρα με τον Αρακαπά και στη συνέχεια με τη Λεμεσό και τη Λάρνακα, στα δυτικά με τον Άγιο Κωνσταντίνο (πρόκειται για απόσταση ενός μόνο χιλιομέτρου) και το δρόμο προς τον Φαρμακά που δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης από και προς τη Λευκωσία.

Παράλληλα με τα βελτιωτικά οδικά έργα, επιβαλλομένη θεωρείται πλέον και η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων κατά μήκος των δρόμων, ιδιαίτερα προς τον οικισμό του Προφήτη Ηλία, αλλά και τη γειτονική κοινότητα του Αγίου Κωνσταντίνου, αφού έχουν να κάνουν με την προστασία της ζωής των ανθρώπων, δεδομένου ότι υπάρχουν σε αυτές τις περιοχές συχνές και επικίνδυνες κατολισθήσεις.

Επιτακτική ανάγκη η πυροπροστασία

Δεδομένου ότι η Συκόπετρα περιβάλλεται από δάσος με πεύκα και άλλη πυκνή βλάστηση και βρέθηκε αρκετές φορές στο επίκεντρο μεγάλων πυρκαγιών που απείλησαν ακόμα και κατοικίες (και προκάλεσαν αρκετές άλλες ζημιές), καθιστά επιτακτική και χωρίς περαιτέρω αναβολές και αδιαφορία, την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων για την πυροπροστασία της κοινότητας και της ευρύτερης περιοχής.

Η Τοπική Αρχή, αλλά και οι κάτοικοι ζητούν από τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες να προχωρήσουν τουλάχιστον στην κατασκευή αντιπυρικής λωρίδας, η οποία σε περίπτωση που και πάλι θα ξεσπάσει πυρκαγιά στην περιοχή θα μπορεί να προστατέψει το χωριό.

Οι νέοι ζητούν χαλίτικη γη για εγκατάσταση

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό, λόγω της κρατικής αδιαφορίας, ωστόσο η Συκόπετρα είναι από τα ορεινά χωριά τα οποία δεν εγκαταλείπονται από τους νέους, στο βαθμό που ισχύει σε άλλες κοινότητες. Αντίθετα, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον από νέα ζευγάρια για επιστροφή στο χωριό τους για μόνιμη εγκατάσταση και επαγγελματική δραστηριοποίηση.

Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την υποχρέωση του κράτους να συνδράμει αυτή την προσπάθεια, μέσα από την παραχώρηση χαλίτικης γης. Όπως επισημαίνεται, εδώ και χρόνια, η κοινότητα αιτείται να ανοίξει μερικώς οικιστική ζώνη ειδικότερα στην περιοχή του οικισμού του Προφήτη Ηλία και να παραχωρηθεί χαλίτικη γη σε νεαρά ζευγάρια.

Υπάρχει αρκετή διαθέσιμη γη, όπως και πολλοί αιτητές, γεγονός που δικαιολογεί την άμεση λήψη απόφασης για στήριξη αυτών των νέων ανθρώπων. Συνυφασμένο με την ανάγκη να στηριχτούν από την κυβέρνηση τα νέα ζευγάρια με την παραχώρηση χαλίτικης γης, κυρίως για οικιστικούς σκοπούς, είναι και το αίτημα που έχει υποβάλει εδώ και πολύ καιρό η κοινότητα, για παροχή δωρεάν υπηρεσιών διαδικτύου αφού πρόκειται για ένα εργαλείο που αποτελεί πλέον βασικό κίνητρο στις επιλογές των νέων, αναφορικά με τον τόπο εγκατάστασης και δραστηριοποίησής τους.

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy