Την ερχόμενη Κυριακή το έκτακτο εκλογικό συνέδριο του ΚΕΕ, σχόλια στον τ/κ Τύπο για την παραίτηση Σουτζούογλου

Την ερχόμενη Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο εκλογικό συνέδριο του ΚΕΕ με μοναδικό υποψήφιο για τη θέση του προέδρου – μετά την παραίτηση του Φαίζ Σουτζιούογλου – τον νυν «πρωθυπουργού», Ουνάλ Ουστέλ.

Μετά το συνέδριο, θα συνεχίσω ως πρόεδρος του ΚΕΕ και «πρωθυπουργός» να εκτελώ τα καθήκοντά μου, δήλωσε ο Ουνάλ Ουστέλ, ο οποίος ήταν ανθυποψήφιος του κ. Σουτζούογλου στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές στο ΚΕΕ και μεταξύ των 5 τότε υποψηφίων είχε έρθει τελευταίος, με 575 ψήφους. Ο Φαίζ Σουτζούογλου είχε λάβει τότε 2706 ψήφους και είχε περάσει στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών με τον Χασάν Τατσόι που είχε λάβει 2102, και εξελέγη πρόεδρος τον Οκτώβριο του 2021 με το 60% των ψήφων των μελών του ΚΕΕ.

Την απόφαση για τη διεξαγωγή του έκτακτου εκλογικού συνεδρίου το πρωί της ερχόμενης Κυριακής, έλαβε χθες βράδυ η κομματική βουλή του ΚΕΕ, το ανώτατο κομματικό όργανο.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία, ο κ. Ουστέλ είπε ότι ήταν ξαφνική η απόφαση του κ. Σουτζούογλου να παραιτηθεί.

 Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, ενώ ετοιμάζονται για τις «δημοτικές εκλογές» να υπάρχει ενότητα και ομαδικότητα στο κόμμα και σημείωσε ότι ο ίδιος θ’ αναλάβει τον ρόλο τόσο του προέδρου του ΚΕΕ όσο και του «πρωθυπουργού» και θα δουλέψει «ψυχή τε και σώματι» με τα συλλογικά όργανα του κόμματος.

Αναφέρθηκε σε «δημοτικές εκλογές» που προβλέπεται να γίνουν Νοέμβριο και επιφυλάχθηκε να μελετήσει την απόφαση του «συνταγματικού δικαστηρίου», που ακύρωσε την αναβολή των «δημοτικών», αφού λάβει το αιτιολογικό της απόφασης.

Ο κ. Ουστέλ ευχήθηκε περαστικά στον κ. Σουτζούογλου για την εγχείρηση στην οποία πρόκειται να υποβληθεί σήμερα. Σημειώνεται ότι η οικογένεια Σουτζούογλου ενεπλάκη πρόσφατα σε οδικό ατύχημα στην περιοχή της Κερύνειας, όπου συγκρούστηκε με αυτοκίνητο το οποίο πέρασε από την αντίθετη πλευρά στη δική τους.

Η Χαλκίν Σεσί και ο αρθρογράφος στην Χαμπέρ Κίπρις, Αλί Μπατουράι σημειώνουν σήμερα πως ο κ. Σουτζιούογλου παρόλες τις περιπέτειες μέχρι την τελική εκλογή του στην θέση του προέδρου του ΚΕΕ και παρ’ όλα τα φιάσκο της προηγούμενης τότε «κυβέρνησης» του Ερσάν Σανλερ, στις τελευταίες πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» κατόρθωσε και έβγαλε πρώτο κόμμα το ΚΕΕ με υψηλό μάλιστα ποσοστά και παρ’ ολίγον να μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη «κυβέρνηση».

Ο Μπατουράι υπογραμμίζει ότι λίγο μετά τον σχηματισμό «κυβέρνησης» του ΚΕΕ με το ΔΚ και το ΚΑ υπό τον Φαίζ Σουτζούογλου ως «πρωθυπουργό», διαδιδόταν ότι η Τουρκία δεν ήθελε να συνεργάζεται με τον κ. Σουτζούογλου. Υπενθυμίζει ότι ο κ. Σουτζούογλου είχε κάνει τον γγ του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου «υπουργό» και δεν ήθελε να «υπουργοποιήσει» τον Ταχσίν Ερτουγρούολγλου, αλλά τελικά ο τελευταίος βρέθηκε στο «υπουργικό συμβούλιο» και ο πρώτος αναγκάστηκε να αποχωρήσει για να μπει άλλος από το ΚΕΕ.

Θυμίζει επίσης την αντιπαράθεση με τον «υπουργό δημοσιονομικών», Σινάτ Ατούν η οποία τελικά οδήγησε στην παραίτηση του κ. Σουτζούογλου, με αποτέλεσμα να ξαναγίνει η συμμαχία ΚΕΕ – ΔΚ – ΚΑ, αλλά όχι με τον ίδιο «πρωθυπουργό».

Ο Αλί Μπατουράι σημειώνει επίσης την αναφορά στην επιστολή παραίτησης του κ. Σουτζούογλου σε «διαρχία» και γράφει ότι το «προεδρικό» έκανε συσκέψεις καλώντας τον Ουνάλ Ουστέλ και τους επαρχιακούς γραμματείς του ΚΕΕ, όχι όμως τον πρόεδρό του, Φαίζ Σουτζούογλου.

Ο Μπατουράι προσθέτει ότι μετά το πρόσφατο ατύχημα λήφθηκε από τον κ. Σουτζούογλου η απόφαση για παραίτηση, κάτι που παλιότερα αρνούνταν, και πολλά λέγονται γι’ αυτό, όπως ότι το ατύχημα ήταν «μια προειδοποίηση».

Ο Τ/κ αρθρογράφος εξέφρασε την έκπληξή του όταν στέλεχος του ΚΕΕ του είπε ότι κι αυτός ανησυχεί γι’ αυτά που συμβαίνουν, αλλά τον κάλεσε να μην κουράζεται να προσπαθεί να καταλάβει τι γίνεται γιατί «αυτό είναι το πιο καλό για τον τόπο».

Αυτά τα γεγονότα δεν ταιριάζουν στη δημοκρατία, την πολιτική ηθική, την ανθρωπιά ή τη συνείδηση,  γράφει ο Αλί Μπατουράι. «Συγνώμη, αλλά ένας που έχει εκλεγεί από τα μέλη του στην προεδρία του κόμματος και έχει εκλεγεί βουλευτές από τους ψηφοφόρους, δεν μπορεί να παρακάμπτεται με αυτόν τον τρόπο».

Δεν πρέπει να παίρνουμε τόσο ελαφρά αυτό που ονομάζεται “βούληση”, συνέχισε λέγοντας ότι αυτά που πέρασε ο Φαίζ Σουτζούογλου μέσω του ΚΕΕ έδειξε ότι ούτε το συνέδριο ούτε οι εκλογές έχουν σημασία. Διερωτήθηκε δε αν θα ζει μέχρι τέλους έτσι μια «τδβκ» της οποίας ο «λαός» δεν έχει βούληση.

Καταλήγει λέγοντας ότι αυτή η ταινία με άσχημο τέλος για τον κ. Φαίζ και το ΚΕΕ εμποτίζουν την κοινωνία με μια δυστυχία, μια απελπισία, «κι αυτό δεν πρέπει να το μειώνουμε».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy